Sportsjournalistik

DBU ”får ordet” i fire uredigerede klummer hos TV 2

Det havde klædt TV 2 at bringe et modspil til DBU’s klumme, mener fodboldanalytiker. TV 2 afviser, at klummen har betydning for mediets kritiske journalistik

2022 bliver et stort fodboldår, hvis man spørger DBU-direktør Jakob Jensen.

Og det har TV 2 gjort på mediets hjemmeside, hvor DBU i fire klummer får frit spil, og hvor indholdet ikke bliver ”redigeret fra TV 2 SPORTs side”.

I klummen lægger Jakob Jensen blandt andet vægt på, at DBU sigter mod at samle og begejstre danskerne, og at man fra DBU’s side vil have danskerne til at ”stå sammen og støtte vores landshold”.

Men det havde klædt TV 2 at bringe et modspil til klummen, mener Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game, der blandt andet arbejder for mere kritisk sportsjournalistik i Danmark og resten af verden:

”Grundlæggende synes jeg, at TV 2 skal sørge for, at der også er en anden fortælling om fodboldåret 2022,” siger han.

Efterlyser modspil

Stanis Elsborg mener egentlig, at både TV 2 og DBU i de senere år har været villige til at sætte fokus på skyggesiderne ved det forestående VM i Qatar, da man har lavet flere kritiske indslag og artikler om værtsskabet.

Derudover har DBU også i form af direktør Jakob Jensen stillet op til debat om vilkårene under VM i Qatar, siger Stanis Elsborg.

Men i det konkrete tilfælde er problemet ifølge ham, at TV 2 på nuværende tidspunkt ikke har andre klummer om, at ”2022 bliver et stort fodboldår” på sitet eller har gjort opmærksom på, at der vil komme andre stemmer, der kan give DBU modspil.

Man giver dermed DBU mulighed for selv at styre narrativet, mener han:

”Her kommer det til at fremstå, som om det netop kun er et ’stort fodboldår’. Og det vigtigste i journalistik er jo, at vi ser det fra begge sider,” siger han.

Gråzone mellem journalistik og PR

Journalist Asker Hedegaard Boye fra Weekendavisen har løbende leveret en kritisk dækning af netop forholdene under det kommende VM i Qatar.

Han finder det interessant, at TV 2 har givet DBU en klumme, men ikke nødvendigvis problematisk.

”Men det stiller nogle spørgsmål i forhold til, hvad man egentlig bedriver fra TV 2’s side her. Er det journalistik eller PR? Og det er nok et sted midtimellem,” mener han.

Det gælder ikke kun for TV 2, men også rettighedshavere som Nent, der driver Superligaen, eller DR, der viser kvindelandsholdets kampe, tilføjer han.

Han er dog tryg ved, at TV 2 også vil lave kritisk journalistik om Qatars værtskab.

”Den dobbeltrolle gælder for ethvert rettighedshavende medie til enhver tid. Det er en problemstilling, som er virkelig interessant. For det at indgå et samarbejde med dem, man er sat i verden for at dække kritisk, må jo gøre lidt ondt i det journalistiske hjerte. Og kan man så samtidig være kritisk? Vi bevæger os i en gråzone mellem journalistik og promovering her,” mener han.

TV 2: Ingen bånd eller forhindringer

På TV 2 Sport medgiver redaktionschef Kristian Eshøj Josefsen, at DBU’s klumme fungerer som PR for DBU. Men det gør sig også gældende for en almindelig journalistisk dækning af landsholdet, mener han:

”Alt, vi laver om fodbold, vil tale fodbold op, og alt, vi laver om håndbold, vil tale håndbold op,” siger han.

Redaktionschefen er enig i, at man sagtens kan give en stemme til andre aktører i form af en klumme, og netop Stanis Elsborg er blevet nævnt på redaktionen som en mulighed, ligesom man også er på udkig efter øvrige klummeskribenter.

”Jeg ser det sådan, at DBU er en relevant stemme at høre i debatten om fodboldlandsholdet,” siger Kristian Eshøj Josefsen, der afviser, at det skulle gøre det sværere for TV 2 at dække DBU kritisk:

”Vi er et uafhængigt journalistisk medie, og hvis der er noget, der interesserer os journalistisk, er der ingen som helst bånd eller forhindringer for os i det,” siger han.

Også et dystert fodboldår

Ifølge Kristian Eshøj Josefsen er det for endimensionelt blot at kigge på klummen fra DBU, når man vurderer TV 2’s samlede udtryk. Konkret har TV 2 sat gang i en dokumentar om vilkårene i Qatar, skrevet en række kritiske artikler og lavet ekstraudsendeler på TV 2 News om forholdene.

”Lige for tiden har vi hver dag journalistiske artikler på vores hjemmeside, hvor vi stiller undrende spørgsmål til vores landstræner, spillerne og dækker det, der sker. Hvis der er det mindste, vi har lyst til at stille kritiske spørgsmål til, ringer vi til DBU, og jeg har aldrig hørt om, at Jakob Jensen ikke skulle tage telefonen, når vi ringer til ham,” siger Kristian Eshøj Josefsen.

Jakob Jensen nævner ikke Qatar med et ord i klummen, selv om det har været en af de store diskussioner om fodbolden i 2022. Bør det ikke indgå i en klumme om fodboldåret 2022?

”Jo, det kunne man da godt mene, men det har Jakob Jensen så ikke ment. Hvis en TV 2-journalist skulle dække fodboldåret 2022, så ville det ikke kun handle om et ’stort fodboldår’, men også om et dystert fodboldår. Men selv om det er dystert, kan det også være et godt fodboldår. Vi har for eksempel også en kvindeslutrunde til sommer, vi glæder os til at dække, og den nuværende Nations League-turnering.”

TV 2 har lavet en rettighedsaftale med Uefa om at vise det danske herrelandsholds kampe frem til 2028.

0 Kommentarer