Danske tv-kanalers fremtid er i spil

Danskerne skal næste år kunne se op mod 25 tv-stationer via en almindelig stueantenne. Mandag afsløres det, hvem der har søgt om at styre det hele. Ifølge Journalisten.dks oplysninger ventes 5-10 ansøgere. (opdateret)

Danskerne skal næste år kunne se op mod 25 tv-stationer via en almindelig stueantenne. Mandag afsløres det, hvem der har søgt om at styre det hele. Ifølge Journalisten.dks oplysninger ventes 5-10 ansøgere. (opdateret)

I al sin enkelhed drejer det sig om magten over danskernes tv. Altså hvem skal have lov til at bestemme, hvilke tv-kanaler vi alle sammen skal kunne se hjemme i privaten med en simpel stueantenne?

Det nuværende analoge tv-sendenet lukkes nemlig fuldstændigt ned den 31. oktober næste år, og herefter bliver alle æterbårne tv-signaler digitale. Det betyder samtidig, at vi kan se langt flere tv-kanaler med en simpel tv-antenne. Op imod 25 tv-kanaler bliver der plads til – afhængigt af hvor meget af den nye digitale frekvensplads der bruges på pladskrævende HDTV og eventuelt også på mobil-tv.

Inden da skal det dog lige afklares, hvem der skal styre hele molevitten. Det vil sige, hvem der de næste 12 år får eneretten til at bestemme, hvilke tv-kanaler danskerne skal kunne modtage digitalt. Og dermed retten til at tjene penge på at påtage sig opgaven. Men også ansvaret for selve etableringen af det digitale sendenet (DTT).

Afgørelsen træffes af Radio- og tv-nævnet ved en såkaldt skønhedskonkurrence. Sandsynligvis i slutningen af marts.

Men allerede på mandag indledes slaget. Her er der nemlig ansøgningfrist, og ifølge Journalisten.dks oplysninger forventer man fra central side nu »mellem 5 og 10 ansøgere«.

Flere navne er dog allerede kendte: Svenske Boxer, der i forvejen er gatekeeper for det svenske digitale sendenet, har etableret Boxer TV A/S og regnes blandt favoritterne.

Den anden storfavorit er norske Telenor, der ejer Canal Digital. Telenor har etableret datterselskabet Danmarks Digital TV til lejligheden og har desuden brugt betydelige summer på sportsrettigheder som VM i fodbold, SAS Ligaen og OL for at fremstå ekstra attraktiv.

Endvidere har svensk-finske Telia Stofa vist interesse. Og meget taler for, at også Egmont byder ind. Andre har spekuleret i Viasat samt Dansk Bredbånd.

Hvem der i sidste ende får opgaven som gatekeeper, besluttes ved en skønhedskonkurrence. Det ligger dog fast på forhånd, at man ikke ønsker en ene-operatør, som på forhånd er dominerende på det danske marked. Eksempelvis på kabel-tv-markedet eller satellit-tv. Ligeledes må den kommende gatekeeper ikke have direkte interesser i dansk tv-drift.

Når Radio- og tv-nævnet på mandag har modtaget ansøgningerne, vil alle navne blive offentliggjort samme dag. Herefter sker vurderes det, om alle ansøgere lever op til kriterierne i udbudsmateriale. Det godkendte ansøgerfelt ventes dernæst offentliggjort den 12. februar. Godt en måned efter følger så den egentlige indstilling og først den 28. marts vil "vinderen" blive afsløret.

Som nævnt forventer Kulturministeriet, at resultatet bliver op imod 25 landsdækkende tv-kanaler via det ny digitale sendenet.

Selve udbudsmaterialet fremgår af Mediesekretariatets hjemmeside.

 

0 Kommentarer