Mediedækning

Medier dækker Titanic-ubåd intensivt: ”Den vækker noget hos alle”

Den massive dækning af Titanic-ubåden kritiseres på sociale medier, hvor dækningen sammenlignes med skibsforliset i Middelhavet i sidste uge, der kostede flere hundrede liv. Den kritik er forfejlet, mener danske mediechefer

Dramaet, der lige nu udspiller sig på bunden af Atlanterhavet med Titanic-ubåden, er siden søndag blevet dækket massivt i de danske medier.

Det begyndte søndag, hvor ubåden Titan forsvandt, få timer efter at den var begyndt at dykke mod vraget af Titanic. Og siden er det blevet til massevis af artikler hos de største danske medier.

Hos Jyllands-Posten mener chefredaktør Marchen Neel Gjertsen, at historien om Titanic-ubåden har alt det, en interessant historie skal have.

”Det er en fascinerede historie, som vækker noget hos alle. Der er reference til Titanic, det er en ubåd, og så er det en historie, der udvikler sig. Den har alt, hvad der kendetegner en interessant historie, så derfor er den også væsentlig.”

Hos Berlingske kalder Michael Alsen, der er journalistisk chef, sagen for ”et oplagt drama”.

”Der er et oplagt drama i det perspektiv, at ubåden ikke kan findes, og den underliggende kamp mod tiden for passagererne og redningsmyndighederne – præcis som det var med de thailandske fodbolddrenge, der var fanget i en grotte for en håndfuld år siden, og de russiske soldater om bord på ubåden Kursk for længere tid siden.”

”Endelig bliver historien ikke mindre kulørt – på en tragisk baggrund – af det faktum, at ubåden var på vej ned mod havets bund for at bese verdenshistoriens største skibstragedie,” skriver han i et skriftligt svar til Journalisten.

Kritik for massiv dækning

Den massive mediedækning af Titanic-ubåden, som også gælder de store internationale medier, har ført til kritik på sociale medier.

Kritikken lyder blandt andet på, at medier dækker ubåds-historien med få, rige individer ombord mere intensivt end det forliste migrantskib i Middelhavet i sidste uge, hvor omkring 500 mennesker – primært migranter – frygtes at være omkommet.

Men det er en kritik, der er forfejlet, mener Marchen Neel Gjertsen.

”Vi har skrevet rigtig meget om de forfærdelige forhold, der kendetegner migranters flugt. Der er desværre ikke en, men mange historier om mennesker, der lider en tragisk skæbne i Middelhavet og andre steder. Det skal vi blive ved med at dække.”

”Det betyder dog ikke, at vi ikke skal dække ulykker, der rammer rige mennesker. Omvendt har vi heller ikke en logik, der siger, at vi skriver om Titanic-ubåden, fordi det omhandler rige mennesker. Det fylder ingenting i vores vurdering i en sag,” siger hun.

Heller ikke Michael Alsen køber kritikken, blandt andet fordi han ikke mener, at man kan sidestille de to historier.

”Jeg synes, det er en fair diskussion, om forliste migrantbåde i Middelhavet og de generelle tragedier, som udspiller sig ved Europas grænser hver dag, får nok dækning i danske medier, men idéen om at forvandle det til et nulsumsspil, hvor enhver ulykke skal ses i relation til en anden, synes jeg ikke er særlig kløgtig eller for den sags skyld særlig sympatisk.”

0 Kommentarer