Danske Medier: Hvorfor skal sociale medier slippe billigere for injurier?

Branchesammenslutningen Danske Medier kritiserer, at massemedier skal kunne straffes hårdere for injurier sammenlignet med injurier fremsat på sociale medier. ”Jeg er sikker på, at den borger, der bliver krænket på de sociale medier, også oplever at blive hårdt ramt,” siger Danske Mediers direktør
  • Thomas Tholstrup
    Danske Medier har hidtil bakket op om skærpede straffe i forhold til de redaktionelle medier. Nu kræver foreningen, at injurier på sociale medier straffes lige så hårdt.
28.11.2018 · 08:40

Journalisten skrev i går, at et bredt flertal i Folketinget vil straffe aviser, tv-stationer og andre massemedier dobbelt så hårdt for injurier sammenlignet med injurier fremsat på for eksempel Facebook.

En af de politikere, der støtter forslaget – Venstres Jan E. Jørgensen – forklarede, at det er, fordi medierne skal fratages det økonomiske incitament til at spekulere i at bryde loven.

”Privatpersoner, der skriver noget ærekrænkende, gør det ikke ud fra en forventning om økonomisk vinding. Det incitament har medierne. Man tjener jo penge på at lave avis,” sagde Jan E. Jørgensen.

Derfor skal straffen for ærekrænkelser fordobles med op til to års fængsel for massemedier, mens der for alle andre højst er et års fængsel.

Samtidig femdobles bødestraffen for chefredaktører, mens straffen for privatpersoner tredobles.

Stor undren

Nu melder Danske Mediers administrerende direktør, Morten Langager, sig som kritiker af forskelsbehandlingen i lovforslaget.

”Det er med stor undren, at Danske Medier ser, at et flertal i Folketinget ikke er parat til at skærpe straffene for ærekrænkelser på sociale medier på samme måde, som det foreslås i forhold til de redigerede medier, når det er på de sociale medier, problemet ligger,” siger Morten Langager i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiets retspolitiske ordfører, Trine Bramsen, begrundede i går skærpelsen med, at offentligheden bør forvente højere troværdighed af medierne end af almindelige mennesker.

”Det taler til journalisters og redaktørers ære, at der er en højere forventning om, at det, de skriver, er i orden, end hvis det er en privat person, der publicerer på sociale medier,” sagde Trine Bramsen.

Politikere i vildrede

Formanden for Politi- og Retsreporternes Forening, Sune Fischer, opfodrede i går politikerne til at kigge mere på injurier på sociale medier end i massemedierne.

”Der, hvor der virkelig er en fare for overtrædelser, er på sociale medier. Men det er åbenbart nemmere at slå på medierne end på de sociale medier. Jeg tror, det er, fordi politikerne ikke aner, hvad de skal stille op med problemerne på sociale medier,” siger Sune Fischer.

Danske Medier har hidtil bakket op om skærpede straffe i forhold til de redaktionelle medier. Dansk Journalistforbund har argumenteret imod skærpelsen.

Men nu har Danske Medier henvendt sig til Folketingets retsudvalg med en opfordring til, at injurier på sociale medier skal straffes lige så hårdt som i massemedierne.

”Vi er selvfølgelig glade for, at politikerne opfatter de redigerede medier som værende mere troværdige end de sociale medier, men jeg er sikker på, at den borger, der bliver krænket på de sociale medier, også oplever at blive hårdt ramt – og han eller hun vil have svært ved at forstå, at det er ”billigere” for et socialt medie at viderebringe krænkelser, end det er for et massemedie,” udtaler Morten Langager.

Det vejledende organ Straffelovrådet anbefalede sidste år, at der ikke skulle indføres strengere straffe. Straffelovrådet fandt, at de fastsatte straffe stod i passende forhold til den begåede forbrydelse.

Kommentar

28/11/2018 - 12:24

Sune Fischer

Jeg vil lige uddybe min holdning.
Det handler ikke om at straffe krænkeren hårdere. Her handler det om at det er de sociale medier, der skal pålægges et ansvar for at lægge platform til injurier med mere.

Seneste nyheder

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04