De sidste stemmer

Det er dagen, hvor det bliver afgjort, om det er slut med at dele løbesedler ud, male vindu-er og fiske på hverdage. Det er dagen, hvor der bliver talt om at komme tilbage på arbejdet og møde cheferne igen – og dagen hvor et helt nyt sammenhold bliver nævnt som et resultat af konflikten.

Der er øl, vand, kaffe og kage. Fred Jacobsen, næstformand i Dansk Journalistforbund, sidder tilbagelænet og smalltalker lidt om korkpropper, lidt om at det er svært at finde halve flasker vin og en del om overenskomsten med DR. Ved siden af ham står en lille hvid kasse med hjemmelavet hul og lidt tape til at holde den sammen med. Det er stemmeboksen.

1218 DR-journalister skal efter fire ugers konflikt stemme om en ny overenskomst. Vi er på Hotel Europa i Aabenraa, lige over for Danmarks Radio. Det er lørdag den 14. september, klokken er 13. Der ligger godt en halv snes stemmesedler i kassen, mange stemte ved stormødet i Århus dagen før.

Fred Jacobsen havde planlagt at arbejde lidt, men hyggesnakker i stedet med sine gamle kolleger fra Radio Syd.

Lige nu er det journailsterne Torben Ølholm og Carlo Hvidkilde.

Ølholm var med til stormødet i Århus og betegner det som blidere end de første, selv om han ikke vil betegne sig selv og sine kolleger fra Radio Syd som en flok søndagsskolebørn.

"Vi ser jo ikke dem fra de andre regionaler til daglig. Det er rart at høre deres synspunkter," siger Ølholm, der har delt løbesedler ud ved supermarkeder, på torve og pladser i det sønderjyske samt skrevet læserbreve.

"Du er blevet mere rød," driller Hvidkilde kærligt, og Ølholm replicerer ved at fortælle, at Hvidkilde har delt 1500 løbesedler ud på Als.

Carlo Hvidkilde brugte de første par uger af konflikten på den ferie, han allerede var i gang med. Ellers har han deltaget i møder, spillet tennis, fisket og malet vinduer derhjemme. Han mangler tre.

"Det tager en fandens tid at følge med i konflikten." Han tror, at sammenholdet inden for DR er blevet bedre.

"Det bliver en lidt anderledes arbejdsplads at vende tilbage til. Vi har snakket om mange andre ting end overenskomsten, blandt andet om relationer til ledelsen. Jeg tror, der er ting, vi ikke vil finde os i fremover. Vi vil nok have en mere kontant holdning over for ledelsen. Jeg tror også, der vil dukke flere, end der plejer, op til næste journalistmøde."

For Carlo Hvidkilde er en af gevinsterne ved konflikten, at det er gået op for københavnerne, at der også er DR-journalister i provinsen.

Han har også oplevet, at lytterne har savnet deres radio.

"Når vi har forklaret dem det, har de også forstået konflikten," siger han.

Der er mange ting i overenskomsten, han bestemt ikke er enig i.

"Reallønnen er ikke sikret godt nok. Vi har ikke fået nok, det bliver ikke så sjovt for de yngre," siger han.

I mellemtiden er Kristian Holt fra 19-direkte i Århus trådt ind. Han er på besøg hos forældrene i Haderslev, så det var nemmest lige at køre til Aabenraa.

"Det mindste, vi kan gøre, er at stemme," siger han og tilføjer, at han har været alt for lidt faglig aktiv. I stedet har han hjulpet sin far med at sætte nyt køkken op. Det har også været besværligt ikke at have sin gode DR-internet forbindelse.

Det får Torben Ølholm til at fortælle, at han måtte på loftet for at hente sin gamle 256er Olivetti-maskine, som bruger 6 minutter på at åbne ud til cyberspace. Den stod oppe bag ved julepynten.

Kristian Holt er spændt på at komme på arbejde igen. Det er gået op for ham, at konflikten har ramt en lang række folk, der har været på arbejde, mens journalist-medlemmerne har strejket/været lockoutet. De har fået lagt deres vagtplaner om og er derved gået glip af nogle tillæg, de plejer at få.

"Det kan de mærke, og det er jeg ydmyg overfor," siger han, og glæder sig til at komme på arbejde igen.

"Jeg er træt af at høre folk sige, de sagtens kan undvære DR. Jeg tror, det er noget, folk bilder sig ind."

Holger Madsen dukker op. Sammen med Kodal har han oprettet og vedligeholdt DR-Syds www-strejkeside. Madsen havde masser af planer om, hvad han skulle bruge konfliktperioden til, men alle dagene er gået op i møder og snak.

"Mange siger, de har forstået konflikten, men jeg tror det ikke helt. Vi har været for dårlige til at kommunikere ud i starten – både lokalt og på landsplan," siger Holger Madsen. Han tror ligesom Ølholm og Hvidkilde, at konflikten har skabt større sammenhold mellem journalisterne, men også at der vil være større opmærksomhed på overenskomstmæssige spørgsmål fremover.

En ting er i hvert fald gået op for Holger Madsen under konflikten:

"Folk er ikke afhængige af DR, monopolet er brudt."

Læs også: Konflikt skal bygge på ægthed, Krav om konflikt-debat, Set i bakspejlet,, Dag ét og Hele forbundets strejke

 

0 Kommentarer