I et nedlagt mejeri på ydre Nørrebro ligger tv-skolen. Her prøver 66 unge deres drømme om en karriere i tv-branchen af.
På den snoede trappe op til første sal kommer en ung kvinde med rottehaler susende ned ad trinnene med blok og taske.
»Skal du interviewes?« spørger hun og er allerede videre, da jeg mumlende får sagt nej.
For enden af trappen, bag glasdørene, forklarer den brede gang hendes spørgsmål. Stilladser af hastigt sammenflikket træ står midt i det hele, skeletter til en dekoration. På store afdækkede vinduer hænger sedler med ‘stille, der er optagelse', og en gruppe unge mennesker tripper afventende omkring et bord oversået med askebægre og halvtomme cola-flasker.
»Kan jeg hjælpe dig?,« spørger en mørkhåret fyr først i tyverne, efter han – skuffet – har konstateret, at jeg ikke er den ‘aktuelle og kendte' person, han sammen med gruppen skal interviewe. Sammen med 65 andre kursister går han på tv-skolen, et 30 ugers tv-produktionskursus under Frederiksberg Tekniske Skole for unge, der gerne vil ind i branchen.
Siden starten af kurset i oktober har kursisterne haft deres daglige – og natlige – gang i skolens 500 kvadratmeter store lokaler, og er nu i gang med en af de mange uge-opgaver, kurset gennem hele forløbet kaster dem ud i. De står selv for hele processen, fra research, casting og budgettering til produktion og redigering, indtil det færdige produkt skal ligge på uddannelsesleder Jørgen Svenstrups skrivebord fredag morgen.
Irritation i branchen
»Den typiske elev her er 23 år, lige mange mænd og kvinder. Halvdelen har aldrig beskæftiget sig med tv, har måske
engang snuset til det i ungdomsskolen eller kommer fra en helt anden uddannelse. Og resten har prøvet at være
runners eller har en kæreste, der arbejder med tv,« forklarer Jørgen Svenstrup fra pladsen bag skrivebordet i det totalt kaotiske ‘rektorkontor', hvor ledninger og kabler snor sig på gulvet og plancher og ideskitser fylder ledig vægplads ud.
Jørgen Svenstrup er én af de to initiativtagere til tv-skolen, der blev etableret for godt et år siden i samarbejde med det københavnske produktionsselskab MTV, som gav kursisterne praktik på den dengang nye danske tv-serie ‘Hvide Løgne' (TV3). En debut til stor irritation for mange i branchen. Dels på grund af linket til MTV, som blev beskyldt for at hverve masser af gratis arbejdskraft. Dels på grund af skolens noget opulente markedsføring, hvor man efter branchens og Undervisningsministeriets mening uden hold i kursets formåen lovede de unge guld og grønne skove og direkte adgang til job i tv- og filmverdenen. Tv-skolen har nu efter eget udsagn rettet sig efter Undervisningsministeriets reprimander, skippet det direkte tilhørsforhold til MTV og droslet løfter og adgangskrav ned.
Formålet med kurset er at introducere til faget eller en af fagets uddannelser, så kursisterne får prøvet af, om de overhovedet tænder på et liv med tv bag al stjernestøvet. Eller om branchen tænder på dem. Forudsætningerne for at træffe et sådant valg får de unge, ifølge Jørgen Svenstrup, gennem konstante prøveproduktioner og seks ugers praktik på tv-stationer og produktionsselskaber, så de på egen krop mærker branchens benhårde krav og hverdag.
»Til slut får folk en udtalelse, om de egner sig til en karriere med tv eller ej,« siger Jørgen Svenstrup, som fortæller, at der, sidste gang kurset kørte, var en håndfuld kursister, der fik at vide, at de ikke var parate til en karriere med tv endnu. Enten fordi, de ikke kunne møde til tiden, eller fordi de stadig var for forvirrede med hensyn til, hvad de egentlig ville i branchen.
