Danske Medier: Lønreduktion har virket – forlæng praktikperiode igen

Den nye praktikantaftale har betydet en stigning i antallet af praktikpladser. Det mener Danske Medier og anbefaler Danmarks Medie- og Journalisthøjskole at forlænge de studerendes praktikperiode til 18 måneder: ”Lønnedsættelsen har virket,” siger vicedirektør

Store Match Dag har de senere år været kendetegnet ved manglende praktikpladser til journalist- og mediestuderende.

Men tingene er vendt på hovedet. Ved sidste Panikdag, som det også hedder, var det arbejdsgiverne, der manglede at besætte 60 pladser, mens 15 studerende stod uden praktikplads.

Det forklarede praktikkoordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Pia Færing mandag til Journalisten.

Danske Mediers Arbejdsgiverforening mener, at de mange tomme praktikpladser er et tegn på, at den nye praktikantaftale, som de lavede sidste år sammen med Dansk Journalistforbund, har båret frugt.

”Det tyder på, at lønreduktionen har betydet en stigning i antallet af praktikpladser,” siger Thomas Rønnow, viceadm. direktør hos Danske Mediers Arbejdsgiverforening.

Hvordan kan I vide, at det er på grund af lønnen, at der er kommet flere praktikpladser?

”Vi har trods alt fingeren på pulsen i mediebranchen. Det er ikke sådan, at økonomien er blevet voldsomt bedre lige pludselig hos medierne. Der er jo også nye steder, som hele vejen igennem har sagt til os, at hvis vi kan få lønnen ned, så vil de godt åbne en praktikplads.”

Forlæng praktikperioden

Ifølge Thomas Rønnow betyder det også, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole igen bør øge de studerendes praktiktid fra 12 til 18 måneder.

”Vores opfordring er, at når der er for mange praktikpladser, så vil det da være en fordel, at journalisthøjskolen forlænger praktiktiden igen til 18 måneder,” siger han.

Ifølge Pia Færing er det dog for tidligt at konkludere, som Thomas Rønnow gør.

De overskydende praktikpladser er udtryk for et skvulp og ikke en tendens, siger hun. Hun mener ikke, at problemet med manglende pladser er løst endnu.

”Nedsættelsen af praktiktiden er et treårigt forsøg. Først derefter kan man konkludere på det. Det kan man slet ikke lige nu,” sagde hun tidligere på ugen til Journalisten.

Forkortelsen af praktiktiden blev vedtaget i 2017, men det er først til august 2019, at det første kuld af studerende på DMJX starter deres 12 måneders praktik.

Men det er for lang tid at vente, mener Thomas Rønnow.

”For mig at se er det ikke en beslutning, der skal ligge tre år ude i tiden,” siger han.

Hvornår skal det så ske, hvis ikke efter udløbet af det treårige forsøg?

”Jeg vil hellere have en beslutning, end jeg vil sætte en dato på det.”

Tag jer sammen

Formanden for Danske Mediestuderende, Sara Rud, var tidligere på ugen glad for udviklingen. Hun sagde, at det ikke var et problem, at der i denne runde var fire gange flere praktikpladser tilbage end praktiksøgende.

”Nej, for vi praktikanter skal uddanne os. Praktikstederne må aldrig erstatte en stilling, som kunne være udbudt til andre. Derfor vil det aldrig blive et problem, at der er for mange pladser,” sagde Sara Rud til Journalisten.

Thomas Rønnow siger, at han har svært ved at se sammenhængen i hendes udtalelser.

”Det er jo et problem. Lige så snart en virksomhed over flere gange ikke får en praktikant, så bliver den praktikantstilling lukket,” siger han og tilføjer:

”Det vil få den konsekvens, at de praktikanter, der skal ud om tre-fire år, kommer til at mangle praktikpladser.”

Han mener ikke, at det kan være rigtigt, at der er 15 praktikanter uden en praktikplads, når man kigger på listen over de 60 praktikstillinger, der er tilbage.

”En gang imellem bliver praktikanterne også nødt til at tage de praktikpladser, der er til stede,” siger Thomas Rønnow.

Så du siger, at de studerende skulle tage sig sammen og tage, hvad der er på bordet?

”Ja, det synes jeg.”

1 Kommentar

Peter Skafte
24. MAJ 2019
Hørt. Forlæng til 18 måneder allerede nu - for praktikanternes skyld.

Læs også

25 praktiksteder i provinsen står uden praktikant efter panikdag

15. MAJ 2019
55 praktikpladser står tomme – men er manglen på pladser forbi?

60 praktikpladser står tomme – men er manglen på pladser forbi?

14. MAJ 2019