Journalisterne går i en lukket verden, hvor gode ledere har lav prioritet. Det rammer især unge journalister og praktikanter. Cheferne afviser kritikken.
Store dele af mediebranchen har ikke forstået, at ledelse kræver fokus og tager tid, men glemmer blandt andet at tage sig af de yngste og mest sårbare medarbejdere nemlig praktikanterne.
»Jeg har en opfattelse af, at de faglige ledere ikke har respekt for ledelse. De tror, at det er noget, enhver idiot kan finde ud af, og derfor behøver de ikke lære noget om det,« siger Steen Hildebrandt, professor ved Institut for ledelse på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, til det seneste nummer af Journalisten.
Her fortæller flere praktikanter at arbejdspladserne – ofte store aviser – ikke er gode til at sige, hvornår arbejdet er lavet godt nok.
Tendensen til at nedprioritere ledelsesindsatsen over for praktikanterne bekræftes af en undersøgelse fra en arbejdsgruppe under Praktikudvalget, hvor knap 600 praktikanter deltog. Og også fra DJ lyder det, at problemet bliver mere og mere massivt. På to år har arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund Eva Jakobsen rådgivet omkring 220 medlemmer med stress, hvor en tredjedel er praktikanter og nyuddannede.
Engang hørte Eva Jakobsen sjældent om stress blandt praktikanterne. Men med krisens indtog begyndte også de unge medlemmer at henvende sig. Eva Jakobsen understreger, at de mange forskellige mediearbejdspladser har én ting til fælles – forståelsen af, at journalistik ikke er et fag for "svagpissere". For eksempel har Eva Jakobsen under sine besøg på 15 medievirksomheder ikke mødt én redaktion, som kører en systematisk og konstruktiv efterkritik på dagens arbejde: "Det er noget skidt" eller "det er sgu da meget godt", er den upræcise melding, når det gælder om at samle op på kollegernes arbejde. Uklar tale rammer især de uerfarne unge:
»Hvordan kan du vide, hvornår du har en god nok fornemmelse i maven til at gå hjem, når du kommer lige fra skolen, hvis der aldrig er nogen, der giver en rigtig feedback?« spørger Eva Jakobsen retorisk.
Journalisten har bedt mediecheferne selv beskrive håndteringen af praktikanterne. Og den står i skarp kontrast til ovenstående.
Anne Mette Svane, chefredaktør, Politiken, fremhæver, at praktikanter på Politiken generelt er meget tilfredse med deres praktikantforløb.
»Det er mit indtryk efter evalueringssamtaler med de otte praktikanter, der afsluttede deres praktikantforløb den 1.februar.«
Også hun beskriver en dagligdag, der er langt fra den stressakkumulering, eksperterne ser.
»På redaktionerne er der føl/ hest-ordninger omkring skriveprocessen, og praktikanterne får efterkritik på redaktionerne. Generelt fungerer det godt,« sige hun, men tilføjer dog, at kritikken gør indtryk:
»Det er klart, at vi med sådan en praktikantundersøgelse in mente løbende skal blive bedre til at systematisere startsamtaler, midtvejssamtaler og efterkritik. Det gælder både på de enkelte redaktioner og hos mig som den overordnede ansvarlige for praktikanterne.«
»Omvendt skal vi også lære praktikanterne at sige fra indimellem, fordi de er superambitiøse og stiller ekstremt høje krav til sig selv.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
obs- ledere
Dårlige leder er endnu mere aktuel i en tid, hvor de nyuddannede risikerer at komme ud til en statisk arbejdsmarked, hvor der ingen jobs er.