Danske tekstere lancerer helt ny pris

Tekstere vil skabe større opmærksomhed om god kvalitet i film- og tv-undertekster med en ny pris. Læs her om den nye 'lakridsbåndsordenen'.

Tekstere vil skabe større opmærksomhed om god kvalitet i film- og tv-undertekster med en ny pris. Læs her om den nye 'lakridsbåndsordenen'.

De danske billedmedieoversættere vil ikke stå tilbage for journalist- og fotograf-kolleger, der jævnligt hylder hinanden med priser og æreslegater. Derfor indstifter de nu 'lakridsbåndsordenen', der skal gives til en tekstning i høj kvalitet eller til en person, der har bidraget til tekster-faget eller for bedre sprogkvalitet generelt.

»Tekstning er jo en usynlig kunst. Når en tekstning er god, læser man den uden at tænke over, at den er der. Derfor vil vi gerne markere det gode arbejde, der bliver lavet,« siger Amalie Foss, der er formand for teksternes specialkreds, FBO.

Hun fortæller, at prisen i princippet kan gives for alt fra en enkelt godt formuleret stribe, til et helt arbejdslivs kvalitet.

Som eksempel på et godt stykke tekster-arbejde nævner hun serien Desperate Housewives.

»Den holder et højt niveau gennem hele serien. Først og fremmest er den tekstet på et levende dansk, uden at fjerne sig fra forlægget,« siger hun.

Prisen kan som sagt også gives til en person, der har beskæftiget sig med vilkårene for tekstning eller sproget generelt. Som eksempel på sådan en indsats nævner Amalie Foss journalisten og forfatteren Thomas Harder.

»Han har skrevet om tekstnings-kvalitet og teksteres arbejdsvilkår, både i sine tv-anmeldelser i Politiken og andre steder. Og han har også trukket gang i netværket 'Ja til sprog',« fortæller hun.

Navnet 'lakridsbåndsordenen' relaterer sig til de to sorte striber nederst i tv-billedet, hvor teksterne står, som i tekster-jargon kaldes lakridsbåndene.

Prisen uddeles første gang af en nedsat komite. Efterfølgende vil priskomiteen blive nedsat på FBO's generelforsamling, og alle FBO-medlemmer vil kunne nominere modtagere af prisen.

Lakridsbåndsordenen uddeles første gang 30. september i DJ.

0 Kommentarer