Debat: Dengang jeg friede til Signe

Som medlem af DJ kan man finde sin mentor selv og lade forbundet stå for kontrakten. Pia Melander Guilbert anbefaler varmt ordningen

Læste du også journalisten.dk’s historie om den nyuddannede journalist Thomas, der opgav at finde en mentor gennem Journalistforbundets mentorordning, fordi der var 14 måneders ventetid? Den fik mig til at tænke på dengang, jeg friede til Signe.

I 2012 meldte jeg mig til et fyraftensmøde om, hvad det kræver at være selvstændig. Signe Tonsberg var en af oplægsholderne. På det tidspunkt skrev jeg primært for damebladene. I begyndelsen store portrætter og portrætserier over flere numre, men i forbindelse med krisen skrumpede mine opgaver ind. Signe fortalte om sin freelancekarriere. Om at skabe en vej fra mange små opgaver til de store og mere velbetalte. På vej hjem tænkte jeg: ”Gid man kunne få hende som mentor.”

Jeg havde hørt, at man som medlem af DJ sagtens kan finde sin mentor selv og lade forbundet stå for kontrakten. Selv om jeg forestillede mig, at det ville være nærmest umuligt at overtale Signe Tonsberg til at være min mentor, var jeg nødt til at prøve.    

Mailen blev til et frieri. Jeg prøvede at være så ærlig og præcis som muligt omkring mine problemer, men også omkring mine tanker om, hvad jeg selv havde at byde på som mentee. To dage efter fik jeg svar.

Signe havde aldrig været mentor før, men sagde ja til trods for en fuld ordrebog og to små børn. Det næste halve år mødtes vi en gang om måneden. Mine problemer blev ikke løst fra den ene dag til den anden, men jeg fik nogle værktøjer til at håndtere dem på en ny måde. Signe var super skarp til at se, hvor jeg spændte ben for mig selv, og hvor der var muligheder. 

Vi ses stadig et par gange om året, og noget af det, jeg i dag er mest stolt af ved mit frieri, er, at Signe er fortsat som mentor. I forbindelse med dette indlæg har jeg bedt hende forklare hvorfor, og hun svarer: 

”Det er en kæmpe tilfredsstillelse at se et andet menneske gro og udvikle sig og føle, at man måske har en lillebitte aktie i det. Det giver et blik for, hvad jeg selv kan. Det tvinger mig til at se verden, mit fag og min forretning fra andre vinkler, og det er en stor tilfredsstillelse at møde driftige mennesker, der har lyst til at udvikle sig selv fagligt og forretningsmæssigt.”  

Pia Melander Guilbert er journalist

0 Kommentarer