Afsløring af våbenleverancer til Emiraterne sikrer pris til Danwatch

Danwatch vinder hovedprisen ved Anders Bording-priserne, der hvert år uddeles til specialmedier. Se alle vinderne her

Danwatch modtager hovedprisen ved årets uddeling af Anders Bording-priserne, der uddeles årligt til specialmedier.

”For afdækningen af, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har leveret militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, der er er anklaget for at udsulte og bombe civile i Yemen-krigen, en krig som FN betegner som ’verdens værste humanitære katastrofe’,” lyder begrundelsen fra juryen.

Ved hjælp af de danske radarer kunne De Forenede Arabiske Emirater opretholde en blokade af Yemen, hvor store dele af befolkningen sulter, ligesom at danske anti-missilsystemer har været brugt på emiratiske krigsfly.

Bag afdækningen står journalisterne Nikolaj Houmann Mortensen, Charlotte Aagaard og Emilie Ekeberg. Journalisterne benyttede sig af metoden OSINT – Open Source Intelligence – der også er blevet brugt i forbindelse med dækning af krigen i Syrien til at kortlægge dansk våbeneksport til kontroversielle destinationer.

Afsløringerne har ført til, at regeringen har skærpet kontrollen med dansk våbeneksport, og Erhvervsstyrelsen politianmeldte efter afdækningen Terma til politiet. Erhvervsstyrelsen mente, at Terma skulle have indberettet leverancerne, da der var risiko for, at de ville blive brugt i krigen i Yemen. Østjyllands Politi mente dog ikke, at der var grundlag for at starte en sag, og afviste i juli i år anmeldelsen.

De tre journalister er i gang med at undersøge, hvordan dansk politi er kommet frem til den afgørelse, siger Charlotte Aagaard ved præsentationen af projektet.

Altinget modtager Medieprisen

Altinget modtager medieprisen, som også Skolebørn og Journalisten var nomineret til.

De årlige priser for specialmedier bliver uddelt: Her er vinderne 2

Begrundelsen fra juryen lyder:

”For sit arbejde med et nyt digitalt design for deres 26 nichemedier, der giver overblik og indsigt i dansk politik med mix af journalistisk stof, servicestof og værktøjer, der øger læserens politiske informationsniveau og gør læserne bedre klædt på til at varetage deres professionelle virke.”

Videnskab.dk vinder Idéprisen

Videnskabsmediet Videnskab.dk løber med Idéprisen med denne begrundelse fra juryen:

”For det kreative arbejde med at udvikle en guide til god videnskabsjournalistik: ’11 gode råd til journalister – Undgå de værste brølere i nyheder om forskning’. I en tid præget af fake news og en global sundhedskrise er det mere afgørende end nogensinde, at journalistik formår at formidle forskning.”

Afsløring af våbenleverancer til Emiraterne sikrer pris til Danwatch

Se listen over de nominerede her:

Medieprisen

Gives til et specialmedie, der i særlig grad er i stand til at ramme sin målgruppe og/eller at opbygge en forretningsmodel til inspiration for andre.

  • Altinget for sit arbejde med nyt digitalt design for 26 nichemedier
  • Skolebørn for journalistisk magasin, der forsøger at nå en ny målgruppe og et bredt publikum
  • Journalisten for at udvikle podcasten ’Budskab’

Idéprisen

Prisen uddeles til en enestående journalistisk idé, et produkt eller projekt på et specialmedie, som er eksekveret originalt og kreativt til inspiration for journalistisk udvikling.

  • Videnskab.dk for kreativt arbejde med at udvikle en guide til god videnskabsjournalistik
  • Socialpædagogerne for podcast-serien ’Fagligt Fokus’
  • Ugeskrift for Læger for portræt af mediets målgruppe ved at lade lægernes børn komme til orde

Journalistprisen

Gives til en person eller et team for en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie.

  • Folkeskolen for at sætte fokus på pædofilianklagere mod skolelærere
  • Videnskab.dk for at skabe debat om dansk mundbindsforsøg
  • Danwatch for afdækning af Danmarks største forsvarsvirksomhed Termas leverancer af militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater

0 Kommentarer