Debat: Er det overhovedet en journalist, du søger?

”Kære arbejds­givere: Gør jer klart, hvad det er for en opgave, I primært ønsker at få løst, når I søger den digitale medarbejder,” skriver Malene Lembcke Petersen

Arbejdsgivere, der søger digitale medarbejdere, lever i en drømmeverden.

Jeg har været digital journalist de seneste fem-seks år. Jeg kan skrive i op til flere cms-programmer, lave lette grafikker og video. Jeg kender de digitale platforme og kan tale med om SEO, algoritmer og reach.

Men jeg er først og fremmest journalist. Jeg ved allermest om, hvordan man finder historien og skærer den til. Det er det, jeg er bedst til.

Jeg er overbevist om, at fremtidens journalist skal mestre samarbejdet. Man bliver en slags projektleder, der styrer det journalistiske indhold, men som samarbejder om formidlingen og platformen med grafikere, visuelle teknikere, programmører osv. Jeg har mit speciale, og de har deres.

Derfor ved jeg ikke, om jeg skal grine eller græde over en del af de jobannoncer, jeg støder på i mediebranchen. De søger redaktøren, udvikleren, journalisten, teknikeren og SoMe-specialisten i en og samme person.

Tag nu et tilfældigt jobopslag, jeg faldt over for nylig hos Journalisten. Man søger en digital kommunikationskonsulent. Så langt så godt. Men den ønskede uddannelsesbaggrund skal være design eller it og kommunikation. Fint nok, men hvorfor søger man så blandt journalister?

Ok, der findes efterhånden mange med erfaring med digital kommunikation, og nogle journalister er også ret teknisk kyndige, så fair nok.

Men længere nede i annoncen skal du nu være projektleder. Godt så. Du skal også have erfaring med at skrive i CMS-systemer. Hmm. Der læsses ovenpå med erfaring med user-experience, SEO og så videre og så videre og langt nede, nærmest i en bisætning, står der, at man skal være god til at skrive klart (du skal lige kunne undervise også).

Undskyld, men hvem er det egentlig, I søger? Hvilken opgave er det primært, I gerne vil have løst? Jeg kan simpelthen ikke gennemskue det, men tvivler efterhånden på, om det er en journalist?

Jeg vil gerne understrege, at det her er et tilfældigt jobopslag ud af flere, der vil have det hele i en person (som jeg tror ville segne, hvis man skulle løse alle de opgaver, der hver for sig kræver en del ekspertise og tid). Så kære arbejdsgivere: Gør jer klart, hvad det er for en opgave, I primært ønsker at få løst, når I søger den digitale medarbejder. Og tænk over, at man ikke får det hele for en journalists pris.

Malene Lembcke Petersen, web-journalist, ’Sundhedsmagasinet’, DR

0 Kommentarer