Debat: DR gør sig til offer

"SÅ KAN I LÆRE DET! - sagde jeg til den ansvarlige journalist, efter den første unge pige fra Nexus var gået amok. Måske skulle jeg ha' holdt min kæft, men det var så åbenlyst, at det ville gå galt," skriver pressechef Flemming Platz her om Nexus-sagen, hvor seks unge gik amok i DR Byen og slog, sparkede og spyttede omkring sig
Af Flemming Platz, pressechef i Socialforvaltningen, Københavns Kommune
 
SÅ KAN I LÆRE DET! – sagde jeg til den ansvarlige journalist, efter den første unge pige fra Nexus var gået amok. Måske skulle jeg ha' holdt min kæft, men det var så åbenlyst, at det ville gå galt, og DR's 21 søndag var blevet advaret i breve og mails flere gange inden.
Den sætning er blevet DR's figenblad til at forsøge at vende en åbenlys krænkelse af udsatte unge, til at det hele er synd for DR.
 
21 Søndag ville bringe et indslag om, at unge på institutionen Nexus ryger hash. Og seks svigtede, kriminelle, psykisk ustabile og kraftigt udad reagerende unge, skulle se sig selv filmet skjult, og var derfor inviteret i DR-byen.
 
Ca. 4 min. efter at den første pige havde set sig selv på de skjulte optagelser, løb hun skrigende gennem kontorlandskabet i DR-byen. På sin vej fra gennemsynslokalet til mødelokalet slog, sparkede og spyttede pigen på alt hvad der kom i vejen. Det så jeg ikke, for jeg sad i mødelokalet sammen med forældrene. En efter en måtte de unge se sig selv ydmyget og udstillet på DR's optagelser.
 
Det gik helt galt, og nyhedsdirektør Ulrik Haagerup og nyhedschef Naja Nielsen rejser nu rundt med en fortælling om, at det hele var orkestreret af mig, og at jeg og de ansatte fra Nexus ligefrem skulle have opfordret til vold. Det har de sagt i P1's Mennesker og Medier og i Presselogen på TV2 News. Det er naturligvis en løgn, men nu er dette overgreb mod de unge, pludselig blevet til, at det er synd for DR.
 
Socialforvaltningen i København havde tigget og bedt DR om ikke at vise de skjulte optagelser fra Nexus, som en tidligere pædagogmedhjælper havde optaget. De var helt unødvendige og stærkt krænkende.
At nogle af disse unge ryger hash er en helt åben problematik, som der er skrevet tykke bøger om, og som alle meget gerne stiller op til interview om. Men DR havde jo de lækre skjulte optagelser af en pige der ryger en joint, og nogle unge der var sløve om morgenen.
 
Chefredaktører fra snart alle andre medier, og DR's egen seerredaktør Jakob Mollerup, har samstemmende erklæret de skjulte optagelser for unødvendige og en fejl.
Men det viser bare, at DR slet ikke har forstået, hvilke unge de har krænket. Disse unge kan ikke instrueres til noget som helst, og i øvrigt mødte jeg dem første gang udenfor DR's indgang, og de kendte ikke mig.
 
Ud over at det er uværdigt, at DR påtager sig offerrollen, og at det burde være under DR's format at gøre denne ulykkelige sag til et personangreb, så er det sigende at DR reagerer så aggressivt, når der fra flere sider bliver stillet spørgsmålstegn ved den journalistik, der er præsteret i sagen om Nexus. Det er til gengæld synd for DR, at denne sag kaster skygger på DR's øvrige udmærkede journalister.

3 Kommentarer

Chresten Ibsen
25. JUNI 2013
Jeg er godt nok ikke
Jeg er godt nok ikke journalist men mere kommunikatør. Jeg laver dog magasiner for sociale væresteder, og selv om folk tror, det er nemt, så koster det massevis af dage og timer at opnå hinandens gensidige respekt. Jeg har virkeligt svært ved at forestille mig, at DR har opnået gensidig respekt med de unge fra Nexus. Det er sådan, jeg læser Flemming Platz ord: Så kan I lære, hvilken effekt det har på unge med særlige behov, hvis man sniger sig uden om deres tillid og særlige behov.
Helle Schøler Kjær
23. JUNI 2013
@ Tak Flemming, for at du tog
@ Tak Flemming, for at du tog bladet fra munden. Jeg tror ikke, DR lærer noget af det. Desværre.
helle bygum
22. JUNI 2013
Jamen, er det da ikke
Jamen, er det da ikke mageløst, at Flemming Platz siger til en tidligere DR kollega "Så kan I lære det!" Hvad er det lige de sku´ lære? Og er der noget, du ikke selv lærte i din tid i DR - og som du nu er ked af, at du ikke lærte? Mageløst, så hurtigt det kan gå med ens optik fra man forlader livet som journalist i DR til man sidder som presserådgiver i en forvaltning. Så det er nok en rigtig eftertanke, at du skulle have holdt din kæft.