Debat: Dagbladene har brug for en webtilpasset annoncepolitik

"Jeg vil gerne have intelligente, informative, smukke og også gerne elegant humoristiske annoncer, som er målrettet mine interesser," skriver Vagn-Ebbe Kier

Jeg har adblocker på mine digitale enheder. Trykte avisannoncer er ikke påtrængende, med lyd og tvangsintro. Min adblocker er ikke for at undgå annoncer, men for at undgå dårlige, fantasiløse og påtrængende annoncer. Jeg tror, at alle, så hurtigt som muligt trykker på det lille kryds/”Skip” for at afbryde en reklamevideo. Jeg vil gerne have intelligente, informative, smukke og også gerne elegant humoristiske annoncer, som er målrettet mine interesser.

Betaler jeg for mit abonnement, får jeg stadig den samme mængde (80 procent irriterende) reklamer som gratislæserne. Jeg vil derfor opfordre til, at man ved indgang til et site har mulighed for at vælge den annoncetype, som er ens målgruppe (der er jo ingen grund til boligannoncer, hvis man ikke skal have ny bolig), og at du for eksempel for at komme ind på sitet skal tilvælge minimum fem typer. En gang om året kan abonnenten få mailet en reminder for opdatering af nye reklameinteresser. Dette er intet problem at installere i den digitale verden. Prisen på dit abonnement følger således antallet af fra- eller tilvalgte annoncer.

Det er også en god idé, at medierne går sammen om mindst at fordoble prisen på webannoncer, så antallet formindskes, og standarden hæves. Reklame- og mediabureauer har ikke fulgt med tiden og bærer den største skyld for, at man vælger at bruge en adblocker – for jeg er bestemt ikke utilfreds med avisernes indhold. Bladudgivere prostituerer sig i den digitale verden for at få annoncekroner. I den trykte verden ville det være helt forkert, hvis du for at se et billede eller artikel skulle afrive en annonce, som dækkede området.

De journalistiske redaktioner synes åbenbart, at deres nyhedsvideoer er af en så lav kvalitet, at de uden problemer kan dækkes af en 20-40 sekunders reklame, som er påtrængende både i lyd og billede.

Webannoncer skal altid friholde det journalistiske areal, både tekst, billeder og video. Det kan ikke være noget problem for den gode gennemarbejdede reklame, at den skal placeres sideløbende. Ironisk nok er langt de fleste digitale medier, som en moderne bruger anvender for oplysninger og interesser, slet ikke annoncedomineret som netop dagbladenes webløsninger. Det er, som om man stadig ikke har en fornuftig webtilpasset annoncepolitik.

Jeg har fuld respekt for avisens indtjening via annoncer, men jeg er meget ringere stillet på den digitale udgave. 

Vagn-Ebbe Kier, freelance pressefotograf

0 Kommentarer