Den slags udtalelser er ifølge Jørgen Svenstrup nødvendige:
»Folk tror grundlæggende, at man bliver studievært, bare man får et ben indenfor. Og de bliver så skuffede, når det går op for dem, at vejen er lang og hård og kræver så mange timer af deres liv. Og det er spild af tid og ressourcer.«
Ikke tid til kærester
De 66 kursisters vej ind på tv-skolen er sket gennem en lodtrækning blandt godt 600 ansøgere
Philip Sakskild på 23 år står i gangen uden for et af redaktionslokalerne og smøger den. Han har meldt sig på kurset som dekorationsbygger og venter på grønt lys for sin gruppe til at kunne tage ud til Den grå Hal på Christiania, hvor de gerne vil lave deres interview med Oliver Zahle, kendt fra blandt andet DRs satiregruppe ‘Selvsving', med de rette elementer af ånde i luften og ild i tønder.
»Mine forventninger til tv-skolen var at få lov til at arbejde intenst med tv og møde nye mennesker. Og allerede første dag fik vi at vide, at vi skulle regne med en 12-14 timers arbejdsdag, og at der ikke ville være meget tid til kærester og privatliv. Er du så færdig!,« siger Philip Sakskild.
»Men hellere det, end at de pakker os ind i vat,« siger han og fortsætter:
»Vi har det kanon. Det, at vi er tvunget til knokle os til erfaring og til at samarbejde, giver et overblik. Pludselig kan man se det færdige produkt for sig og ikke kun ens eget lille felt. Det, tror jeg, er en vigtig evne at have, når man kommer ud og arbejder i virkeligheden,« siger Philip Sakskild, som er uddannet elektriker, men allerede i 9'ende klasse blev tændt på at lave tv, da han var i praktik som scenograf.
Det her er guld
Bestillinger af pizza og øl runger i gangene. Kursisterne har allerede her først på eftermiddagen luret, at de kommer til at sidde med deres produktioner til langt ud på aftenen eller natten. Redigeringsmaskinerne fungerer ikke, som de skal, der mangler nogle ledninger.
Skuespilleren Mads Mikkelsen er i mellemtiden blevet interviewet.
»Det kørte skide godt, helt i orden,« råber én, mens resten klapper, yeah'er og nikker i enighed. Mads Mikkelsen ønsker dem held og lykke og ‘gid I må få alle de job, I vil ha' på vejen ud.
»Det her er guld,« siger Nickie Flyger, 21 år. Hun har glade, brune øjne og kigger stolt rundt på sine kursist-kolleger, mens hun nikker anerkendende over interviewets gang. Hun er instruktør på interviewet og drømmer også i fremtiden om en tilværelse som instruktør. Hun har bakset med film og video ‘hele sit liv' og har arbejdet som runner på TV3. De sidste tre år har hun forgæves søgt ind på uddannelsen til AV-assistent, men vil nu efter kurset søge ind på filmskolen.
»Og så er vi nogle stykker herfra, der planlægger at lave vores eget produktionsselskab. For hvis man har ideerne, så tror jeg bare, det handler om at gå i gang,« siger Nickie Flyger. Hun har efter eget udsagn tre manuskripter liggende i skuffen derhjemme, der bare venter på at blive realiseret.
»Vi er jo næste generation. Den nye Lars von Trier eller Vinterberg, selvfølgelig er vi det.«
»De er virkelig på,« siger Jørgen Svenstrup.
Selv om han glædes over sine forventningsfulde kursister, så forholder han sig også realistisk til deres drømme.
»Den vigtigste målsætning med skolen er processen omkring en tv-produktion, at folk lærer at samarbejde og kommer herfra afklaret med, hvad de vil. Nogle får sikkert job bagefter eller søger ind på en uddannelse. Men få får nok en egentlig karriere i branchen, for de fleste er det en kort men lærerig oplevelse.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.