Danskerne har skruet ned for tv-forbruget

Efter at danskerne i fire år uafbrudt har set mere og mere fjernsyn, bliver der nu tændt lidt mindre for fjernsynsapparaterne rundt omkring i landets hjem. Det viser ny opgørelse fra DR Medieforskning.

Efter at danskerne i fire år uafbrudt har set mere og mere fjernsyn, bliver der nu tændt lidt mindre for fjernsynsapparaterne rundt omkring i landets hjem. Det viser ny opgørelse fra DR Medieforskning.

Vi taler dog blot om nogle få minutter. Eller helt nøjagtigt tre minutter.

Mens samtlige danskere over tre år i snit så tv i 3 timer og 23 minutter i første halvdel af 2010, så var tv-forbruget i første halvdel af i år nede på 3 timer og 20 minutter.

Med til historien hører samtidig, at tv-forbruget sidste år var historisk højt.

"Faldet er størst i gruppen 25-34 år og blandt seerne over 55 år. De yngre ser nu fjernsyn i 10 minutter mindre om dagen end for et år siden, mens tallet for den ældre gruppe er otte færre tv-minutter om dagen," forklarer medieforsker Niels Marslev fra DR Medieforskning.

Han kommer samtidig med flere forklaringer på nedgangen.

Niels Marslev tror blandt andet, at den forudgående stigning til dels skyldes, at danskerne har fået mange flere tv-kanaler at vælge mellem samtidig med, at de har opgraderet deres tv-udstyr med store fladskærme og andet grej.

»Måske er nyhedsværdien aftagende ved det nu, og det samme oplever nogen, at den økonomiske krise er. Pengene sidder måske igen lidt løsere på folk, og så spenderer de dem i lidt højere grad på andre former for underholdning i stedet for at se tv,« vurderer medieforskeren.

En anden joker kan også være vejret, og det kan også have haft betydning for de lavere tal i 2011. Forårets helligdage faldt ret sent i år, og især i påsken var vejret aldeles fremragende. Det betød også, at flere tog plads i haven og foran grillen i stedet for foran fjernsynet.

"Endelig havde juni i år ikke samme trækplaster som sidste år – nemlig fodbold-VM. Men til gengæld havde håndbold-VM for mænd mange seere i januar," siger Niels Marslev.

Trods det beskedne fald i tv-seningen i 2011, er den stadig på det næst-højeste niveau, siden Gallup begyndte at lave seertalsmålinger i 1992. Og går vi blot fire år tilbage, hvor seningen nåede et foreløbigt lavpunkt, så er tv-seningen nu 43 minutter højere .

Omkring 87 procent af alle danskere ser i øvrigt én af DR's tv-kanaler hver uge, oplyser DR's Medieforskning.

1 Kommentar

erik haaest
7. JULI 2011
Re: Danskerne har skruet ned for tv-forbruget
Det er bestemt ikke overraskende, at folk skruer ned for fjjernsynet.
Personligt er jeg gået over til TDC's basis-pakke, som reklamerer med 19 kanaler. Sandheden er alle DR's kanaler og TV2's kanaler samt DK4. Resten er svenske, norske og tyske kanaler. Dem gider JEG ikke se, selv om jeg udmærket forstår tysk, norsk og svensk. Men de fremmede kanaler er lige så fantasiforladte som Danmarks.
Om morgenen ser vi på vore computere nyhederne fra en halv snes danske aviser og plus et par udenlandske nyhedsportaler. Behøver jeg fortælle, at det er år og dage sidem vi har haft en trykt avis i huset.
Takket være PostDanmarks serviceforringelser får vi dels kun post 4 hverdage, for  lørdag-søndag-mandagsposten kommer samlet  tirsdag. Holdt vi en trykt avis, ville den komme pr. postbud kl. 13-14.. Da har vi hørt radio i 8-9 timer!
I flere år så vi TV2's 'Go morgen Danmark' og 'Go' aften Danmark'. Det gør vi ikke mere, for de to programmer er blevet så udvandede, at hovedparten af   fladerne handler om studiieværterne selv - resten er sundhedsapostle, modebøsser og anmeldelerser af film, ingtet normalt menneske vil betale penge for at se.
For en forfatter, der gerne vil læses, er det godt, at E-bogen langsomt er ved at vokse. Det blir dér, man i fremtiden vil se, høre, læse. TV har udspillet sin rolle. Det kan godt være man kan betaler.... ud af bukserne for at se 65 kanaler. Hvad hjælper det, når man har zappet sig øm i tommeltoftten, men ender med at se 12. genudsendel af 'Olsenbanden'.