Danske Mediestuderende har fundet den kandidat, de anbefaler som formand for DJ, når Mogens Blicher Bjerregård på delegeretmøde 28. og 29. april træder tilbage efter 16 år i spidsen for journalistforbundet.
Nuværende næstformand Lars Werge er bedste mand til posten, skriver formand Mathias Bay Lynggaard i en pressemeddelelse i dag. Han uddyber i interview med Journalisten:
»Lars har stået for en linje, vi er meget enige i. Det er en linje, hvor alle medlemmer er lige meget værd, og hvor han arbejder på at gøre DJ større og mere mangfoldigt,« siger Mathias Bay Lynggaard.
Danske Mediestuderende er en faglig samarbejdsorganisation for fem lokale studenterforeninger. Organisationen har som den største enkeltgruppe 75 delegerede, som kan stemme til kampvalget. Og de studerende har tradition for, at pladserne bliver fyldt godt ud.
Med andre ord kan anbefalingen blive en væsentlig støtte for Lars Werge til kampvalget.
DMS: Vi foretrækker dialogens vej i forhandlinger
Lars Werge adskiller sig ifølge de studerende fra sin modkandidat, Berlingskes tillidsmand Uffe Gardel, blandt andet ved at tale for en fusion med forbundet Kommunikation og Sprog:
"Han er den rette til at stå i spidsen for at udbrede kendskabet til en fusion og konsekvenserne af den," skriver Danske Mediestuderende i deres pressemeddelelse.
Organisationen lægger desuden vægt på, at Lars Werge vil øge opmærksomheden på ulønnet praktik, der længe har været en anstødssten for de studerende, især på kommunikationsområdet:
»Vi er også enige med Lars om, at der skal gøres noget for de mange praktikanter, som arbejder gratis, selv om vi ikke altid har været enige om tempoet,« siger Mathias Bay Lynggaard til Journalisten.
Lars Werges modkandidat, Uffe Gardel, har tidligere argumenteret for, at han som sidste udvej er parat til at tage faglige kampskridt for at skaffe mediepraktikanter løn under praktik.
Hvorfor er Uffe Gardel ikke jeres mand – han siger, at han har planer om at sætte magt bag ord?
»Vi foretrækker, at vi har en formand, der går dialogens vej, og det er uanset, om det er i overenskomstforhandlinger eller andre forhandlinger. Det handler om den politiske kultur, man gerne vil være med til at skabe. Vi vil gerne have en kultur, hvor man overbeviser hinanden med gode argumenter og ved at tale sammen, og det står Lars Werge for.«
Hvilke resultater har DJ hidtil opnået på området, som overbeviser dig?
»Jeg mener ikke, de få resultater, der er kommet, er tilfredsstillende, men det arbejde skal udbygges de næste år, og jeg er frisk på at give Lars Werge en chance.«
Uffe Gardel: Intet kommer af snak
Uffe Gardel er indstillet på, at Danske Mediestuderendes anbefaling af Lars Werge er en sten i skoen på hans eget kandidatur:
»Det er klart, at det bliver mere op ad bakke for mig at vinde, men så må jeg gå opad,« siger han.
Men de studerendes anbefaling vil hverken få indflydelse på hans kandidatur eller politik – det gælder også i forhold til at bruge de midler, som målene kræver, mener han:
»Det er grundlæggende overordentligt vigtigt, at vi gør noget for at bekæmpe ulønnet arbejde, ikke mindst praktik. Det gør vi med aftaler og overenskomster. Men der er ganske få af de goder, vi har i dag, som er kommet af god dialog. Man kan ikke snakke sig til bedre vilkår ved forhandlingsbordet. Løn til journalistpraktikanter, gode barselsregler, længere opsigelsesvarsler eller en ekstra ferieuge – alt det har vi kun, fordi DJ som faglig organisation har stillet krav og vist, at man var parat til at slås.«
Per Roholt som næstformand
Danske Mediestuderende skriver endvidere i deres pressemeddelelse, at organisationen peger på Per Roholt som ny DJ-næstformand.
"Det er på tide, at kommunikatører bliver repræsenteret stærkere i toppen af DJ i disse år, hvor forbundets hovedudfordringer er at aftaledække kommunikationsområdet og ulønnede praktikanter," står der.
Til hovedbestyrelsen peger Danske Mediestuderende på Henrik Vilmar, Maria Becher Trier, Lene Sparsø, Mette Schmidt Rasmussen og Mathias Bay Lynggaard.
Organisationen repræsenterer mere end 2.600 medlemmer i DJ.
33