Debat: Er mit fagforbund blevet forrykt, siden det fraråder journalister at rejse til Qatar?

”Skal journalister i fremtiden kun arbejde fra steder, hvor der er trygt og rart?” spørger Michael Kuttner, der har været udenrigskorrespondent i mere end 30 år

To norske journalister er en kort stund blevet anholdt i Qatar og efter eget udsagn blevet behandlet godt, om end tonen var hård. Det får Dansk Journalistforbund til at fraråde reportere at tage til landet for at berette om forholdene op til VM i fodbold.

Er mit forbund, som jeg har været medlem af i snart 50 år, blevet forrykt? Skal journalister i fremtiden kun arbejde fra steder, hvor der er trygt og rart?

Det betyder i givet fald helt nye forhold for standen. Ikke flere historier fra Kina, hvor vesterlændinge – for ikke at tale om kinesere – spærres inde for et godt ord, herunder pressefolk. Ingen rejser til Rusland, Hviderusland, Nordkorea eller Myanmar, hvis syn på frie mediers nødvendighed ikke harmonerer med vort.

Selv Weekendavisen må vel lægge kursen om, efter at man har haft en medarbejder i Rinkeby, en forstad til Stockholm, hvor unge med indvandrerbaggrund slår hinanden ihjel og undertiden kommer til at ramme andre også.

Undertegnede har dækket vanskelige og til tider farlige situationer i Indien, Mellemamerika, USA, Mellemøsten og Østeuropa.

Der er kolleger, danske og internationale, som har været på langt mere risikable missioner. Hvis ingen gjorde det, ville vi være anvist til den ene parts udlægning, og det er typisk totalitære og brutale regimers.

Det her burde være banale synspunkter for et journalistforbund, ligesom den selvfølgelighed, at ingen skal sendes på farefuld færd mod sin vilje; at det synes nødvendigt at minde om den slags, er godt nok overraskende.

Replik fra Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk Journalistforbund:

Tusind tak for din indsats for at fortælle danskerne de vigtige historier fra verdens brændpunkter.

Selvfølgelig skal medierne dække Qatar, som alle andre konfliktområder dækkes. For det er naturligvis tvingende nødvendigt med kritisk journalistik – ikke mindst fra totalitære regimer, hvor magthaverne med forskellige midler arbejder mod den frie presse. Men det er også en fagforenings pligt at passe på medlemmernes liv, frihed og førlighed. Ligesom vi altid skal tænke på kildernes sikkerhed.

Qatar har før lovet, at der er fri og sikker adgang for pressen, men nu har man så anholdt journalister uden gyldig grund, som de norske journalister har fortalt.

Det betyder, at arbejdsforholdene for mediefolk i landet er markant anderledes end for blot en uge siden. Vi har derfor opfordret til at vente med at tage af sted, og DJ har samtidig henvendt sig til både den danske udenrigsminister og vores internationale partnere for at få lagt pres på Qatar. For vores mål er naturligvis, at mediefolk kan rejse til Qatar og rapportere uden at frygte for hverken sig selv eller kilderne.

0 Kommentarer

Læs også

XX: Hvis du tager til Qatar bliver du overvåget

DJ-anbefaling møder undren: Der er behov for kritisk journalistik fra Qatar

25. NOVEMBER 2021
DJ fraråder alle journalister at rejse til Qatar

DJ fraråder alle journalister at rejse til VM i Qatar

24. NOVEMBER 2021