Fire nye radio-kanaler i det nordvestlige hjørne af Jylland er i luften. Omkring 100 journalister på De Bergske Blade har sagt ja til at lave radio og avis samtidig.
Journalist Jens Kirk Pedersens dag er egentlig forløbet helt normalt. Han har lavet en nyhedshistorie om, at bestyrelsen for det konkursramte AOF ikke bliver retsforfulgt. 80 avislinjer og en faktaboks. Færdigt arbejde. Historien skal i næste dags udgave af Dagbladet Holstebro-Struer. Men selv om det er blevet op ad eftermiddagen, kan Jens Kirk Pedersen, der også er stedfortrædende tillidsmand, ikke tage hjem. Han skal lave en version til radioen.
Et par dage før sendte De Bergske Blade fire nye radio-kanaler i luften i det nordvestlige hjørne af Danmark, og samtlige journalister skal bidrage til radioen.
Jens Kirk Pedersens version til radioen er kun en fjerde-del af avisartiklen. Den er også skrevet i et andet sprog. Men på en lokalavis er man vant til at rubbe neglene, så det har kun taget ti minutter. Jens Kirk er dog ikke helt færdig.
»Jeg sidder faktisk og overvejer, om jeg skal citere avisen for radio-historien,« fortæller han.
Jens Kirk Pedersen er en af 100 redaktionelle medarbejdere på de seks Bergske Blade, der har sagt ja til ikke bare at lave avis, men også radio.
De fire nye radiokanaler, Ringkøbing Guld FM, Holstebro Guld FM, Nordvestjylland Guld FM og Holstebro Hit FM, havde premiere den 12. august. Ifølge ansvarshavende chef-redaktør og administrerende direktør Per B. Jørgensen er radioen en helt nødvendig udvikling for et lokalt dagblad.
»Jeg hører til dem, der ikke tror, at et dagblad kan stå alene. Ved at producere radio får vi en meget bredere kontaktflade. Det styrker både vores position som førende nyhedsmedie og førende annoncemedie,« siger chefen.
Kun tre journalister er ansat som rene radiojourna-lister. Det er nyhedschefen Lars Christiansen og to nyansatte journalister. Dertil kommer to studieværter.
»Jamen, vi er ikke ret mange. Derfor er vi dybt afhængige af de folk, der sidder rundt omkring på redaktionerne,« siger nyhedschef Lars Christiansen.
»Man kan sige, at vi er det æterbårne trykkeri. Meget mere er vi ikke,« siger Lars Christiansen.
De fire radiokanaler sender lokale nyheder hver time fra 6 til 18 på alle hverdage. Samt nyhedsresumeer 6.30, 7,30, 8.30, 16.30 og 17.30. I morgentimerne er der også en lokal morgenflade. Resten af sendetiden leverer samarbejdspartneren ANR i Aalborg indhold.
Der er indgået en aftale om, at hvert avishus skal lave 14 historier til radioen om dagen.
»Vi har jo også et antal spalter, der skal fyldes op,« siger Lars Christiansen, der bevidst prøver at snakke avistermer blandt journalister, så det hele er nemmere at forstå.
Det er de enkelte redaktioner, der foretager prioriteringen: Er det en god radiohistorie? Hvis man har en rigtig god historie, og det er for risikabelt at vente med at trykke den til næste dag, skal den ud i radioen med det samme. Men alt radio-produktion er ekstraarbejde. Det lægger chefredaktør Per B. Jørgensen ikke skjul på.
»De skal løbe hurtigere. Man kan sige, at vi kræver noget journalistisk produktivitet i stedet for at indlede en sparerunde,« siger chefredaktøren, der tilmed har forventninger om et bedre avisprodukt.
»Jeg tror på, at kvaliteten stiger. Når man både skal lave radio og tv, bliver man mere bevidst om de journalistiske forskelle.«
Den slags udtalelser kan godt skabe nervøse trækninger på en avisredaktion. Men bortset fra lidt bekymring hos nogle er stemningen positiv. Det siger både nyhedschef Lars Christiansen og Jens Kirk Pedersen.
Jens Kirk Pedersen har besluttet at citere sin avis, Dag-bladet Holstebro-Struer, når han skriver historien om AOF-bestyrelsen om til radioen.
»Det er en historie, vi har fulgt over flere år. Det er vores merit,« siger Jens Kirk Pedersen, der ellers ikke mener, at han vil få varmere følelser for avisen end for radioen.
»Jeg sætter lige så stor ære i, at radioversionen er til at læse op,« siger han.
Mens Jens Kirk Pedersen og de andre journalister er forpligtet til at skrive radionyheder, er det frivilligt, om de vil lave lydindslag, når udstyret om kort tid bliver sat op.
Journalisternes velvilje er afgørende for radioens skæbne, men nyhedschef Lars Christiansen er optimistisk som en studievært på Uptown.
»Man mærker så meget entusiasme og så mange glade medarbejdere, der synes, at det er skidesjovt at lave radio. Vi er positive.«
De fire radiokanaler skal, ifølge chefredaktør Per B.
Jørgensen, hvile økonomisk i sig selv i løbet af 12-18 måneder.
Fakta
Nu med radio og kamera
For at kunne lave radio har de redaktionelle medarbejdere og ledelsen på De Bergske Blade indgået en husaftale. Husaftalen forpligter journalisterne til at skrive nyheder til radioen. Samtidig indeholder husaftalen en mulighed for, at journalisterne kan fotografere. Til gengæld for at blive flermediale har medarbejderne blandt andet fået et ekstra gratis avisabonnement samt en aftale om, at den 24. og 31. december er fridage.
De Bergske Blade
Dagbladet Holstebro-Struer: 11.801. Ringkøbings Amts Dagblad: 15.130.
Thisted Dagblad: 9.127.
Viborg Stifts Folkeblad: 11.430.
Lemvig Folkeblad 15.130 (udkommer sammen med Ringkøbing Amts Dagblad). Dagbladet Skjern-Tarm: 15.130 (udkommer sammen med Ringkøbing Amts Dagblad).
Derudover udgiver De Bergske Blade en række distriktsaviser – og har nu også fire lokalradioer under paraplyen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.