Danwatch får 300.000 til graverprojekt – det skal pengene gå til

Danwatch får 300.000 kroner til et projekt, der skal undersøge pengestrømme fra Danmark til et østeuropæisk land. Det bliver et internationalt samarbejde. ”Du er nødt til at samarbejde, fordi du så kan grave dybere,” siger direktør Jesper Nymark

Der tikkede i går en meddelelse ind på Danwatch-redaktionen, der spredte stor glæde.

Mediet, der fokuserer benhårdt på at lave gratis graverjournalistik, fik et EU-legat på cirka 300.000 kroner til et nyt graverprojekt. Projektet skal laves i samarbejde med OCCPR, der er et kooperativ af gravermedier og undersøgende journalister verden over, som har fokus på korruption og organiseret kriminalitet.

”OCCPR er et gravernetværk ligesom EIC, som vi lavede vores 'Billions for borders'-projekt med. Det er et af de bedste journalistiske netværk, hvis du skal lave noget i Østeuropa, og de har været en del af Panama Papers og flere andre leaks,” siger Danwatchs direktør, Jesper Nymark.

Og det er netop Østeuropa, projektet skal fokusere på.

Hemmeligholder detaljerne i projektet

Af hensyn til de afsløringer, Danwatch og OCCPR skal arbejde på, vil Jesper Nymark ikke gå i detaljer med, hvad projektet skal undersøge. Men:

”Vi kommer til at kigge på et land i Østeurpa, som vi som medie har svært ved ellers at kigge på. Det handler om afdækning af pengestrømme og har lidt at gøre med vores 'Billions for borders'-projekt,” siger Jesper Nymark.

'Billions for borders'-projektet var et samarbejde mellem Politiken, Danwatch og gravernetværket EIC, der dokumenterede, hvordan EU har brugt millioner på militært udstyr til Tyrkiet for at dæmme op for flygtningestrømmen til Europa.

”Vi skal finde ud af, hvor nogle penge, der bliver sendt fra Danmark, ender henne. Og det, føler vi, er i offentlighedens interesse,” siger Jesper Nymark.

Han er særligt tilfreds med, at projektet skal laves sammen med OCCPR.

”Vores tilgang til undersøgende journalistik er, at du er nødt til at samarbejde, fordi du så kan grave dybere og bredere, især når det sker uden for Danmark. Og når jeg kan se, at projektet ikke kun har en dansk vinkel, så er der god mening i at samarbejde med nogen i Østeuropa. De har en klar fordel i forhold til sprog og adgang og er super skarpe,” siger han.

Derfor tjener Danwatch penge som fond

Brugen af fonde til at finansiere journalistik er en integreret del af Danwatchs økonomiske strategi.

De sidste to år har Danwatch haft et overskud på henholdsvis 1,2 millioner kroner (2016) og cirka en millioner kroner (2017) på sin journalistik. Samtidig er Danwatch ikke en virksomhed, men en almennyttig fond. Det betyder, at målet med Danwatch ikke er at lave økonomisk overskud, men at tjene almenets nytte.

Hvordan hænger det sammen?

”Al vores overskud bliver smidt tilbage i journalistikken. Og det, at vi har et overskud, gør, at vi kan lave undersøgelser, som vi ellers ikke kan finde finansiering til igennem fonde. Alt, hvad vi gør, understøtter den undersøgende journalistik, vi skal lave,” siger Jesper Nymark og tilføjer:

”Vi har fundet en forretningsmodel, der fungerer for os. Og en del af den er at finansiere vores undersøgende journalistik gennem internationale fonde, private donationer og offentlig støtte. Derudover er vi også blevet gode til at tjene penge på internationale samarbejder om journalistik,” siger han.

Så når I søger den her fond, så er det altså ikke for bare at tjene penge?

”Bestemt ikke. Det er en mulighed for at undersøge noget, vi rigtigt gerne vil, i samarbejde med et af verdens bedste journalistiske netværk. Vi skal ikke være en kommerciel fond. De overskud, vi har haft, har været udtryk for et ønske om at opbygge en egenkapital, så vi kan gennemføre nogle af de undersøgelser, vi ellers ikke kan finde finansiering til,” siger direktør Jesper Nymark.

Opfordrer danske medier til at søge internationale midler

Han opfordrer også andre danske medier til at undersøge mulighederne for at søge internationale fonde til journalistiske projekter.

”Jeg tror, det kunne styrke innovationen i dansk journalistik, hvis vi arbejdede meget mere over landegrænser med andre medier,” siger Jesper Nymark.

”Og det håber jeg, vi kan rykke lidt ved. Der er så meget at opnå ved det. Når vi er på feltrejser med Guardian-journalister eller laver datajournalistik med Spiegel-journalister, er det utroligt berigende for journalistikken. Og vi når også længere og bredere ud. Det gør en kæmpe forskel,” siger han.

Med i panelet, der uddelte legatet, sad blandt andet Politikens chefredaktør, Christian Jensen. 

Der blev uddelt i alt 2,3 millioner kroner i EU-legater til undersøgende journalistik. 11 andre projekter fik også støtte via et legat.

Danwatch fik i 2017 lige knap en million kroner i mediestøtte. I 2018 modtager mediet cirka 1,15 millioner kroner i mediestøtte.

0 Kommentarer