Danske Sportsjournalister kritiserer censur ved mini-VM i Rusland

Det vækker bekymring hos Danske Sportsjournalister, at medier til confederations cup i Rusland bl.a. skal skrive under på kun at ville dække selve turneringen. ”Vi vil gå stærkt imod, at journalister skal skrive under på noget som helst, der kommer bare i nærheden af censur”

Det giver allerede nu anledning til panderynker hos tilhængere af den frie presse, at Rusland i sommeren 2018 skal være vært ved VM i fodbold.

Som forløber for VM skal Rusland nemlig i juni i år være vært for Confederations Cup – også kendt som Mini-VM – og her er de journalister, der skal dække turneringen, allerede blevet mødt med restriktioner.

For at blive akkrediteret til turneringen skal medierne skrive under på et dokument med to kontroversielle punkter: Dels at det ikke er tilladt at rapportere fra andet end selve turneringen og de relaterede begivenheder, dels at de ikke må forlade de byer og områder, hvor turneringen foregår.

Det møder kritik fra Andreas Kraul, formand for Danske Sportsjournalister:

”Det er da bekymrende i forhold til, at de næste år skal huse hele verden til en slutrunde. Men vi havde jo på fornemmelsen, at nogle af de her ting ville dukke op, når man vælger at lægge VM i Rusland,” siger han.

Bild: En censurskandale  

Andreas Kraul er ikke bekendt med, at nogle danske sportsjournalister skal dække Confederations Cup.

Men i Tyskland, der deltager i turneringen, har restriktionerne mødt kritik. I tyske Bild beskrives det som en censurskandale, at FIFA har accepteret, at der lægges bånd på den frie presse.

Også i Ekstra Bladet gav Jan Jensen i en kommentar i sidste uge udtryk for, at restriktionerne er et uacceptabelt forsøg på forhindre journalisterne i at gøre deres arbejde.

”Det kan ikke tolkes som andet end, at Rusland – med FIFA's opbakning – forsøger at begrænse journalisternes muligheder for at skrive om det, de oplever i Rusland. Men sådan kan journalister naturligvis ikke arbejde,” skrev han blandt andet.

Kraul: Ikke ligge under for totalitære stater  

Fra Danske Sportsjournalisters side er meldingen da også klar:

”Vi vil gå stærkt imod, at journalister skal skrive under på noget som helst, der kommer bare i nærheden af censur,” siger Andreas Kraul til Journalisten.

Ville de restriktioner, der er tale om her, reelt være et problem for sportsjournalisternes arbejde?

”Jeg ved ikke, om det praktisk ville være et problem. Men det er jeg egentlig også ligeglad med – det er hele begrænsningen, der er et problem. Man skal ikke begrænse den fri presse,” siger han.

Danske Sportsjournalister vil nu via den internationale sammenslutning af sportsjournalister, AIPS, forsøge at påvirke FIFA til ikke at acceptere Ruslands krav.  

”Det nytter ikke noget, at man ligger under for totalitære stater eller accepterer begrænsning. Det skal ikke være en glidebane, men en klar stillingtagen; at vi er nødt til at fastholde den frie presse,” siger Andreas Kraul. 

0 Kommentarer