Dårlig vejledning gav ulovlig praktikaftale

En praktikant fra SDU siger, at hun skrev under på en ulovlig praktikaftale efter dårlig vejledning fra studieleder Anne Lea Landsted.

En praktikant fra SDU siger, at hun skrev under på en ulovlig praktikaftale efter dårlig vejledning fra studieleder Anne Lea Landsted.

Journaliststuderende fra SDU Signe Funding Therkildsen er i praktik hos Undervisningsministeriet i seks måneder. Hun skulle derfor finde en ny praktikplads til de sidste seks måneder på efterårets Panikdag den 28. oktober.

Efter et halvt år i en kommunikationsstilling ville hun gerne lave nyheder. Hun kunne dog ikke finde nogen egnede nyhedsstillinger på seks måneder. Derfor henvendte hun sig til studieleder på SDU Anne Lea Landsted for vejledning.

»Jeg sagde til hende, at jeg ikke troede, der kunne være noget i vejen for, at hun søgte en 12-månedersstilling, hvis hun ikke kunne finde en halvårsstilling,« siger Anne Lea Landsted til Journalisten.dk.

Det tog Signe Funding Therkildsen som et udtryk for, at hun godt kunne søge 12 måneders praktik mere, selv om SDU-studerende egentlig kun har ét års praktik.

På Panikdagen skrev hun under på en 12-måneders kontrakt med Ritzau, men fik fredag den 30. besked fra praktikansvarlig på Journalisthøjskolen, Pia Færing, om, at kontrakten var i strid med reglerne, og at den skulle forkortes.

Ritzau hører under Danske Mediers Arbejdsgiverforening og har skrevet under på, at de ikke vil ansætte praktikanter længere tid, end deres studium tillader det. Det var Anne Lea Landsted ikke klar over, og hun siger nu, at rådgivningen var en klar fejl fra hendes side.

»Jeg kan godt forstå, at hun søgte 12 måneder. Sådan ville jeg også have tolket vores samtale. Men jeg har udtalt mig om noget, jeg ikke har forstand på, og det var forkert af mig,« siger hun.

I år har fire studerende fra SDU efterfølgende været nødt til at ringe til deres praktiksted og meddele, at samarbejdet bliver seks måneder kortere end forventet.

Signe Funding Therkildsen er utilfreds med praktikansvarlig Pia Færings behandling af sagen. Hun siger, at der findes flere eksempler på studerende, der har skrevet for lange kontrakter, uden at praktikudvalget har blandet sig.

»Hvis Pia Færing ikke selv er konsekvent med at overholde reglerne, hvordan kan hun så forvente, at vi andre skal kunne overholde dem?« siger Signe Funding Therkildsen.

Pia Færing siger til Journalisten.dk, at hun aldrig tidligere har set eksempler på praktikforlængelser, der ikke er blevet skredet ind over for.

»Det er ikke sandt. Der er nogle få, der får dispensation på grund af sygdom, men ellers er der aldrig blevet set gennem fingrene. Hvis det er sket, så er det, fordi vi ikke har haft kendskab til det. Jeg har måttet acceptere dem på TV 2 og DR, fordi de ikke har underskrevet praktikaftalen, men det er ikke med min gode vilje,« siger hun.

Pia Færing kalder praktikforlængelser for »spild af praktikplads« og siger, at det er hendes opgave at sikre alle studerende en praktikplads.

I Signe Funding Therkildsens tilfælde endte det dog godt alligevel. Ritzau ville stadig gerne ansætte hende, selv om det nu kun bliver i seks måneder.

»Jeg er selvfølgelig ked af den situation, Ritzau er havnet i, men heldigvis har de beholdt mig,« siger hun.

Anne Lea Landsted er også glad for sagens udgang.

»Jeg ville være dybt ulykkelig, hvis jeg havde kostet en studerende sin praktikplads med mit dårlige råd.«

Nu skulle der til gengæld var klarhed, hvordan reglerne skal tolkes, og Anne Lea Landsted er i hvert fald ikke længere i tvivl.

