
Det danske herrelandshold risikerer at svække sit omdømme under VM i Qatar, siger eksperterne i ’Budskab’. Foto: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix
Som kommunikationschef i DBU var Jakob Høyer med, da Kasper Hjulmand og den danske landsholdstrup tirsdag landede i Doha i Qatar, hvor VM starter søndag.
Et VM, der på forhånd er stærkt omdiskuteret, og som har fået flere medier til at erklære, at de vil lave en kritisk dækning af forholdene under VM. Og et VM, som Jakob Høyer kalder både den ’sværeste’ og ’mest komplicerede’ opgave, han har stået med i sine otte år som kommunikationschef for DBU.
Onsdag viste en megafonmåling for TV 2, at et flertal af danskerne ikke mener, at DBU og landsholdet har gjort nok for at protestere over forholdene i Qatar.
Men Jakob Høyer frygter ikke, at DBU vil stå tilbage efter VM som dem, der ikke gjorde nok for at protestere over Qatar.
”Jeg synes egentlig, vi både fra DBU’s side og fra herrelandsholdets side er meget tydelige. Det er ikke en råbekonkurrence i, hvem der laver de fedeste gimmicks nu og her. Det handler om at skabe en forandring på den lange bane, og det vil vi fortsætte med, også i DBU,” siger Jakob Høyer på en telefon fra Doha.
Han henviser blandt andet til, at DBU gennem flere år åbent har lagt afstand til Qatar som værtsland. Og at de blandt flere ting arbejder for at få oprettet en erstatningsfond for migrantarbejdere, der kommer til skade under deres arbejde, og til pårørende til døde migrantarbejdere.
Regnbuelogoer og protestflyver
I sidste uge fik landsholdet afslag fra det internationale fodboldforbund FIFA på at benytte særlige træningstrøjer med teksten ’Human rights for all’. Mens det danske landshold har fået afslag på sin protestaktion, har det amerikanske hold meddelt, at de vil have et regnbueflag som logo på deres træningstrøjer. Og det tyske landshold fløj til Oman i en flyvemaskine med teksten ’Diversity wins’ på.
Men Jakob Høyer mener stadig ikke, DBU risikerer at stå tilbage som ’dem, der ikke gjorde noget’ efter VM.
”Det synes jeg ikke, vi gør. Og hvis det billede står tilbage, er det tegnet af nogen, der har meget dårlig hukommelse eller meget dårlig evne til at researche. Vi har haft masser af tiltag, aktioner og udtalelser de sidste halvandet-to år. Vi har været i gang med det her arbejde gennem syv år, så jeg er både stolt og fortrøstningsfuld i forhold til, at DBU står meget stærkt,” siger han.
’En giftig og en gylden mulighed’
Eksperterne i ’Budskab’ mener derimod, at DBU skulle se med mere alvorlige briller på Megafon-målingen om danskernes billede af DBU’s kritiske linje over for Qatar.
”Landsholdet og DBU har haft rigtigt god medvind, og Kasper Hjulmand er nærmest en landsfader. Så de står et godt sted. Men denne her sag vil jeg sige har svækket deres image,” siger Ida Strand, kommunikationschef i Kræftens Bekæmpelse.
Hun medgiver, at DBU har taget en række tiltag for at stille sig kritisk over for Qatar.
”Men åbenbart har omverdenen bare ikke opfattet det, så de har ikke været tydelige nok i at kommunikere, hvad de har gjort,” siger hun.
Asbjørn Haugstrup, kommunikationsdirektør i Innargi, er enig.
”Når man laver kommunikation, så kan man ikke pege bagud på noget, man har lavet tidligere,” siger han.
Han siger, VM for DBU er ’både en giftig og en gylden mulighed’.
”Det giftige er, hvis de ikke gør nok,” mener han.
”Så tror jeg faktisk godt, de kan sætte noget af den rebranding af fodbolden og landsholdet over styr, som Kasper Hjulmand har stået for,” siger Asbjørn Haugstrup.
Samtidig ser han VM som en oplagt mulighed for landsholdet til at vise, hvilke værdier de står for.
”Men på grund af alt det her FIFA-fis, så er det jo nødt til at komme som en overraskelse. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at de ikke har noget oppe i ærmet,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.