Det går atter den gale vej. I weekenden blev en udenlandsk journalist sparket i hovedet i Kina. Og generelt bliver journalister i stigende grad begrænset i deres virke. Det skriver Berlingskes korrespondent Kim Rathcke Jensen på sin private blog.
Kim Rathcke Jensen, der bor i Beijing og til tider gæsteoptræder på DR2 Udland, beretter i dag på sin egen blog, hvordan Kina er begyndt at stramme kravene for udenlandske journalister.
Han vurderer blandt andet, at regeringen er ved at ændre på de regler og friheder, som korrespondenter ellers har arbejdet under siden De Olympiske Lege i 2008.
"Normalt optræder politi, soldater og sikkerhedsfolk sig professionelt, når de tilbageholder korrespondenter. Hvilket er normalt. Det sker jævnligt. Men i søndags blev en håndfuld journalister anholdt. En blev tæsket og sparket i hovedet. Og myndighederne opfandt nye procedurer, der skal forhindre os i vores arbejde og i at dække Kina," skriver Kim Rathcke Jensen.
Han konstaterer samtidig, at Kina ikke længere hverken undskylder eller fordømmer de grove fremgangsmetoder.
"Nej. Jiang Yu, der er talsmand for udenrigsministeriet, sagde på en pressekonference, der sluttede for få timer siden, at politiet opførte sig korrekt, og at de gav "fornuftig vejledning" til journalisterne. Hvilket altså er en ny vending for at sparke folk i hovedet," lyder vurderingen fra Berlingskes korrespondent.
Og hvis danske og andre udenlandske journalister er bekymrede, så skulle de bare prøve, hvordan livet er som kinesisk journalist. Det er nemlig langt værre, ifølge Kim Rathcke Jensen:
"Her risikerer man repressalier fra både myndigheder og mere eller mindre mafia-lignende grupper, hvis man arbejder med følsomme emner," skriver han på sin blog.
Læs også Journalisten.dk's artikel-serie om medieforholdene under De Olympiske Lege i Kina.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.