Philip Davali/Ritzau Scanpix
Brancheorganisationen Danske Medier er ikke just tilfreds med Radio- og tv-nævnets udtalelse i kølvandet på DR’s public service-redegørelse.
Danske Medier mener nemlig ikke, at DR formår at forholde sig til et helt centralt punkt i public service-kontrakten, nemlig at public service-huset ikke skal konkurrere med private aktører, der fremgår af kontraktens punkt 2 om DR’s overordnede rolle og formål, der lyder:
”DR skal fokusere på indhold, der ikke udbydes af kommercielle udbydere. DR skal derfor ikke sende alt til alle. DR må i indhold og distribution ikke konkurrere med private aktører, hvor det ikke tjener et klart public service-formål.”
Nævnet har heller ikke i sin udtalelse forholdt sig til det punkt, da de gennemgik public service-redegørelsen. Og det møder altså skarp kritik fra Danske Medier, eftersom der de seneste år har været massiv debat om, hvordan og hvorvidt DR skal udbyde nyheder på nettet.
”I dag stiller DR gratis det samme medieprodukt til rådighed for mediebrugerne, som de private medier skal finansiere på markedsvilkår. Og jeg tror ærligt talt ikke, at den almindelige nyhedsforbruger kan se forskel på dr.dk og en privat netavis – lige med den undtagelse, at der på DR ikke er annoncer og abonnementskrav. Det er åbenlyst konkurrenceforvridende og uforeneligt med public service-kontrakten – og det er stærkt problematisk, at tilsynet tilsyneladende ser passivt til,” siger Mads Brandstrup, administrerende direktør i Danske Medier, i en pressemeddelelse.
”Det er afgørende, at DR og de øvrige public service-medier overholder deres public service-kontrakt, og at myndighederne holder øje med, om alle dele af kontrakten overholdes. Ellers ved vi reelt ikke, hvad vi betaler til,” tilføjer han.