De store medier har droppet provinsen

De seneste år har de landsdækkende medier nedlagt stribevis af lokalredaktioner i provinsen. Historierne kan laves over nettet, lyder budskabet. Det tror Ritzau ikke på.

De seneste år har de landsdækkende medier nedlagt stribevis af lokalredaktioner i provinsen. Historierne kan laves over nettet, lyder budskabet. Det tror Ritzau ikke på.

Tidligere havde Jyllands-Posten 10 såkaldte JP-centre fordelt rundt om landet. Berlingske Tidende havde en lokalredaktion i Hillerød. Politiken var repræsenteret i Odense og Århus.
I dag har de store medier droppet provinser, så det kun er DR, Børsen og Ritzau, der kan bryste sig af egentlige lokalredaktioner.

Tidligere redaktør på Jyllands-Postens lokalredaktion i Odense Niels Højland, græder tørre tårer over udviklingen. Han siger i det nye nummer af Journalisten:
»Nettet har åbnet muligheder, der ikke var der, da lokalredaktionerne var der. Så centreringen omkring de store byer er ingen tragedie, men bare en naturlig udvikling, som medierne er en del af. Morten Korch har haft sin tid,« siger Niels Højland.
Men ifølge indlandsredaktør på Ritzau Ernst O. Rasmussen kan man ikke dække alt over nettet. Man skal være til stede i regionen.
»Hvis man overvejer, om man skal tage afsted til et pressemøde eller grundlovsforhør i Herning, er det nemmere, hvis man befinder sig i Århus end man skal hele vejen fra København,« siger han.
Ritzau har i dag fem journalister på de to redaktioner i Odense og Århus
»Vi er der, fordi vi opfatter det som vores opgave at dække hele landet. Vi laver ikke lokaljournalistik, men nyheder af landsdækkende interesse, der opstår uden for de store metropolen.« siger Ernst O. Rasmussen.
Han mener, det er nemmere at støve historier op med landsdækkende perspektiv, fordi man har tættere kontakt til kilderne.
»I Odense, der dækker Fyn og Sydjylland, kan redaktionen opbygge kildenet og kontakter i området. Og via deres overvågning kommer de måske over historier, der ikke kun er relevant i Odense eller Esbjerg, men måske kan overføres til hele landet,« siger Ernst O. Rasmussen.
Jette Warrer Knudsen var sidste kvinde på pinden, da lokalredaktionen i Esbjerg lukkede omkring årtusindskiftet drejede nøglen om. Hun mener, at den manglende tilstedeværelse i provinsen smitter af på dækningen i landsmedierne.
»Måden, visse dele af Danmark bliver omtalt på, siger i grunden det hele – udkantsdanmark og 'den rådne banan'. Det illustrerer jo meget klart den vinkel, man ser tingene fra,« siger Jette Warrer Knudsen.

0 Kommentarer