De libyske medier dækker ikke krigen

Efter oprøret er over 100 nye medier opstået i Libyen. Men de dækker ikke krigen, lyder det fra dansk-baserede International Media Support. Det er der tre gode grunde til.

Efter oprøret er over 100 nye medier opstået i Libyen. Men de dækker ikke krigen, lyder det fra dansk-baserede International Media Support. Det er der tre gode grunde til.

Siden februar, hvor oprøret i Libyen startede, er der sket en opblomstring af medier i landet. Ifølge den dansk-baserede hjælpeorganisation International Media Support (IMS) er der blandt andet startet op til 120 nye aviser i Libyen, samt en række elektroniske medier.

Men de libyske medier dækker ikke krigen mellem oprørerne og Muammar Gaddafis tropper, der stadig hærger store dele af landet.

»De mange nye medier, der opstod i det nordøstlige Libyen midt i euforien over den nyvundne ytringsfrihed, har ikke helt løsrevet sig fra en mangeårig mediekultur, hvor man var vant til, at der var emner, man ikke talte eller skrev om,« siger medieekspert Torben Brandt fra IMS i en pressemeddelelse.

I stedet overlades dækningen af krigen til udenlandske tv-stationer som CNN eller Al Jazeera.

Ifølge IMS er det også et problem for den libyske krigsdækning, at mange af folkene bag de nye medier »ikke er uddannede journalister og ikke har evnerne til at dække krigen på forsvarlig vis«. Derfor træner IMS 10 libyske journalister i krigs- og konfliktdækning. De skal så føre an blandt deres kolleger.

Et helt tredje problem er, at mange medier er i økonomisk bekneb. Ifølge IMS er der mange uafhængige medier, som er frustrerede over, at de penge, de var lovet fra Vesten, ikke er dukket op. Det betyder, at medier med politiske tilhørsforhold, for eksempel Al-Manara, der er knyttet til Det Muslimske Broderskab, klarer sig bedre.

0 Kommentarer