
Logo fra faktisk.no
I Norge er de to aviser Dagbladet og VG samt public service-stationen NRK gået sammen om websitet faktisk.no, der skal bekæmpe fake news. Projektet har 8 mio. norske kr. i finansiering, hvoraf det meste er fra fonde og 2 mio. kr. betales af NRK.
Journalisten i Norge har beskrevet projektet, som bliver et aktieselskab ejet af Dagbladet og VG, imens NRK også overvejer at indtræde i ejerkredsen.
Faktisk.no får sin egen chefredaktør, men ellers er bemandingen stadig uafklaret, ligesom selskabet først skal til at finde lokaler.
DR tager gerne initiativet
I Danmark er der dog allerede stor interesse for projektet blandt mediechefer. Både Berlingske, Ekstra Bladet, Politiken og DR er åbne for et lignende samarbejde i Danmark, der går på tværs af private og statslige medier.
”Jeg kunne sagtens se et samarbejde. Fake news er jo ikke bare skidt for demokratiet, men også ødelæggende for nyhedsmediernes troværdighed. Der har vi virkelig fælles interesser, hvad end vi er private eller offentligt ejede,” siger Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR.
”Jeg lytter rigtig gerne til muligheder for at samarbejde på kryds og tværs. Hvis vi stadig kan se fornuften i det, når vi ved lidt mere om den norske model, så tager DR også gerne initiativ til det,” fortsætter han.
I Norge har NRK skudt 2 mio. kr. i projektet, og derudover er det finansieret af fonde. Ville DR være villig til en lignende model?
”Det vil jeg ikke udelukke. Men det kommer helt an på, hvordan samarbejdet eventuelt skal se ud,” siger Ulrik Haagerup.
Politiken, Ekstra Bladet og Berlingske positive
Også hos både Politiken, Ekstra Bladet og Berlingske er man åbne for et lignende samarbejde i Danmark.
”Det er et virkelig spændende initiativ i Norge. Som kvalitetsmedier skal vi gøre alt, hvad vi kan for at bekæmpe falske nyheder. Samarbejdet på tværs af medier og forskellige medietyper er et offensivt træk, som kan skabe forudsætningerne for en mere kvalificeret samfundsdebat,” siger Politikens chefredaktør Christian Jensen.
Han vil nu undersøge det norske samarbejde nærmere og kontakte medierne bag direkte.
Christian Jensen mener, der både er fordele og ulemper ved at indgå den slags samarbejder på tværs i mediebranchen.
”Fordelen er, at vi som branche tydeliggør, at vi tager fakta og dokumentation alvorligt, og at vi også kigger kritisk på os selv. Vi påtager os et større samfundsansvar. Men ulempen er, at det risikerer at virke som en mediebranchens forbrødring mod andre typer af medier. Det signal skal vi ikke sende. Men jeg er absolut åben for tanken,” siger han.
Poul Madsen: Find pengene i mediestøtten
”Det kunne jeg sagtens se Ekstra Bladet i,” fastslår chefredaktør Poul Madsen i en mail.
Han foreslår dog, at finansieringen af projektet kan findes i den samlede mediestøtte.
”Jeg synes, politikerne skulle nappe 10 mio. kr. fra mediestøtten (inkl milliarderne til DR). Det vil være promiller, vi så hver især skal bidrage med. Så vil jeg til gengæld gerne starte det op her på Ekstra Bladet,” skriver Poul Madsen i en mail.
Også på Berlingske er der positive toner over for et samarbejde som det norske.
"Der er endnu ikke konkrete planer om et samarbejde af den karakter med Berlingske Medias titler som medvirkende. Men vi er bestemt ikke afvisende over for, at det kan være en god idé og har allerede overvejet, om det er tid til at tage initiativ til det,” skriver Berlingskes chefredaktør Tom Jensen i en mail.
”Fake news er en svøbe, der hærger især via de sociale medier, og som kalder på, at de klassiske medier tager ansvar for at skille troværdige oplysninger fra ikke troværdige. Det er uden tvivl en kernerolle for professionelle medier i fremtiden at kunne guide medieforbrugerne rundt i en virkelighed med mange sandheder – og mange løgne. Det kunne f.eks. ske via et samarbejde som det, vi nu ser i Norge. Berlingske Media vil derfor gerne aktivt overveje, om og hvordan et tilsvarende initiativ kan etableres i Danmark,” fortsætter Tom Jensen.
Afgørende at det ikke bliver et smagsdommerpanel
Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe, vil heller ikke afvise ideen om et dansk samarbejde. Men også han advarer om, at det ikke må ende som et “smagsdommerpanel”.
“Vi deltager gerne i en dansk diskussion, men det afgørende for en fakta-detektiv-enhed er, at det ikke bliver et smagsdommerpanel, der alene tjekker udsagn, man ikke bryder sig om. Og lige så afgørende er det, at vi ikke bruger kræfter på de tusindvis af udokumenterede ligegyldigheder, der fylkes på de sociale medier. Og at væsentlige diskussioner ikke overskygges af netop ligegyldigheder, blot fordi ligegyldighederne tiltrækker sig opmærksomhed på Facebook. Så et eventuelt samarbejde på tværs ville skulle afgrænses og defineres betydeligt, før Jyllands-Posten er en del af det. Men det skal bestemt ikke afvises på forhånd. Jeg kender endnu ikke detaljerne i kommissoriet for den norske enhed, Faktisk. Men mon ikke de har haft de samme diskussioner,” skriver Jacob Nybroe i en mail.
Han understreger, at det bedste våben mod fake news for de etablerede medier er “at vi fortsat gør os umage med det, som vi er gode til; at fortælle faktuelt og nuanceret, at holde indflydelsesrige mennesker og institutioner ansvarlige på godt og ondt og at sortere dygtigt og relevant i informationsstrømmene”.
“Men at der er en dagsorden, som er påtrængende og både handler om det faktuelle niveau i den offentlige debat og om troværdigheden hos magthavere og medier, er der ikke tvivl om. Næppe heller er der tvivl om, at journalistikken skal åbne sig betydeligt – i virkeligheden spidsvinkles mindre – så begavede folk som det danske efterlades med viden og redskaber til at træffe egne beslutninger, uden at vi som journalister har gennemtygget maden for dem og siden fortalt dem, hvad den smager af. Det er gode klassiske dyder; faktuel viden uden meningsytringer, spekulationer eller manipulationer i de journalistiske artikler – og med en metodisk gennemsigtighed, der tåler ethvert kritisk lys,” skriver Jacob Nybroe.
TV 2, BTMX og Weekendavisen er ikke vendt tilbage på Journalistens spørgsmål om, hvorvidt de også er interesserede i et samarbejde som det i Norge.
I Journalistens årskavalkade 2016 kårede vi “fake news” til Årets Trend. Du kan se den massive vækst i søgninger på begrebet herunder:
Opdateret klokken 13.07: Jacob Nybroe fra JP har svaret, og det er tilføjet artiklen.
3