
Arkivfoto. Foto: Michaela Rehle/Reuters/Ritzau Scanpix
Mangel på praktikpladser, annoncekrise og nedskæringer på danske mediearbejdspladser.
De seneste måneder har der været mange anledninger til at genrejse debatten om, hvorvidt der uddannes for mange journalister på journalistuddannelserne i Danmark.
Det er senest sket i et debatindlæg i går, hvor tidligere formand for de Kommunikations- og Journaliststuderende (KaJ) Emil Vogelius argumenterer for at skære i optaget på uddannelserne.
I interesseorganisationen Danske Medier er administrerende direktør Mads Brandstrup også klar til at tage drøftelsen:
”Når vi ser på paletten af muligheder, så er vi også nødt til at overveje, om optaget simpelthen er for stort i forhold til den branche, de skal ud i,” siger han og kalder den nuværende praktiksituation, hvor der mangler et stort antal pladser, for uholdbar.
DJ er klar til debatten
Her understreger han også, at det i Danske Mediers optik er nødvendigt at løse det problem, som Journalisten beskrev i maj, hvor praktikpladser på specialmedier og lokale- og regionale medier fortsatte med at være ubesatte, fordi de studerende ikke søgte dem.
I sidste ende kan det ifølge Mads Brandstrup ende med, at de små medier puljer udgifterne til praktikpladser sammen og i stedet vælger at bruge dem på en uddannet journalist i stedet for at bruge tid og kræfter på at have praktikpladser:
”Det tror jeg er et redskab, som flere medier vil gøre brug af,” siger han.
I Dansk Journalistforbund er næstformand Allan Boye Thulstrup åben for diskussionen om optaget på uddannelserne:
”Jeg synes ikke, at vi skal afskære os selv fra muligheden for at drøfte, om der måske bliver uddannet for mange,” siger Allan Boye Thulstrup, der dog alligevel har en række reservationer.
Stadig en attraktiv branche
Først og fremmest ser man ifølge ham, at tilbygningsuddannelserne i journalistik på DMJX og SDU hvert år oplever en stigning i søgning.
”Så jeg tror simpelthen ikke, at søgningen til branchen vil blive mindre af, at vi reducerer i uddannelserne,” siger Allan Boye Thulstrup og peger på, at det i hans optik er et tegn på, at mediebranchen også er attraktiv for personer, der kommer med andre fagligheder i bagagen.
Derudover fremhæver Allan Boye Thulstrup, at en justering af optaget først vil slå igennem om nogle år og derfor ikke vil gøre noget for at løse det nuværende og akutte problem i forhold til manglende praktikpladser.
”Men hvis der er nogen, der kan overbevise mig om, at det vil gøre en forskel, så er jeg klar til at drøfte det. Jeg er bare ikke lige nu overbevist om, at det vil gøre en forskel,” siger han.
Helt konkret mangler der i skrivende stund i omegnen af 43 praktikpladser til de praktiksøgende journaliststuderende.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.