De vil tage pengene fra mig

Når man går med overvejelser om at sige sit job op som fotograf, eller man med en vis skepsis afslutter skolen og ser frem på tiden bagefter, er det rart, at der er et vist form for økonomisk sikkerhedsnet i dagpengesystemet.

Når man går med overvejelser om at sige sit job op som fotograf, eller man med en vis skepsis afslutter skolen og ser frem på tiden bagefter, er det rart, at der er et vist form for økonomisk sikkerhedsnet i dagpengesystemet.

Jeg har tidligere været inde i systemet, så jeg regnede ikke med, at det vil give de store problemer.

Men takket været regeringens stramninger på det område har jeg følt at systemet har åndet mig i nakken for at jeg skal finde mig et arbejde og hvis jeg ikke søger ihærdigt nok vil de tage dagpengene fra mig – med tilbagevirkende kraft.

Nu er det sådan, at der ikke hænger mange faste fotograf stillinger på træerne. To stillinger har jeg fundet siden maj måned og jeg har søgt dem begge som reglerne fra A-kassen foreskriver. Og A-kassen skal have skriftligt svar fra udfaldet af de ansøgninger de har kendskab til man søger. Hvis man ikke gør det – så kan de tage dagpengene fra mig – med tilbagevirkende kraft, som de skriver i de breve der jævnligt dumper gennem brevsprækken.

Men jeg frygter, at to jobansøgninger ikke er godt nok, og jeg snart bliver kaldt til samtale igen. ”Du er en ung fyr i din bedste alder og der er masser af arbejde som både pædagogmedhjælper og trappevasker, som du kan søge”, var meldingen fra damen i jobcentret, selvom hun vidste, at jeg havde sagt et godt job med god løn op. Hun var dog imponeret over det forarbejde jeg havde lavet med at tage kontakt til diverse blade for at få opgaver, og jeg havde fremlagt handlingsplan for hvornår jeg senest ville framelde mig dagpenge, hvis jeg ellers fik tid nok til at samle nok kunder. ”Hvis det var for et år siden havde jeg sagt, at du bare skulle fortsætte, men regeringen siger, at du skal søge de job du kan få” lød beskeden fra damen fra jobcentret.  

Når man bliver arbejdsløs og er momsregistreret, hvilket jeg har været siden 2002, skal man godkendes til det, der hedder supplerende dagpenge. Det vil sige, at jeg godt må arbejde og tjene penge i mit firma, så længe det er et bierhverv og kan planlægges udenfor almindelig arbejdstider. Det har jeg så gjort. Men man skal søge stillinger som kan give fast arbejde, og være i stand til at starte på nyt arbejde fra i morgen. Hvis ikke kan de tage dagpengene fra mig.

På den ene side giver de en mulighed for at drive firma, men samtidig er de parat til at tage dagpengene fra mig hvis de skønner, jeg ikke søger andre job. For, som de pointerer, det må jo ikke fungere som iværksætterydelse. Det er blevet afskaffet.

Konsekvensen er bare, at flere der er ved at starte op som freelancer, helt dropper at søge dagpenge til trods for, at de er berettiget, alene fordi det er for besværligt. Jeg regner ikke med at de vælger mig til nogen af de stillinger jeg har søgt, istedet håber jeg, at jeg inden så længe tjener nok penge, så jeg kan melde mig fra hurtigst muligt. For det stresser mig, at der jævnligt kommer breve, hvor man bliver truet med at få frataget ens indkomst.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right