Debat: Digitaliseringens dystopi

Chefer skal forstå, at medarbejderne ikke bare møder forandringer med begejstring, men også skepsis. Og stoppe processen i tide, når den fejler, skriver Øjvind Hesselager

Digitalisering er efterhånden blevet et af mediebranchens farligste ord. Fordi for mange – især vi midaldrende chefer – bruger begrebet uden helt at forstå konsekvenserne og hvordan. Vi skal digitalisere for at følge med! Vi skal være, hvor brugerne er! Sæt i gang!

Bestyrelsen, ledelsen, cheferne messer digitalisering rundt om bordet, skænker mere lunken maskinkaffe, napper en blød vaniljekrans og nikker indforstået til hinanden.

Så går de videre til ’eventuelt’ – og melder masterplanen ud på et fællesmøde næste dag: Se, hvad vi har lavet – nu er det så jeres tur!

Det er farligt, fordi det graver en kløft mellem dem, der tager beslutningerne, og dem, der skal få det til at fungere.

Læs for eksempel Journalistens artikel i dette nummer om situationen på TV 2 Øst, der kører på tredje digitaliseringsplan. I bedste mening. Helt sikkert gode planer. I teorien. Tre gange har gejsten skullet mobiliseres forfra. Nu er den der! Engang blev de kåret som Danmarks bedste mediearbejdsplads. I dag er stationens arbejdsmiljø styrtdykket. De er ramt af digitaliseringens dystopi.

Hvis medieverdenen var et ægteskab, er det nu, vi skal tage en timeout. Erkende, at vi er deltagere i et nødvendigt eksperiment. Et teaterstykke, der skrives, mens vi spiller det. Vi improviserer. Alle sammen. I bedste mening. Der er ingen skurke. Ingen sikre replikker. Men vi er nødt til det. Og det kan blive fantastisk. For mulighederne er enorme.

Jeg tror, at nøgleordet er inddragelse.

Chefer skal ikke fra oven implementere planer, der ikke er afstemt realistisk med hele organisationen. De skal sikre processen. Måle på den. Forstå, at medarbejderne ikke bare møder forandringer med begejstring, men også skepsis. Og stoppe processen i tide, når den fejler.

Og så forfra. Sådan er den nye medieverden. I evig forandring på jagt efter brugernes engagement på skiftende platforme. I godt humør og fællesskab.

0 Kommentarer

Læs også

ÅRETS BEDSTE ARBEJDSPLADS: TV 2 Zen

19. DECEMBER 2007
data_usage
chevron_left
chevron_right