Dansker blandt 52 tævede journalister i Ukraine

En dansk freelancejournalist har fået hjernerystelse efter at være blevet slået ned af ukrainske betjente, mens han dækkede politiets vold mod demonstranter i Kievs gader. Og han er langt fra den eneste

Antallet af journalister og mediefolk, der udsættes for voldelige overfald under deres forsøg på at dække urolighederne i Kievs gader, stiger hele tiden.

I går lød meldingen fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde, OSCE, at 40 journalister og mediefolk er blevet kvæstet under urolighederne, der er brudt ud, efter Ukraines præsident i weekenden afviste at underskrive en handelsaftale med EU.

Men allerede i dag er det tal ifølge OSCE steget til 52. I hvert fald hvis man skal tro en opgørelse fra den ukrainske freelancejournalist Zoya Kazanzhy, som organisationen og de fleste NGO’er baserer deres tal på.

Dansk journalist på listen

Særligt bekymrende er det, at der i de fleste tilfælde er tale om journalister, der er blevet direkte angrebet af betjente, skriver OSCE i en pressemeddelelse. Her offentliggør de også de mange kvæstede mediefolks navne, som listen så ud i går.

Og som det fremgår af listen, er der også en dansk journalist blandt de 52 navne. Den 45-årige freelancejournalist Johannes Wamberg Andersen har fået hjernerystelse efter at være blevet slået med knippel i hovedet af en flok betjente.

Det fortæller han til Berlingske, der har talt med den rystede journalist, som ikke havde set angrebet komme:

»Uden varsel fik jeg et kraftigt slag med en knippel i hovedet, på panden og på højre side af brystet,« fortæller Johannes Wambergs Andersen.

Han har optaget episoden og lagt videoen på Youtube. Du kan se den her.

»Slet, slet, slet«

Årsagen til det voldelige overfald var tilsyneladende, at den danske journalist i sekunderne inden med sin mobiltelefon havde filmet, hvordan en flok betjente sparkede på en gruppe ukrainere, der lå på fortovet uden at gøre modstand.

Betjentene forsøgte at vriste telefonen ud af hånden på Johannes Wamberg Andersen, mens de – som han fortæller – råbte »slet, slet, slet« på russisk.

»Jeg skreg som en stukket gris. Det var et primalskrig, der måtte kunne høres langt væk. Jeg forsøgte at komme fri og var helt ude af den. Til sidst fik jeg mig vristet mig fri, og så løb jeg væk,« siger den danske journalist til Berlingske.

Han lider nu af både hovedpine, kvalme og ubehag oven på hjernerystelsen.

0 Kommentarer