»De griner, fordi det er så usædvanligt, at en journalist vælger DF«

Journalist og kommunikationschef Erik Høgh-Sørensen stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti. Dermed er det slut med nyhedsjournalistikken. »Uanset hvor objektiv, jeg måtte være som journalist, så vil jeg altid blive skudt i skoene, at jeg er DF’er.« Kollegerne har reageret med væmmelse og fascination
  • Privatfoto
30.03.2015 · 08:59

Den tidligere journalist og nuværende kommunikationschef Erik Høgh-Sørensen stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti.

»Mine mærkesager bliver at bevare velfærden og skabe jobs. Jeg vil bruge min baggrund i Mærsk, for jeg ved, hvordan erhvervslivet tænker. Og så mener jeg, at EU er en trussel mod dansk velfærd. Ikke altid, og ikke hele EU. Men jeg synes, DF er det eneste parti med en troværdig EU-politik,« siger han til Journalisten.

Erik Høgh-Sørensen er kommunikationschef i Mærsk Container Industry. Han var korrespondent for Ritzau fra 1995 til 2009, blandt andet som EU-korrespondent bosat i Bruxelles. Han er forfatter til flere bøger, senest "Mod vinden - Danmarks plads i Europa", som ikke mindst er skarpt kritisk over for dansk EU-journalistik.

Slut med journalistik

Han mener, at det nu er definitivt slut med journalistikken.

»Uanset hvor objektiv, jeg måtte være som journalist, så vil jeg altid blive skudt i skoene, at jeg er DF’er. Det har jeg overvejet, før jeg meldte mig under DF’s faner. Jeg kan måske vende tilbage som kommentator, men som nyhedsjournalist må man holde sin sti ren. Jeg har heller aldrig som journalist været medlem af et politisk parti.«

Synes du, det er okay, at det er sådan?

»Det er svært at sige. Det præger mig, at jeg har taget en del af min uddannelse i USA og arbejdet som journalist der i nogle år. I de amerikanske medier spiller det at være objektiv – i hvert fald dengang – en større rolle, end i dansk journalistik. Da jeg kom hjem til Danmark, var de danske medier meget mindre objektive. De mindede mig om gammeldags partipresse.«

Erik Høgh-Sørensen er uddannet fra University of Miami og San Francisco State University i international politik og journalistik.

Væmmelse og fascination

Han er blevet mødt med blandede reaktioner fra kollegerne.

»Mine venner, som er journalister, har reageret med en blanding af væmmelse og fascination. Det er lidt morsomt at se og nøjagtig, hvad jeg havde forestillet mig. Det siger alt om den politiske korrekthed, som jeg i hvert fald ikke deler,« siger han.

En nordisk undersøgelse, der blev fremlagt i Norge i 2012, viste, at kun 1 procent af de adspurgte danske journalister ville stemme på Dansk Folkeparti. 30 procent ville stemme på Radikale Venstre.

Da Børsens EU-korrespondent Jacob Klok i sommeren 2014 valgte at skifte job til politisk rådgiver hos Dansk Folkeparti, beskrev han også blandede reaktioner.

»Reaktionerne har været alt fra min fætter, som er journalist og udpræget Politiken-segment – som nu sender mig links og spørger til min holdning, hver gang DF er værdi- og retspolitisk på banen – til andre journalistvenner, som har afsløret, at de er all-in med Messerschmidts EU-kritik,« sagde Jacob Klok dengang til Journalisten.

Mange er flade af grin

Erik Høgh-Sørensen, hvad betyder det, at venner reagerer med væmmelse?

»Nogle spørger mig, om jeg kan stå inde for DF’s asyl- og indvandrerpolitik. Så svarer jeg ja, for ellers ville jeg da ikke stille op. Så er der andre, som siger ”du bliver en glimrende politiker, for du er godt inde i stoffet”. Og så er der mange, som bare er flade af grin.«

Hvad griner de af?

»De griner, fordi det er så usædvanligt, at en journalist vælger DF. Der var jo ikke megen snak om det, da Morten Løkkegaard gik til Venstre.«

Erik Høgh-Sørensen synes dog ikke, at danske medier er præget ret meget af den politiske bias, han oplever privat.

»For ti år siden blev DF behandlet hårdere end andre partier i medierne. Men det er ved at udbedre sig,« mener han.

Vil arbejde imod offentlighedsloven

Erik Høgh-Sørensen har også en mærkesag, der måske vil vinde indpas hos journalister.

»Jeg vil meget gerne af med mørklægningsloven, og det vil jeg arbejde for. Den nye offentlighedslov er et gevaldigt skridt bagud, og Danmark er åbenhedsmæssigt nærmest blevet en bananrepublik,« siger han.

Han vil også have afskaffet blasfemiparagraffen, og han vil arbejde for færre navneforbud og færre lukkede retsmøder.

Værktøjerne er nøjagtig de samme

Erik Høgh-Sørensen overvejede ikke andre partier.

»Da jeg sidste efterår begyndte at overveje at gå ind i politik, stod det klart for mig, at det skulle være DF.«

Hvad siger ens chef, når man kommer ind og meddeler, at man stiller op til valg?

