De kloge menneskers evangelist

Det amerikanske tv-show The Colbert Report er blevet en slags kult for de veluddannede amerikanere, og den strategi er et effektivt værn imod det traditionelle fjernsyns trusler fra internet-tv. Det mener Palle Strøm, der interviewede folkene bag showet til TV-festivalen

Det kræver status at få de tre stjerneskuespillere Jeff Bridges, Matt Damon og Bryan Cranston til at danse fjollet rundt i den samme video. Men det lykkedes komikeren Stephen Colbert for et par uger siden i hans satiriske talk-show The Colbert Report.

Stephen Colbert har skrevet flere bestsellerbøger. Hans tv-program har flere seere end David Letterman. Sammen med tvillinge-programmet The Daily Show lykkedes det for Stephen Colbert at samle over 200.000 mennesker til en demonstration mod ekstremerne i amerikansk politik.

 The Colbert Report og programmets seere har alle de træk, man normalt forbinder med en religiøs kult, fortæller tidligere programdirektør på TV 2 Palle Strøm. Han havde i dag en session til TV-festivalen, hvor han interviewede produceren og hovedforfatteren bag showet, Meredith Bennett og Opus Moreschi.

 

Follower med stolthed

 »Det er jo lige før, de kalder deres seere followers i stedet for viewers, og de har et net-univers, som hedder Colbert Nation. Han er de kloge menneskers evangelist. Hvis du er fan af The Colbert Report eller Jon Stewart’s The Daily Show, så formulerer de nogle gange dine holdninger bedre, end du selv kan. Man er follower med stolthed, forstået på den måde at man rent faktisk gerne vil gå med en T-shirt, hvor de er på, og vise, at man er én af de kloge,« fortæller Palle Strøm, som understreger, at han ikke ser noget negativt i comedy-kulten.

The Colbert Report udspringer oprindeligt fra The Daily Show, som i Danmark vises på DR2. Begge programmer kører fire dage om ugen. I størstedelen af showet gøres der tykt grin med amerikanske medier og politikere. Til sidst har de et live interview med en aktuel gæst, og interviewene har ofte en del mere substans, end man ellers kender det fra amerikanske talk-shows som David Letterman.

Det er blandt de veluddannede og politik-interesserede amerikanere, at de to shows har deres primære publikum.

 

Lyst til at være der

 »The Colbert Report har 2,5 millioner seere. Det ville ikke være så meget for nogle år siden, men i dag ville jeg kalde det en succes,« siger Palle Strøm.

Succesen handler ifølge Palle Strøm ikke mindst om, at de fleste af seerne stadig ser programmet, når det bliver sendt i fjernsynet.

»Der har været eksempler på tv-programmer, som har skabt lignende bevægelser omkring sig op igennem tiderne. Det interessante i dag er, at man taler meget om, at flow-tv er truet af Netflix og andre streaming-tjenester. De fleste vil stadig se The Colbert Report eller The Daily Show om aftenen, når det bliver sendt. Det handler selvfølgelig om, at det er aktuelle emner, men det handler også om, at man har lyst til at være der, når de går på. Der er lidt vækkelsesmøde i det,« siger Palle Strøm.

 

Stor ironisk karakter 

Modsat Jon Stewart, som er vært på The Daily Show, så spiller Stephen Colbert en karakter, som er en old school republikansk katolik, der er imod homo-ægteskaber, abort og strammere våbenlovgivning. 

»Vi har det med at sige, at amerikanere ikke forstår ironi. Men det passer ikke. Stephen Colbert er én stor ironisk karakter,« siger Palle Strøm.

Han mener, at man kan finde lignende tendenser med at skabe bevægelser blandt seerne i Danmark: 

»Anders Breinholdt og Natholdet har noget lignende, og Anders Lund Madsen kan også noget af det samme. Jeg synes også, at TV2 Zulu – i al beskedenhed – er bygget på ideen om at skabe en klub i stedet for seere,« fortæller Palle Strøm, der henviser til, at han selv var med til at bygge TV2 Zulu op fra bunden. 

 

Politisk slagside

På grund af ligheden havde Palle Strøm fået folkene bag Natholdet til at forberede nogle spørgsmål til folkene bag The Colbert Report.

Et af spørgsmålene handlede om programmets politiske slagside. Når der gøres grin med politikere og medier, er det ofte Tea Party-tilhængere og den stærkt konservative tv-kanal Fox News, det går ud over.

»Men Meredith Bennett og Opus Moreschi havde oplevelsen af, at de gjorde lige meget grin med begge sider af det politiske spektrum. Jeg vil nu stadig mene, at det ville være svært at gøre det på samme måde i Danmark. Der er forskel på at være fem millioner, der minder om hinanden, og 250 millioner, som slet ikke minder om hinanden. Det, man stemmer, er også et af de sidste tabuer i Danmark,« siger Palle Strøm.

 

Du kan selv se hele afsnittet af The Colbert Report ganske gratis her: http://www.colbertnation.com/full-episodes/wed-august-14-2013-kevin-spacey

 

Billedet viser Stephen Colbert i studiet med præsidentfrue Michelle Obama under en optagelse til "The Colbert Report". (Foto: Lawrence Jackson/White House)

0 Kommentarer