De modige

Det er bedre at være selvstændig end lønmodtager, når branchen skærer ned, og krisen raser. Det mener tre iværksættere. De har sagt farvel til deres velbetalte jobs for at prøve at stå på egne ben.

Det er bedre at være selvstændig end lønmodtager, når branchen skærer ned, og krisen raser. Det mener tre iværksættere. De har sagt farvel til deres velbetalte jobs for at prøve at stå på egne ben.

JONAS KULD RATHJE, 32 ÅR
Fra redaktionschef på Jyllands-Posten til direktør i Mediamovers. Firmaet med fire ansatte journalister er ejet af Mette Holbæk – Jonas Kuld Rathjes kone. Jonas Kuld Rathje begynder 1. april.

Hvad får du ud af at forlade et velbetalt job på JP til fordel for en mere usikker tilværelse i en nystartet virksomhed?
Det eneste, der er stensikkert, er, at jeg kommer til at tjene mindre end på Jyllands-Posten. Men når man får en høj løn, som jeg har gjort, kan det også blive et gyldent bur. Det var lige ved at ske. På et tidspunkt bliver det for uoverskueligt at sige op, fordi man ikke kan finde en tilsvarende løn andre steder.

Gør krisen dig ikke nervøs?
Jeg har da mine 'shaky moments'. Den anden direktør i Mediamovers, Jesper Laursen, og jeg har talt om finanskrisens betydning. Vi tror, at pengene måske sidder lidt strammere i foret på dem, der skal give os dem. Men behovet for at kommunikere er jo ikke blevet mindre. Vi skal bare lave noget, der er så nødvendigt, at vi ikke kan skæres fra.

Hvilke nye muligheder giver krisen?
Der bliver låst op for systemerne, fordi virksomhederne gennemgår deres aktiviteter for at se, om nogle ting kan gøres billigere eller bedre for de samme penge. Det er vores chance for at komme i spil. Jeg tror, at der netop nu er behov for små virksomheder, der kan manøvrere mere smidigt. Jeg ville være mere bange for at miste mit job, hvis jeg sad i en stor organisation.

Hvor meget er du parat til at satse?
Jeg satser ved at gå ned i løn. Vi har ikke været afhængige af at låne penge i banken, men vi har skudt et beløb ind for at have likviditet i selskabet. Vi har budgetteret med et lille overskud allerede i år.

Hvad er dit råd til andre?
Jeg skal ikke give råd, for jeg har jo ikke bevist noget endnu. Men jeg har oplevet at miste mit job masser af gange, og det er der ikke kommet noget dårligere ud af. Det er selvfølgelig ikke fedt at miste sit arbejde, men det er også en mulighed for at gøre noget nyt.

Hvorfor gør du det egentlig?
Det er hårdt at være leder i en branche, hvor det bare går ned af bakke. Desuden håber jeg, at de mere fleksible arbejdstider betyder, at jeg lettere kan passe arbejdet ind med min kone og vores barn. Men jeg kommer nok ikke til at arbejde mindre.

HELLE JENSEN, 35 ÅR
Fra grafisk designer på Berlingskes Nyhedsmagasin
til selvstændig med Hellejensen.dk.

Krisen raser – alligevel tør du godt begynde som selvstændig?
Jeg tør, fordi jeg tror, der er gode muligheder for at få opgaver. For kunderne er det billigere at bruge en freelancer som mig end at have fastansatte medarbejdere. Jeg er en lille fisk uden dyr husleje og faste udgifter.

Hvad siger din bankrådgiver?
Jeg har en aftrædelsesordning på fem måneder fra Berlingskes Nyhedsmagasin. Det giver mig en blid start. Jeg er ikke rystende nervøs over at skulle stå på egne ben. Det skal nok gå – jeg har meget at tilbyde.

Hvilke nye muligheder giver krisen?
Der bliver fyret en del folk rundt omkring, men mange af opgaverne skal laves alligevel. Det kan være min chance som freelancer.

