Dansker får EU’s journalistpris 2008

EU's særlige journalistpris med fokus på diskrimination, går i år i Danmark til en journalist fra Kristeligt Dagblad. Den særlige Specialpris tildeles en journalist fra forbrugerbladet Tænk.

EU's særlige journalistpris med fokus på diskrimination, går i år i Danmark til en journalist fra Kristeligt Dagblad. Den særlige Specialpris tildeles en journalist fra forbrugerbladet Tænk.

Ole Hall fra Kristeligt Dagblad og Carsten Terp fra forbrugerbladet Tænk har grund til at være lidt ekstra stolte i disse dage. De to har nemlig fået overrakt henholdsvis EU's Journalistpris og Specialpris om romaer ved afslutningen af Året for interkulturel dialog.

Ifølge dommerkomiteen har de to "på bedste vis" bidraget til en bedre forståelse af fordelene ved mangfoldighed og bekæmpelse af diskrimination i 2008.

Ole Hall fik overrakt EU's Journalistpris for sine artikler "Danske muslimer udsat for chikane" og "Danskere vender sig mod Mekka", som begge blev bragt i Morgenavisen Jyllandsposten den 23. marts 2008

Mens Carsten Terp fik EU's specialpris om romaer for sin artikel "Når Whirlpool vasker hvidt", som udkom i forbrugerbladet Tænk den 26. september.

Det er femte år i træk, at EU's Journalistpris anerkender de journalister, der bidrager til en bedre forståelse af fordelene ved mangfoldighed og bekæmpelse af diskrimination på grund af religion eller tro, handicap, alder, seksuel orientering, race eller etnisk oprindelse. Dette års specialpris gives til artikler om diskriminerende behandling af romasamfundet. I alt er der indsendt over 540 artikler af journalister fra de elektroniske og trykte medier i alle 27 EU-lande.

Efter den danske sejr venter mulig ditto i EU.

Læs mere om priserne her.

6 Kommentarer

Claus Kragh
3. DECEMBER 2008
Re: Dansker får EU's journalistpris 2008

Priser til journalister er en uskik, med mindre de uddeles i kollegiale sammenhænge. EU, Kelloggs, Novo, Se & Hør og alle mulige andre forsøger blot at købe sit opmærksomhed ved at fedte for journalisterne.

Filip Schwartz Kirkegaard
2. DECEMBER 2008
Re: Dansker får EU's journalistpris 2008

Overskriften er mærkelig, eftersom det vel kun er en dansker, der kan vinde den nationale udgave af EU's journalistpris?

Leny Malacinski
1. DECEMBER 2008
Re: Dansker får EU's journalistpris 2008

Kære Ole,

Cool, så giver det mening. Og tillykke igen.

Hilsen Leny -lidt-for-hurtig-på-aftrækkeren M.

Søren Rasmussen
1. DECEMBER 2008
Re: Dansker får EU's journalistpris 2008

Ifølge et af jury-medlemmerne. Klaus Slavensky, har Ole Hall fået prisen, fordi hans artikler "efterlader en klar opfordring til større forståelse og positiv adfærdsændring overfor religiøse mindretal i Danmark". Nu glæder vi os til, at Ole Hall fortsætter sit arbejde med skabe større forståelse også for andre religiøse mindretal, f.eks. Faderhuset, Jehovas Vidner, Scientology m.v.

PS. Det er lidt underligt, at det er en EU-opgave at skabe større forståelse for religionudøvere. Hvad har det egentlig med EU at gøre? Og hvad med ateisterne? Bør der ikke også være en pris til de journalister, der skaber større forståelse for dem?  

Ole Hall
1. DECEMBER 2008
Re: Dansker får EU's journalistpris 2008

Kære Leny,

For at rydde eventuelle misforståelser af vejen kommer her lidt fakta om artiklerne. Der er ganske rigtigt tale om to styk.

Danskere vender sig mod Mekka er en feature-artikel, der med udstyr og billeder fyldte to broadsheet-sider. Artiklen er baseret på den seneste forskning og interview med eksperter og erfaringskilder. Som en rød tråd gennem artiklen optræder en kvindelig hovedperson (case), der konverterer til islam og efterfølgende oplever diskrimination. Artiklen er en kombination af baggrunds- og fortællende journalistik og blev bragt på side 1 og 2 i Jyllands-Postens søndagstillæg, Indblik.

Danske muslimer udsat for chikane er en kort henvisningsartikel, som blev bragt samme dag på side 3 i avisens 1.sektion. Dens formål var at henvise til featuren. Den ridser problemstillingen op og gengiver nogle af de væsentligste fakta.

Hvordan dommerkomiteen har vægtet de to artikler i forhold til hinanden, ved jeg ikke.

Til sidst bliver jeg vist lige nødt til at slå fast, at jeg – som det vist ikke helt tydeligt fremgår af Journalisten.dk's historie - blot er dansk vinder af EU’s Journalistpris og således nomineret til EU-finalen sammen med 26 andre nationale vindere. Dermed går der et par måneder, inden vi kender EU-vinderen af EU’s Journalistpris! Jeg medgiver, at det ikke er nemt at finde rundt i alle de priser, der sprøjtes ud ;-)

Mvh
Ole

Flere