Debat: Angreb fra Fox er ren indenrigspolitik

Fox-vært Trish Regans angreb på Danmark, som hun kalder ”socialistisk” og sammenligner med Venezuela, har intet med os at gøre. Det handler om at baske til de venstreorienterede i USA, skriver Annegrethe Rasmussen

Ikke mange med interesse i politik har kunnet undgå at høre om den amerikanske studievært Trish Regans angreb på og kritik af Danmark.

Fox Business ses i dagtimerne af ca. 200.000 mennesker i USA, hvilket gør den til mest sete erhvervskanal i dagtimerne og nummer to efter den ældre erhvervskanal CNBC på døgnbasis. Her gik Trish Regan, vært for programmet ‘The Intelligence Report with Trish Regan’, søndag ud med et intenst angreb rettet mod begrebet ”socialisme”.

Først handler det tre minutter lange tv-indslag om Venezuela, hvor vold og røverier hærger, nævnes det, mens det er småt med arbejde og mad.

Dernæst kommer turen til Danmark, der beskrives som et land, hvor de plagede borgere betaler tårnhøje skatter og moms, og hvor gratis uddannelse og høj SU betyder, at ingen færdiggør deres studier eller besidder nogen synderlig arbejds- eller virkelyst – ud over at ”åbne cupcake-butikker”.

Den besynderlige påstand om cupcakes stammer fra Michael Booths bog, ‘The Almost Nearly Perfect People’, om de skandinaviske lande. I bogen er det dog en oplysning, der gengives med henvisning til Norge.

Set 2,4 millioner gange

Indslaget var natten til tirsdag set 2,4 millioner gange på Facebook og foranledigede en heftig debat på Twitter.

Den blev opfanget af et par europæiske medier – f.eks. Huffington Post i Storbritannien, der muntrede sig med at citere en lang række danskere, der ivrigt tilbageviste de forkerte tal og oplysninger.

Under Trish Regans eget tweet med indslaget vrimler det med prominente danskere, der håner, kritiserer og latterliggør hendes påstande om skatteprocenter eller arbejdsløshed. Man kan følge tråden her.

Der var også flere danske studieværter og mediechefer på banen. Udgiver og koncernchef Anders Krab Johansen fra Berlingske skiller sig ud, idet han i et tweet om sagen mandag indtog det ledige standpunkt – nemlig, at Regan ”desværre (har) næsten ret i sin analyse”.

Danmarks finansminister i modoffensiv

Finansminister Kristian Jensen gik også ud via både Twitter og Ritzau:

”Det er helt vildt overdrevet og utroværdigt. Det er simpelthen udtryk for, hvor politiserende amerikanske nyheder er blevet. Fuldstændig løsrevet fra fakta bruger man indslag til så fejlagtige påstande,” lød det til Ritzau, hvor han også karakteriserede Fox Business’ sammenligning af Danmark med Venezuela som ”uhørt”.

”Venezuela er en socialistisk diktaturstat. Danmark er en fri, reguleret markedsøkonomi. Vi er i alle statistikker en af de mest åbne, frie økonomier … Ja, vi har et højt skattetryk. Folk betaler meget i skat, fordi vi får meget tilbage fra de offentlige kasser,” fortsatte han.

Finansministeren var i øvrigt også ude med et engelsksproget tweet til ære for amerikanerne og Regan, hvor han bl.a. viste statistikker fra OECD, der viser, at Danmarks produktivitet og arbejdsvillighed slår USA’s:

Her fik han hjemligt modspil fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der fremhævede, at erhvervsfrekvensen i Danmark godt nok er højere end i USA, men at amerikanerne arbejder flere timer per dag, end danskerne gør. Men Olsen endte med at erkende, at Regan også ”siger en masse vrøvl”.

Den danske ambassadør i Washington, Lars Lose, var også ude på Twitter med dels korrektion af fakta, dels en bemærkning om de famøse cupcakes.

Kritik af amerikansk journalistik

Om den type journalistik, som Fox News bedriver, sagde Kristian Jensen til Ritzau: ”USA har sluppet fakta i sin politiske journalistik. Det er meget, meget farligt. Hvis man slipper, at journalistik skal have sin rod i fakta. Så slipper vi det, der har bygget vores demokrati op (…) Alle har ret til deres egne holdninger, men ingen har ret til deres egne fakta.”

Tilbage står et mere grundlæggende spørgsmål:

Er de ubegavede på Fox? Ved de ikke, at Danmark og Venezuela på ingen som helst måde ligner hinanden? Og hvorfor tjekker stationen ikke fakta?

Lad os antage, at de fleste hurtigt kan besvare det første spørgsmål med et ”selvfølgelig er de ikke dumme på Fox, det ved de godt alle sammen”.

Det gælder naturligvis også Trish Regan, der har en BA fra Columbia University, er tidligere vært for såvel Bloomberg som CNBC, og som i øvrigt var drivkraften bag den mest sete undersøgende tv-special i CNBC’s historie.

Ja, så melder der sig unægteligt et nyt spørgsmål: Hvorfor producere et sådant indslag?

Seerne skal tilfredsstilles

Svaret er enkelt: Tilrettelæggerne og studieværterne fra Fox News er sat i verden med det formål at tilfredsstille seerne og de annoncører og abonnenter, der udgør kanalens forretningsgrundlag. Det er de mest konservative og ældste – og hvide – amerikanske tv-seere.

Der er saglige nyhedsprogrammer på Fox – f.eks. det bedste nyhedsmagasin i den amerikanske tv-verden, ‘Fox News on Sunday’ med Chris Wallace.

Men stationens dominerende nyhedsformidling er ”partisan”, som det hedder på engelsk, altså partisk.

Det kan jeg sige med sikkerhed, eftersom jeg selv ser kanalen i et par timer hver dag året rundt fra min egen arbejdsplads i Washington D.C.

Der er tale om et silomedie, en osteklokke, en meningsboble eller med et lidt pænere ord: Et holdningsbåret medie.

Indslaget om Danmark og Venezuela handler med andre ord ikke om de to nævnte lande, men udelukkende om den indenrigspolitiske debat i Amerika.

Baske til Bernie Sanders

Indslaget skal baske til Bernie Sanders og de venstreorienterede demokrater, der også nævnes i indslaget. Det er ligegyldigt, at tallene ikke rigtigt stemmer, eller om det er nordmænd eller danskere, der drømmer om at starte cupcake-butikker.

Og hvis man skal uddrage noget af den danske reaktion, så er det, at den eneste uenighed, som man kunne finde i det danske, også handlede om indenrigspolitiske, ideologiske uenigheder.

 

Annegrethe Rasmussen arbejder for KForum og POV International i Washington D.C.

0 Kommentarer