Danske Mediestuderende: Skolen bør dække udgifter til transport

Formand for Danske Mediestuderende mener ikke, det er rimeligt, at de studerende på DMJX selv skal betale for at rejse til Emdrup for at få undervisning, når de går i skole i Aarhus. »Problemet er, at de studerende har fået at vide meget sent, at de skal pendle frem og tilbage,« siger han

Når de journaliststuderende på 7. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus (DMJX) vender tilbage efter praktik og ferie, kan de se frem til et par rejser hen over Storebælt.

Undervisningsforløbet Innovation X16, som er obligatorisk, byder nemlig på et samarbejde med bl.a. de kommunikationsstuderende samt tv- og medietilrettelæggerne på skolens afdeling i Emdrup. Forløbet indebærer, at der kommer til at være to ture frem og tilbage og maksimalt tre overnatninger i København for de studerende.

Skolen dækker udgifter til transport og overnatning på op til 150 kroner om ugen. Men det er langtfra nok, sagde kommende 7. semester-studerende Niels Bentsen i sidste uge til Journalisten:

»Medmindre man lever i 1965, får man ikke mange togbilletter for 150 kroner. Derudover skal vi så også finde et sted at bo derovre.«

Han bliver nu bakket op af formanden for Danske Mediestuderende, Peter Pishai Storgaard.

»Problemet er, at de studerende har fået at vide meget sent, at de skal pendle frem og tilbage, og at de kommer til at have udgifter til dette, så de har ikke kunnet nå at spare op. 150 kroner pr. uge dækker ikke udgifterne til to rejser tur/retur plus overnatning,« siger han.

Anderledes, hvis det havde været varslet fra starten

Peter Pishai Storgaard understreger, at den tværfaglige undervisning er en god idé. Men han mener ikke, det er rimeligt, at de studerende ikke bliver kompenseret for udgifterne til at rejse frem og tilbage og overnatte. 

Den billigste transport fra Aarhus til København med Rute1000 koster 49 kroner hver vej, når man er studerende. Det kan man jo godt klare for 150 kroner …

»Ja, men så kommer der overnatning oveni. Uanset hvad, har jeg svært ved at se, hvordan 150 kroner skal dække udgifterne,« siger han.

Peter Pishai Storgaard mener, sagen havde været en anden, hvis de studerende allerede da de begyndte på studiet havde fået at vide, at de skulle forvente udgifter til transport og overnatning i København på 7. semester. Ligesom man eksempelvis ved fra starten, at der kommer udgifter til studiebøger.

»Man ved, hvornår udgifterne til bøger kommer, og de fleste har nok også en idé om, hvor meget det løber op i, så det har man mulighed for at planlægge. De her udgifter er blevet annonceret meget sent, så de studerende har ikke haft nogen mulighed for at spare op,« siger han.

Skolen bør kompensere fuldt ud 

De studerendes formand mener, man som studerende må kunne forvente, at den obligatoriske del af en uddannelse i Aarhus også foregår i Aarhus.

Men er det ikke fair nok, at man selv investerer lidt i sin uddannelse?

»Man investerer jo netop også penge i bøger, men denne her udgift er de blevet informeret om meget sent. Jeg tvivler på, at nogen under deres praktikforløb har tænkt, at de skulle spare sammen til at dække transport- og overnatningsudgifter til et undervisningsforløb i København,« siger Peter Pishai Storgaard. 

Han mener, skolen må dække de udgifter, som de studerende reelt har ved at følge undervisningen på det nye forløb på 7. semester:

»De må kompensere fuldt ud, så der ikke er nogen udgifter ved det for de studerende.«

3 Kommentarer

Hans Sørensen
10. AUGUST 2016
winning a battle, losing a
winning a battle, losing a war
Jan Dyberg, journalist og DMJX-lektor
10. AUGUST 2016
Fint med debatter om
Fint med debatter om principper. Helt fint, tøws a.
Men når det bliver gjort meget konkret, kunne du, Peter Pishai, ikke lige få lidt proportioner ind over? 7. semesters journaliststuderende kommer lige fra praktikken med 18 mdr x ca 16.000 kr i bagagen. Hvor meget betyder det så, hvis man selv skal dække ud over 150 kr pr uge?
Jeg frygter sgu lidt, at omverdenen vil betragte det som klynk, når man ser på vores studerendes indtægter i løbet af praktiktiden.

Der er da mange udgifter, der ikke er konkret udspecificeret for den studerende på førstedagen på DMJX, fx diverse udgifter til telefon, reportageture, transport til kilder osv.

Og angående argumentet med bosted og studieby: Hvad med de mange 7.sem-journaliststuderende, der fortsætter med at bo i København efter praktikken, selvom de er "hjemmehørende" i Aarhus. Bør de så frasige sig tilskuddet på 150 kr, når de skal til Aarhus i forbindelse med innovationsforløbet, Peter?
Jesper Bech Pedersen
9. AUGUST 2016
To ture frem og tilbage samt
To ture frem og tilbage samt tre overnatninger. Og kun sølle 300 kroner i tilskud. De risikerer jo at komme til at betale op mod adskillige hundrede kroner af egen lomme!!! Oh, the humanity!