Debat: Anglo-amerikansk fagfestival

"Internationalt udsyn handler om andet og mere end at vælge de nemme løsninger med store anglo-amerikanske medier," skriver Poul Funder Larsen om programmet for DJ's kommende fagfestival

I Journalisten nummer 6 annoncerede Fagfestival 2016 sine topnavne. Det er jo et glimrende og succesfuldt arrangement, som DJ bestemt har megen ære af.

Men man kan godt blive lidt forbavset, når man betragter sammensætningen af de 13 hovedtalere (11 mænd og to kvinder.)  Af de 13 annoncerede talere har en 9-10 stykker deres rødder eller daglige gang i engelsksprogede medieorganisationer. Ikke et ondt ord om disse folk eller om organisationerne, de repræsenterer, men sker der virkelig ikke noget som helst andre steder på kloden, der kunne inspirere danske journalister på et par våde novemberdage?   

· Hvor er for eksempel de tyske tv-dokumentarister, der virkelig gør en forskel med deres programmer (senest om hele doping-affæren)?

· Hvor er de eksperimentatorer og iværksættere, som i blandt andet Frankrig og Holland har skabt interessante (og i dansk sammenhæng ekstremt relevante) alternativer til de bestående medier?

· Hvor er de modige og nyskabende journalister fra Østeuropa, som har dækket konflikten i Østukraine og udviklingen i Rusland siden Krim?

· Hvor er stemmerne fra verdens største og suverænt mest dynamiske mediemarked – det asiatiske?

· Skandinaverne? De mellemøstlige journalister? Afrika?

Internationalt udsyn handler om andet og mere end at vælge de nemme løsninger med store anglo-amerikanske medier, der allerede i overvældende grad er eksponeret i det danske medielandskab. 

Poul Funder Larsen, Moskva    

Svar

I Fagfestival-programgruppen arbejder vi hårdt på at gøre Fagfestival ’16 så alsidig, overraskende og inspirerende som overhovedet muligt. For der skal være noget for alle de godt 1.000 journalister, fotografer, grafikere, kommunikationsfolk og andre, der samles i Odense den 20. og 21. november.

På Fagfestival ’16 vil der i alt være omkring 70 programpunkter, og du kan læse om dem alle sammen, efterhånden som vi lægger dem op på fagfestival.dk.

Og ja, flere af de ting, som du nævner, er allerede i programmet. Der bliver for eksempel flere programpunkter med medieiværksættere, eksperimenter og crowdfunding. Hollandske Blendle kommer med et bud på at knække koden for mikrobetaling. Afrika er emnet for en session, som jeg ser meget frem til. Og kønsfordelingen blandt oplægsholderne er også betydeligt bedre, end det kunne se ud til i annoncen.

Derudover er der, som du skriver, også en del amerikanske bidrag i programmet. Det skyldes, at amerikanske virksomheder og institutioner jo fortsat spiller en meget betydelig rolle inden for både journalistik, medier og kommunikation.

Alt sammen kan du som nævnt læse mere om på fagfestival.dk

Hans Jørgen Dybro, programchef for Fagfestival

0 Kommentarer