Debat: Endelig lidt lys i dagpengemørket

”Det er længe siden, at vi har haft grund til at klappe partierne bag dagpengereformen på skulderen. Men denne gang har de fortjent et anerkendende dunk for at have indset egne fejl og derefter rettet op på dem,” skriver DJ's næstformand, Tine Johansen 

Midt i maj udgik noget så sjældent som en glædelig nyhed fra forligspartierne bag dagpengereformen. 

Her meddelte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen nemlig, at man vil ændre reglerne for supplerende dagpenge. 

Det manglede da bare, har man lyst til at sige, for med de ændrede regler kan det endelig betale sig for en modtager af supplerende dagpenge at sige ja tak til småjob.

Forud for regelændringen ligger to års brav kamp fra blandt andre vores egen a-kasse, AJKS. For der var ellers lagt op til komplet urimelige regler med virkning fra oktober 2018 – og så i en tid, hvor udsagnet om, at ’det skal kunne betale sig at arbejde’, er blevet et mantra.

Med dagpengereformen indførtes reglen om, at hvis man har opbrugt retten til supplerende dagpenge, bliver man straffet økonomisk for at tage småjob. Få timers arbejde kan fratage én retten til dagpenge i en hel måned. I praksis kan det ikke betale sig at takke ja til mindre job eller afgrænsede opgaver.

Sådan en regel rammer mange af DJ’s medlemmer hårdt, for vores arbejdsmarked ændrer sig i stor stil fra faste til løse ansættelser, og antallet af ’atypisk beskæftigede’ er voldsomt i stigning. Flere og flere DJ-medlemmer arbejder som freelancere, vikarer, tidsbegrænset ansatte og engangs-leverandører. Nogle af dem har i perioder af deres arbejdsliv svært ved at få enderne til at mødes og har brug for den støttende hånd, som dagpenge er.

Når man kræver fleksibilitet af arbejdstagerne, må man også levere et vist niveau af sikkerhed til gengæld – det er det, vi hylder som den danske flexicurity-model. Men med indførelsen af økonomisk straf for at tage småjob gik forpligtelsen pludselig kun den ene vej.

Nu er forligspartierne heldigvis kommet til fornuft. Presset fra a-kasserne og dagpengemodtagerne, som havde udsigt til de tåbelige regler, har virket.

Med de ændrede regler er det udelukkende i de uger, hvor man påtager sig arbejde, at man ikke kan modtage dagpenge. Så kan dagpengemodtagerne igen koncentrere sig om at samle så mange opgaver og småjob sammen som muligt, i stedet for at bruge krudtet på komplicerede regnestykker af, om det overhovedet kan betale sig.

Det er længe siden, at vi har haft grund til at klappe partierne bag dagpengereformen på skulderen. Men denne gang har de fortjent et anerkendende dunk for at have indset egne fejl og derefter rettet op på dem. 

Tine Johansen, næstformand, Dansk Journalistforbund

0 Kommentarer