Hvor meget er du parat til at satse på det?
Om et år vil jeg se, om jeg er nået så langt, som jeg gerne vil. Min største ambition er at skabe et fleksibelt arbejdsliv med plads til begejstring. Jeg vil selvfølgelig kunne leve af det, men har ingen drømme om mange ansatte og fed firmaadresse.

Hvad har du gjort for at komme i gang?
Jeg har lavet en hjemmeside og er i færd med at kontakte mit netværk. Jeg har været til møde med DJ, tilmeldt mig de relevante kurser, jeg kan komme i nærheden af, og talt med Københavns Kommunes Startvækst-projekt for iværksættere.


BJARKE MYRTHU, 34 ÅR

Stoppede i september 2008 som chefredaktør hos fotobureauet Magnum i New York for at blive direktør i eget firma, Storyplanet.com – et website, hvor folk uden teknisk forstand kan redigere fotos, lyd og video.

For fire år siden præsenterede Journalisten dig på forsiden som gulddrengen, der blev chefredaktør på Magnum. Hvorfor har du sagt farvel til Magnums trygge rammer?
Jeg startede på Magnum, fordi jeg godt kan lide store udfordringer. Nu har jeg lært, hvad jeg kunne hos Magnum, og vil gerne kaste mig over noget nyt.

Var du klar over, hvor økonomien var på vej hen, da du besluttede at starte Storyplanet?
Nej, det var jeg ikke. Jeg blev da lidt nervøs, da jeg kunne se, at konjunkturerne bevægede sig den forkerte vej. Jeg diskuterede den nye situation med min hovedinvestor Joichi Ito, der har lagt én million kroner. Han nævnte, at de projekter, han har haft størst succes med, er startet i økonomisk dårlige tider.

Hvad sagde din bankrådgiver til, at du ville begynde som selvstændig?
Ha-ha, jeg har ikke spurgt min bankrådgiver. Han er vant til, at der er overtræk.

Du har på din blog skrevet, at du håber, at den økonomiske krise vil få journalister til at tænke mere over, hvad de virkelig brænder for. Hvordan hænger det sammen?
Jeg tror, lønniveauet i mediebranchen kommer til at falde. Så i stedet for løn og arbejdsforhold tror jeg, at folk vil gå mere op i kvaliteten af deres arbejde: Hvor kan jeg lære noget, hvor bliver jeg udfordret, og hvad giver det til mit CV?

Hvor meget er du parat til at satse?
Jeg har solgt mit kolonihavehus i Danmark, så jeg kunne skyde 180.000 i projektet. Når man skal ud og finde investorer, signalerer det seriøsitet, at man selv kommer med nogle penge. Til sommer skal vi ud og finde flere penge, og hvis det ikke er lykkedes i august, nærmer vi os mit økonomiske smertepunkt.

Kan du mærke, at investeringsklimaet har ændret sig?
Sammenlignet med bare for et år siden er investorerne mere skeptiske over for projekter, hvor reklamer er den eneste indtægtskilde. Det, synes jeg, er et sundhedstegn, fordi mantraet i mange år var, at man ikke turde tage penge for indhold. •


∞ SEKS TRIN TIL SUCCES

Kend dit marked
Kend dine konkurrenter
Beskriv dit præcise mål
Vær god til at 'brande' dig selv
Find nogle gode sparringspartnere
Kend dig selv: Hvad er du bedst til?
Kilde: DJUK, DJ Uddannelse og Kompetence

∞ FRA DAGLEJER
TIL IVÆRKSÆTTER

Dansk Journalistforbund vil gøre freelancere til professionelle iværksættere. Alt for mange freelancere bliver iværksættere på lykke og fromme og håber, at kunderne kommer af sig selv. DJ arrangerer nu en række iværksætterkurser, der handler om økonomi, forretningsstrategi, markedsanalyser og om at sælge sig selv på 15 sekunder. Det første kursus 17. februar er allerede overbooket. Næste kursus finder sted 20. april.

0 Kommentarer