Debat: Fra alle os til alle jer

Jeg vil sende tillidsrepræsentanterne en varm tanke, når jeg hæver mit glas med snaps eller nisseøl den kommende tid, skriver DJ-næstformand Tine Johansen

358 helt særlige mennesker fortjener en helt særlig julehilsen.

Det er jer, der hver dag navigerer i konfliktfyldt farvand mellem spareivrige chefer og pressede kolleger. Det er hende, der sørger for, at kollegerne lander blødt, når medie-træet rystes hårdt. Det er ham, som både kan slå i bordet og tilbyde en trøstende skulder, og som indimellem kan blive klemt fra to sider som en brødkrumme mellem to avissider.

Jeg taler selvfølgelig om DJ’s engagerede tillidsvalgte.

Det er ikke altid et taknemmeligt hverv at være den, der er tættest på alle problemerne. Nogle gange må man investere så forbandet meget af sig selv, når kolleger er i krise, og når man bærer rundt på ubehagelige, fortrolige oplysninger, som man ikke kan dele med nogen andre. 

Det er ikke altid, at andre kan få øje på den indsats, som ikke umiddelbart giver resultater; den, som tager ting i opløbet eller afværger problemer.

Så tak fordi I alligevel påtager jer opgaven.

Og det er heldigvis også både spændende og givende at være bindeleddet mellem kollegerne og chefen, mellem arbejdspladsen og DJ. Som tillidsmand m/k eller arbejdsmiljørepræsentant er du ikke til at komme uden om. Du bliver (forhåbentlig) lyttet til og taget med på råd. Du bliver klædt på til at forhandle og lærer den ædle kunst at give og tage, når en aftale skal indgås. Endelig får du lov til at løfte vilkårene for dine kolleger og tale på vegne af dem, der ikke selv kan, eller som frygter for konsekvenserne.

I november meddelte to af DJ’s markante tillidsfolk, at de forlader både deres journalistjob og deres TR-poster. Uffe Gardel, Berlingske, og Maj Munk, BT, valgte begge at tage en frivillig fratrædelse, da der skulle nedlægges stillinger i koncernen – efter at have forhandlet aftaler på plads for deres kolleger.

Tak for kampen. I vil blive savnet.

Gode, nye kræfter står heldigvis klar til at tage over. Siden 1. oktober er 25 nye DJ-tillidsfolk nemlig blevet valgt til posterne som enten TR eller stedfortræder rundt omkring på mediearbejdspladserne. Velkommen. Vi har alle sammen brug for jer.

I 2016 lover Dansk Journalistforbund at klæde jer – både nye og gamle – endnu bedre på til den vigtige opgave. Stress, konflikthåndtering og chikane er blot nogle af de områder, vi vil sætte fokus på, naturligvis sammen med sikringen af ordentlige løn- og øvrige arbejdsvilkår på din arbejdsplads.

Jeg kan ikke tage den tillidsvalgte med i min aftenbøn af den simple grund, at jeg ikke har sådan én i mit ritual, men jeg vil sende ham og hende en varm tanke, når jeg hæver mit glas med snaps eller nisseøl den kommende tid.

Glædelig jul! 

 

0 Kommentarer