»Jeg har selvfølgelig fuld forståelse for de regler. De er jo lavet for at gavne alle. Så jeg var ude i et ærinde, hvor jeg ikke havde noget at gøre, så det holder jeg mig langt fra fremover,« siger hun.

2 Kommentarer

Jakob Andresen
11. NOVEMBER 2009
Re: Dårlig vejledning gav ulovlig praktikaftale

Hej Troels.

Såvidt jeg er orienteret forlænger DR ikke længere praktikperioder udover det tilladte.

Troels Gadegaard Frølich
6. NOVEMBER 2009
Re: Dårlig vejledning gav ulovlig praktikaftale
Hvis Signe kender til andre, der har brudt overenskomsten, er det selvfølgelig rigtig vigtigt at få det frem i lyset, men ellers tror jeg, hun henviser til studerende, som har lavet aftaler med DR og TV 2.

De er nemlig ikke forpligtede til at overholde uddannelsernes praktikperioder, og det er et kæmpe problem.

Det er netop derfor, de tre studerendeforeninger (KaJO, JR og KaJ) er blevet enige om at vedtage en erklæring, hvor vi fordømmer praktikforlængelser – og det gjorde vi i øvrigt på et tidspunkt, hvor Signe var medlem af KaJO’s bestyrelse.

Der findes praktikpladser i DR og TV 2, hvor det bliver udnyttet, at der ikke er begrænsninger for praktiktidens længde i deres overenskomster – og det skal siges, at det er ikke alle studerende, der er lige så glade for at blive forsinket i deres uddannelser som Signe. Dertil kommer, at praktikforlængelserne stjæler pladser fra andre studerende og i øvrigt udnytter praktikaftalens særlige vilkår mht. løn, ferie, mm.

Alt i alt er der ikke ret meget at være i tvivl om: Lad være med at gøre det. Så skal vi nok kæmpe for at få ændret de andre overenskomster, så ingen studerende bliver mødt med krav om at tage for lange stillinger.

For resten forstår jeg ikke, hvordan Signes situation kunne opstå. Det er ingen hemmelighed, at vi har tre forskellige uddannelser, så man kan vælge efter, hvad man føler mest for.

Vil du have akademiske inputs, så søg RUC og SDU. Vil du have en professionsbachelor – hvilket indbefatter mindre akademisk undervisning og mere praktisk uddannelse – så søg Journalisthøjskolen.

Signe vidste, at praktiktiden for SDU’s journalistuddannelse er 12 måneder, da hun valgte studiet, da hun søgte praktik første gang og ved den netop overståede panikdag.

Måske er Signes planlægning kikset, måske er hun for kræsen, når hun leder efter egnede stillinger – men det er ikke næste rundes praktiksøgere, der skal bøde for det.

Studieleder Anne Lea Landsted behøvede heller ikke kende de enkelte overenskomster i detaljer for at rådgive Signe rigtigt i den her sag; hun kan bare henvise til studieordningen:

”Praktikperioden er på 12 måneder og er placeret på uddannelsens 5. og 6. semester. I mange tilfælde vil praktikken finde sted på samme arbejdsplads, men i nogle tilfælde vil der blive tale om en kombination med seks måneder på én arbejdsplads og seks måneder på en anden.”

I øvrigt har MetroXpress netop ansat en praktikant i seks måneder. Selvom mange af stillingerne er slået op i 12 og 18 måneder, kan det altså godt lade sig gøre at få en seksmåneders nyhedsstilling.

Mvh Troels

PS. Jeg kan sgu godt blive lidt forstemt over, at det er en tidligere faglig aktiv, der som den eneste af de fire omtalte studerende ikke straks accepterer, at hendes egeninteresser ikke er vigtigere end hendes medstuderende. Det er ikke ligefrem motiverende for det faglige arbejde..