»Hos Mærsk har man en CSR-politik om, at man om muligt understøtter demokratiet i de samfund, man opererer i. Så i udgangspunktet er der ingen problemer i det. Men det er naturligvis vigtigt at sige, at jeg udtaler mig på egne vegne.«

Erik Høgh-Sørensen mener, at de værktøjer, han er vant til at bruge som journalist, er de samme som dem, han nu skal bruge som politiker.

»Værktøjerne er nøjagtig de samme, om man er nyhedsjournalist, dybdeborende journalist, eller om man er i politik. "Det handler om at have gode kontakter, kilder og om at få oplysninger ud af embedsapparatet og vurdere oplysningernes lødighed.«

Hvad er sandsynligheden for, at du bliver valgt i Brønderslev-kredsen?

»Det ved jeg ikke, og jeg giver ikke så meget for meningsmålinger. Det kan gå, og det kan gå galt. Hvis det går galt, så genopfinder jeg formentlig mig selv ved at starte egen virksomhed. Man er nødt til at tage en chance i livet i ny og næ,« siger Erik Høgh-Sørensen.

Kommentar

30/03/2015 - 12:21

Jan August Hillers

For mig er det mest bemærkelsesværdige i denne artikel at både en Ritzau-korrespondent og en Børsen-korrespondent med speciale i EU har valgt det eneste ikke venstreorienterede rendyrkede modstanderparti (skeptiker-parti).
Jeg kan også se gode ting ved DF, men de opvejer ikke partiets skingre islamofobi og generelle leflen - men de fleste partier lefler jo i dag. Ellers var feks beskatning af arbejdsfrie indtægter ved især hussalg for længst indført - som forslået af diverse økonomer og kommissioner.
Søren Espersen er også journalist.
Og i øvrigt skader (ultra-)liberalisme flere mennesker end DFs politik, trods alt.
Jeg håber, han vælges ind, så folketingsgruppen måske kan nærme sig virkeligheden mere. Og jeg bifalder alle, der vælges udenfor DJØF o.lign og som har erfaringer fra det virkelige liv - også det Mærskske.

31/03/2015 - 18:00

Lisbeth Petersen

Og virkeligt skræmmende at så mange tilslutter sig de radikale og liberal alliance, som tilsammen står for den mest ultraliberale, kyniske, survival-of- the-fittest-politik, dette land har oplevet i nyere tid...

01/04/2015 - 01:11

Lars Andersson

Erik du bliver klogere. Men du er sgu et mandfolk.

02/08/2015 - 02:52

Birgith Hyldgaard

Ja han er sgu et mandfolk af de få !tænk og sætte sig op mod de fleste Journalister og de ræverøde medier,det er så flot og modigt gjort ! Erik Høgh Sørensen er en ægte DF'r ! En person som DF kan være stolt af og vi er glade og stolte over at have ham med i DF'S Vennekreds ....

24/10/2016 - 09:10

Nanna Hansen

Velkommen

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent til udvikling og implementering

Region Nordjylland
Ansøgningsfrist: 10.06

Skatteministeriet søger intranetredaktør

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 10.06

Content Manager til Gyldendal Forlag

GYLDENDAL
Ansøgningsfrist: 07.06

Enhedslistens folketingsgruppe søger presserådgiver

Enhedslisten
Ansøgningsfrist: 01.06

Pressemedarbejder til Det Tekniske Fakultet

SDU - Syddansk Universitet
Ansøgningsfrist: 30.05

Journalist med videoerfaring

Bolius Boligejernes Videncenter A/S
Ansøgningsfrist: 03.06

Pressemedarbejder til Borgmesterkontoret i Odense Kommune

Odense Kommune
Ansøgningsfrist: 10.06

Kommunikationsmedarbejder til Blå Kors Danmark (barselsvikariat)

Blå Kors Danmark
Ansøgningsfrist: 01.06

Herning Folkeblad søger magasin- og ugeavisjournalist

Mediehuset Herning Folkeblad
Ansøgningsfrist: 25.05

Sportsjournalist til Skive Folkeblad

Skive Folkeblad
Ansøgningsfrist: 28.05

Pressechef til Københavns Rådhus (barselsvikariat)

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 07.06

Erfaren presserådgiver søges til Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Ansøgningsfrist: 04.06

Kommunikationskonsulent til MKB-Kommunikation, Aarhus Kommune

Aarhus Kommune
Ansøgningsfrist: 30.05

SKARP POLITISK REPORTER TIL TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 23.05

Dygtig presse- og kommunikationsmedarbejder søges til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Ansøgningsfrist: 03.06

Kommunikationsmedarbejder

Landbrug & Fødevarer
Ansøgningsfrist: 22.05

Ambitiøs samfundsskribent med lyst til fordybelse

Zetland
Ansøgningsfrist: 28.05

Kommunikationsansvarlig til Ungdomsøen og SPEJDERNE

Ungdomsøen og SPEJDERNE
Ansøgningsfrist: 20.05

Skatteministeriet søger dynamisk og dagsordensættende pressechef

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 20.05

Samvirke søger Danmarks bedste madskribent

COOP
Ansøgningsfrist: 11.06

Press and Communications Consultant

KMD
Ansøgningsfrist: 20.05