Debat

Debat: ”Hvorfor er I journalister ligeglade, når det er de svageste, der svigtes?”

”Har man ingen grund til at frygte konsekvenser, hvorfor skulle man så føle nogen travlhed for at ændre på et system, der kun går ud over underdanskerne, paralleldanskerne, udgiftsdanskerne?” spørger Bjørn Pedersen

Tirsdag den 24. maj bragte DR historien om, at kommunerne stadigvæk ulovligt trækker syge ledige, der ellers er blevet fritaget fra 225-timers kravet, i deres ydelse.

Denne nyhed blev også bragt, igen af DR, i januar i år. Og der er i onsdags, endnu engang på DR, blevet fulgt op på historien.

I sig selv er historien ekstremt trist, men det, der bliver ved at ske i kølvandet, er værre.

Hvad der for mig er mest grotesk ved denne historie er dog, at man sagtens forstår, hvorfor det kommunale system, hvorfor politikere, sagsbehandlere og deres ledere ikke har følt noget pres, ikke følt nogen grund til at ændre på deres ulovlige og bevidst førte politik. Fordi kun to større medier, DR og Information, overhovedet betragtede det som en historie.

TV 2, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad … Ingen af disse medier bragte så meget som en enkelt kommentar om kommunernes ulovlige praksis, om at kontanthjælpsmodtagere behandles uretfærdigt, på deres hjemmesider. Hverken dengang eller nu.

Går man ind på TV2.dk’s søgning og skriver ”kontanthjælp” i håb om at finde den aktuelle historie, får man tværtimod snarere ældre historier om kontanthjælpsmodtagere, der snyder systemet ved at holde ferie.

I disse dage diskuterer man meget om misinformation, om konspirationsteoretikeres holdninger er lig videnskab på DR-programmer og lignende interessante spørgsmål om fakta kontra misinformation. Men misinformation er også den bevidste udeladelse af information. Det er også, når man helt bevidst vælger kun at informere, kun at gøre ”nyheder” ud af historier om ledige, når disse historier kan sælges som forargelseshistorier, som den næste ”Dovne Robert”-historie, som en taknemmelig politiker så kan bruge til sin propaganda. Når det er den ledige, der er skurken. Har man først valgt denne strategi, og det har flertallet af de danske medier jo åbenbart, frygter man måske at tabe ansigt ved at indrømme, at systemet ikke kun behandler danskere uretfærdigt, når de beder dem om at betale mere for varme og el.

Ligegyldighed avler ligegyldighed, intet fører til intet.

Hvad nytter en transparent offentlig myndighed, hvis vi har det, hvis ingen gider at kigge bag gardinet? Hvis kommunerne ikke skal frygte mediernes, eller måske er det endda hele samfundets, interesse, er der ingen konsekvenser. Har man beviseligt ingen grund til at frygte konsekvenser, hvorfor skulle man så føle nogen travlhed for at ændre på et system, der kun går ud over underdanskerne, paralleldanskerne, udgiftsdanskerne?

Derfor, kære danske journalister: Forklar venligst, hvorfor denne historie om kommunernes gentagne ulovlige træk i syge lediges ydelser IKKE skal og bør, og aldrig har været dækket af jeres redaktioner? Forklar, hvorfor I er ligeglade, når det er de svageste i samfundet, der bliver udsat for kommunalt svigt og ulovlig behandling, som I ellers er ivrige efter at skrive om, når det går ud over de gode danskere, indtægtsdanskere. Hvad er motivet bag jeres udeladelses-misinformation?

Bjørn Pedersen er B.A i historie og museumsvært

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right