Dansker vinder pris for fotoserie om immigranter

Fotojournalist Carsten Snejbjerg har vundet en pris og plads på international fotofestival for sine billeder af immigranter i Frankrig, der bader i spildevand og sover på jernbanen. »Jeg kunne slet ikke forstå det i starten,« siger han.

Fotojournalist Carsten Snejbjerg har vundet en pris og plads på international fotofestival for sine billeder af immigranter i Frankrig, der bader i spildevand og sover på jernbanen. »Jeg kunne slet ikke forstå det i starten,« siger han.

Den danske fotojournalist Carsten Snejbjerg har netop vundet den prestigefyldte pris Grand Prix CARE du Reportage Humanitaire, der uddeles af ulandsorganisationen CARE i Frankrig. Det betyder, at Carsten Snejbjergs fotoserie om illegale immigranter i Calais i Frankrig bliver vist frem på den internationale festival for fotojournalistik Visa Pour l'Image, også i Frankrig, til september.

Carsten Snejbjerg har fulgt en gruppe afghanske immigranter i byen Calais, hvor de sover på jernbaneskinnerne og tager bad i fabrikkernes spildevand, imens de forsøger at undgå politiet, der vil smide dem ud af landet. I Calais venter de på en færge, der kan sejle dem videre til England.

Se billederne her.

Carsten Snejbjerg var ni dage i Calais i slutningen af marts og starten af april måned for at lave fotoserien.

Hvem har du taget de her billeder for?

»Jeg har ikke på forhånd haft nogen aftaler. Det her har helt fra starten været mit eget projekt. Jeg har i flere år gået og tænkt over, at jeg ville lave et projekt om illegale indvandrere i Europa,« siger Carsten Snejbjerg til Journalisten.dk.

Det var mere eller mindre tilfældigt, at han endte med at rejse til Frankrig for at tage sine billeder.

»Det var i nyhederne overalt, at politiet var i gang med at rydde en kæmpe lejr i Calais. Da jeg så, hvor voldsomt det foregik, tænkte jeg 'det er da utroligt, der er kun 1100 kilometer til Calais. Nu laver jeg historien om Fort Europa'. Og så tog jeg af sted,« siger han.

Carsten Snejbjerg synes også, det er interessant at følge immigranterne i et land som Frankrig, fordi det er et populært turistmål og et land med et godt og humant ry herhjemme.

»Der er ikke mange danskere, der forbinder Frankrig med så stram lovgivning om immigranter. Der er en lov, der forbyder indbyggerne i Calais såvel som i resten af landet at hjælpe immigranter. Du kan få 3-4 års fængsel for at give dem mad, husly eller transportere dem i din bil. Det er politikken dernede. Jo hårdere og sværere, immigranterne har det, jo færre regner de med, kommer til Calais.«

Han fulgte en gruppe afghanske immigranter i Calais. Mange af dem er blevet anholdt 30-40 gange. Ifølge EU-lovgivningen skal en immigrants sag behandles i det land, hvor han er blevet registreret. Det er tit ankomstlandet, for eksempel Grækenland. Derfor bliver de sendt til Grækenland hver gang, de bliver arresteret i Frankrig. Men de vender tilbage med håbet om en bedre tilværelse eller en færgebillet til England.

Carsten Snejbjerg var på Roskilde Festival, da han fik at vide, at han havde vundet prisen. Det skete, da chefen for fotofestivalen Visa Pour L'Image ringede og fortalte det.

»Han talte på det her fransk-engelske, "you are ze winner", så jeg kunne slet ikke forstå, hvad det betød i starten. Bagefter ringede mit fotobureau Getty Images og sagde, at de også var blevet ringet op og bedt om at sikre sig, at jeg faktisk havde forstået det,« siger Carsten Snejbjerg og griner.

Hvad tænkte du, da du fandt ud af, at du havde vundet?

»Jeg blev sindssygt glad! Det er en vanvittigt prestigefyldt pris at vinde, og den giver masser af omtale. Det er med til at give historien fokus, og det er perfekt, da det er et større projekt, jeg har kastet mig ud i.«

Carsten Snejbjerg er i fuld gang med at fortsætte sit projekt om at afdække nye sider af Fort Europa. Næste kapitel kommer til at handle om Marokko, hvor han netop har været på researchtur. Ud over æren og en plads på fotofestivalen får Carsten Snejbjerg også 60.000 kroner.

0 Kommentarer