Medievaner

Danskernes tiltro til at kunne spotte falske nyheder er i bund

Ny undersøgelse viser, at kun halvdelen af danskere stoler på, at de selv ville kunne genkende falske nyheder, og at den foretrukne kilde til nyheder både i Danmark og i EU er tv

Danskere er blandt de folkefærd i EU, der tror mindst på, at de kan spotte en falsk nyhed. Det viser den nyeste udgave af Flash Eurobarometers nyheds- og medieundersøgelse.

Selvom hver tredje dansker mener, at de sjældent eller aldrig bliver udsat for disinformation eller fake news, mener kun lidt over halvdelen – 53 procent – at de kan identificere falske informationer.

Kun i Polen har befolkningen lavere tiltro egne evner til at spotte fake news. I Irland, der ligger øverst på listen, mener 81 procent  af befolkningen, at de kan spotte en falsk nyhed.

På trods af at ligge i bund, når det gælder tiltroen til egen evne til at genkende falske nyheder, mener kun fem procent af danskerne, at de meget ofte bliver udsat for urigtige eller falske nyheder. Det sætter Danmark på andenpladsen i EU.

Sammen med Holland, Tyskland, Finland og Sverige udgør Danmark top fem over lande, der mener, at de bliver mindst udsat for disinformation.

Danskere stoler på medierne– især public service

Når det kommer til digitalt nyhedsforbrug, bruger 68 procent af danskere kun gratis nyhedsmedier, mens 17 procent betaler for et online-abonnement eller et abonnement, der kombinerer online og print. Og når danskere tilgår deres online nyheder, sker det tre ud af fire gange på en smartphone.

7 procent af adspurgte danskere benytter sig ikke af nyheder overhovedet.

Men for resten af danskerne i undersøgelsen er tv den foretrukne kilde til dagens nyhedsfix. Og sådan er det også i resten af EU.

Hele 72 procent af de deltagende danskere svarede, at tv er den kilde, de har brugt mest i løbet af ugen, mens gennemsnittet for hele EU ligger på 75 procent.

Derfor er det også heldigt, at 66 procent af danskere mener, at offentlige radio- og tv-stationer som DR og TV 2 er de mest troværdige kilder. Det samme mener kun 49 procent eller halvdelen af EU-gennemsnittet.

Ungarn er det land i EU, hvor befolkningen stoler mindst på sine etablerede medier. Kun 22 procent stoler mest på offentlige radio- og tv-stationer, mens størstedelen stoler mest på andre mennesker, grupper eller venner, de følger på sociale medier, som nyhedskilde.

Kun ét andet land har ikke valgt offentlige radio- og tv-stationer som deres mest pålidelige nyhedskilde. I Polen stoler respondenterne mere på private radio- og tv-stationer.

0 Kommentarer