De store mediearbejdspladser genindfører Panikdagen

Forårets nye praktiksøgningssystem, hvor panikdag er afskaffet, er blevet skudt i sænk af de store praktiksteder. Sammen genindfører de nu Panikdagen. De studerende står tilbage med Sorteper, siger de studerendes formand: »Man har jo omgået Praktikudvalget på den her måde.« Opdateret klokken 16:13

DR, Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken, Ritzau, TV 2 Nyhederne og TV 2’s regioner er på et møde i Danske Medier i dag blevet enige om at genindføre Store Match Dag  – den såkaldte Panikdag.
Det sker, fordi der har været for stor forvirring om det nye praktiksøgningssystem, hvor netop Store Match Dag blev afskaffet efter ønske fra de studerende.

»Vi er blandt de store praktiksteder blevet enige om at optræde ansvarligt. Ellers falder systemet til jorden til ugunst for både studerende og arbejdsgivere. Vi er også blevet enige om at genindføre en panikdag. Det vil sige et bestemt tidspunkt for, hvor man tidligst må indgå bindende aftaler,« siger DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, der var til stede ved mødet.

Praktikmesse gennemføres

Det er en del af aftalen, at den planlagte praktikmesse i Odense gennemføres, ligesom åbent hus-arrangementer bliver tilladt. Men reglerne for ansættelser bliver præciseret.

»Alle, der skal ansætte, får en mail, hvor de skal bekræfte betingelserne om, at man overholder reglerne. Overtræder man reglerne, så må man først ansætte til anden runde,« siger Ulrik Haagerup.

Er det ikke lidt sent, at I laver den her aftale to uger før praktikmessen?

»Valget stod mellem jungleloven, eller at praktikstederne kiggede hinanden i øjnene og lavede en aftale. Man kunne se konturerne af ragnarok.«

Ulrik Haagerup forklarer, at han fortalte Merete Lindstrøm fra Danske Mediestuderende om indførelsen af et nye praktiksøgningsystem.

»Hun lød tilfreds nok med det. Alle har kunnet se, at det var ved at køre helt i hegnet. Arbejdsgiverne har været deres ansvar voksent,« siger han.

Merete Lindstrøm siger, at Ulrik Haagerup orienterede om, at arbejdsgiverne var blevet enige om at indføre sanktioner, og at arbejdspladserne fik to timer til at læse ansøgningerne, før de måtte ansætte. Det var hun glad for at høre.

»Men han sagde ikke noget om panikdag.«

Tidligere i dag luftede DR og TV 2 muligheden for, at studerende, som ikke overholder reglerne, skulle kunne straffes. Men det forslag er nu fejet af bordet.

»Hvis der sker overtrædelser, er det noget, arbejdsgiveren må tage ansvaret for,« siger Ulrik Haagerup.

Tæt på kaos

For to uger siden meddelte TV 2 Nyhederne, TV 2 Sporten og TV 2 Regionerne, at de ansætter praktikanter allerede 11. april. Det er dagen inden den såkaldte praktikmesse i Odense 12. april – og fire dage inden der ifølge formand for praktikudvalget Christian Kierkegaard kan ske ansættelse fredag 15. april klokken 10.

Mødet i dag handlede om, at de store praktiksteder skulle finde sammen om en musketer-ed for afviklingen af praktiksøgningen.

Formand for praktikudvalget Christian Kierkegaard forklarer:

»Der var ved at opstå en for kaotisk situation ved den forestående ansøgningsrunde. TV 2 sagde, at de ville ansætte allerede den 11.april, og vi kunne se, at åbent hus-arrangementer og ansættelser rykkede længere og længere frem i stedet for at sikre kvalitet i ansættelsen,« siger han.

Han fortæller, at Store Match Dag formentlig finder sted på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 15. april.

Det vil sige, at man vender tilbage til det system, som de studerende var kede af?

»Med det system, der var lavet, fik de studerende ikke godt nok grundlag for at søge praktiksted. Nu har vi sat os sammen i fællesskab for at sætte styr på det på en bedre måde. Det handler om at redde en situation, der var ved at udvikle sig til rent kaos,« siger Christian Kierkegaard.

Hvorfor er resten af Praktikudvalget ikke blevet involveret?

»Som formand vurderede jeg, at det var mest hensigtsmæssigt at prøve at lave en aftale med de her medier, der er de største og styrende. Hvis vi kunne nå til enighed, så vi undgik kaos, ville det være bedre,« siger Christian Kierkegaard.

Utilfredse studerende

Christian Kierkegaard orienterede ikke Praktikudvalget før mødet i dag. Det skete først efter mødet.

Om det forløb siger formanden for Danske Mediestuderende, Merete Lindstrøm:

»Danske Mediestuderende undrer sig meget over, hvordan formanden for Praktikudvalget og medierne kan ændre en hel aftale, som er blevet vedtaget af et Praktikudvalg. Man har jo omgået Praktikudvalget på den her måde. Det er vi meget utilfredse med.«

Hun peger på, at de studerende har gennemført flere undersøgelser efter Store Matchdag, som viser, at Panikdagen har været det værste for de studerende ved praktiksøgningen.

»Derfor har vi kæmpet en indædt kamp for at få den fjernet. Men nu er vi tilbage til start igen,« siger hun.

Aftalen ændrer hele modellen

Merete Lindstrøm kritiserer, at dagens beslutning om at genindføre Panikdagen er blevet truffet uden om Praktikudvalget, hvor de studerende er repræsenteret.

»Jeg synes, det er upassende og ærgerligt, at man ikke inviterer de studerende med, når der bliver lavet en aftale, som ændrer hele modellen,« siger hun.

»Havde man nu holdt sig til de rammer, der var sat op den her gang – og til den gentlemans agreement, hvor medierne internt blev enige om ikke at snyde – så havde vi haft en løsning, der kunne fungere.«

Hun undrer sig over, hvorfor man vender tilbage til en løsning, hvor de studerende står tilbage med Sorteper.

»Det begriber jeg simpelthen ikke.«

Hvad vil I gøre nu?

»Vi vil være der og støtte de studerende, som bliver kede af det på Store Match Dag, og så vil vi gennemføre en undersøgelse efter Store Match Dag igen, hvor jeg gætter på, at de studerende er kede af, at der igen er noget, der hedder Panikdag.«

Næstformand i Dansk Journalistbund og medlem af praktikudvalget, Tine Johansen, er overrasket over beslutningen om at genindføre praktikdagen. Hun blev først orienteret efter mødet i Danske Medier.

»Det første jeg tænkte var: Hvad Søren er det for noget? Vi har jo brugt meget tid på at tale os tilrette i praktikudvalget. Jeg undrer mig over, at man uden om praktikudvalget finder ud af noget andet. Jeg synes, praktikudvalget burde have fået besked om, at beslutningen var lagt ud til arbejdsgiverne,« siger Tine Johansen.

Artiklen er blevet opdateret klokken 16:13 med kommentar fra næstformand i DJ og medlem af praktikudvalget, Tine Johansen.