Danskere græder tørre tårer over nedlagt EU-pris

Danske EU-politikere støtter, at EU-pris til journalister bliver afskaffet. Arbejdet bag prisen er uprofessionelt, fortæller Morten Løkkegaard (V), der selv sidder i juryen. Politikere skal slet ikke give journalister priser, mener Bendt Bendtsen (K).

Danske EU-politikere støtter, at EU-pris til journalister bliver afskaffet. Arbejdet bag prisen er uprofessionelt, fortæller Morten Løkkegaard (V), der selv sidder i juryen. Politikere skal slet ikke give journalister priser, mener Bendt Bendtsen (K).

I går modtog fem prisvindere Europa-Parlamentets journalistpris 2011 ved en prisfest i Bruxelles.

Men i dag kan Journalisten.dk fortælle, at prisen bliver afskaffet. Det sker efter kritik fra Europa-Parlamentets egne medlemmer. 599 stemte i maj for et ønske om at afskaffe prisen. Det henviser det svenske medlem Christofer Fjellner til i en intern mail, hvor han også skriver:

»Prisen er i direkte konflikt med flere af Den Europæiske Unions idealer: Gennemsigtighed og journalister og mediers uafhængighed.«

Ingen danske medlemmer af Europa-Parlamentet stemte for at bevare prisen i maj. Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU har som den eneste ikke stemt for at afskaffe den, men han har stemt blankt. Det fremgår af afstemningslisterne fra den pågældende dag.

Tidligere journalist Morten Løkkegaard (V) sidder i Parlamentets prisjury i år, ligesom han gjorde det forrige år. Alligevel støtter han, at prisen bliver nedlagt.

»Jeg har et meget ambivalent forhold til den pris. Det er for så vidt okay at fremme og belønne god journalistik, især i krisetider, hvor den har det dårligt i forvejen. Men omvendt må jeg sige, at måden den pris har været tilrettelagt på bestemt ikke har været optimal, og det har jeg kritiseret allerede første gang, jeg sad i juryen,« siger Morten Løkkegaard til Journalisten.dk.

Han mener, at arbejdet omkring prisen er uprofessionelt – for eksempel har juryen ikke ordentlige arbejdsbetingelser.

»Jeg er stort set det eneste medlem, der tager opgaven alvorligt. Man får tilsendt en kasse med over 100 forslag, som man skal tæske igennem i sin fritid. Mange er ikke engang oversat til engelsk. Det er ikke godt nok. Hvis man vil have en journalistpris, skal den opgave tages alvorligt,« siger Løkkegaard og fortsætter:

»Jeg græder tørre tårer over, at prisen bliver nedlagt i dens nuværende form. Skal den nogensinde genopstå, skal det være meget mere professionelt.«

En anden skarp kritiker blandt de 13 danske medlemmer er tidligere erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K). Han mener aldrig, prisen burde være stiftet i første omgang.

»Jeg har hele tiden været meget klar i mælet: Denne her EU-pris hører ingen steder hjemme,« siger Bendt Bendtsen til Journalisten.dk.

Det er der to årsager til:

»For det første er journalister til for at holde øje med magthaverne. Så skal magthaverne ikke rende og fodre de samme journalister med priser. For det andet er det helt forkert at bruge skatteborgernes penge på den slags. Jeg mener rent økonomisk, at det er helt forkert at bruge penge på,« siger han.

Så du mener slet ikke, magthavere skal give journalister priser generelt..?

»Nej, det mener jeg faktisk ikke.«

Også andre danske medlemmer af Europa-Parlamentet kritiserer prisen. Løsgængeren Anna Rosbach (tidligere Dansk Folkeparti) mener, at prisen »lugter af propaganda«.

»Det er til alles fordel, at borgerne får mere information om EU. Det er en del af demokratiets kerne, at hvor der udøves magt, skal der være gennemsigtighed. Men jeg mener ikke, at oplysningsopgaven skal sponsoreres politisk. Det lugter af propaganda,« siger Anna Rosbach.

»Journalister skal ikke belønnes direkte fra politisk hånd. Journalister skal være kritiske over for magthaverne, og det bliver altid sværere, når der flyder penge fra den ene hånd til den anden,« fortsætter hun.

Journalisten.dk arbejder på en kommentar fra flere af de andre danske medlemmer.

0 Kommentarer