KL's uafhængige blad Danske Kommuner nedlægger netredaktionen. En af medarbejderne flytter til KL's kommunikation, der skal lave flere netnyheder. »Nu kan vi koncentrere os om at styrke bladets uafhængighed,« siger redaktør Tom Ekeroth til Journalisten.dk.
Bladet Danske Kommuners netredaktion bliver nedlagt, og en enkelt medarbejder har været nødt til at forlade redaktionen af den grund. En anden netmedarbejder flytter fra Danske Kommuner til Kommunernes Landsforenings (KL) kommunikationsafdeling.
Kommunikationsafdelingen kommer nemlig til at skrue op for netnyhederne på KL.dk, der frem over skal have større journalistisk tyngde. Frem over vil KL.dk have en netredaktion på fire mennesker plus en praktikant, fortæller Danske Kommuners redaktør Tom Ekeroth.
DanskeKommuner.dk bliver dog ikke nedlagt. Sitet skal blot finde en anden form, hvor det i højere grad læner sig op ad det trykte blad.
Beslutningen om at nedlægge netredaktionen og styrke kommunikationen på KL.dk i stedet, er truffet i fællesskab mellem KL og Danske Kommuner.
»Vi har truffet beslutningen af flere grunde: Dels har vores læsere, der primært arbejder i kommunerne, ikke et klart billede af, hvad der er hvad. Hvad er Danske Kommuner på nettet, og hvad er KLs netnyheder? Nu giver vi dem en fælles indgang til netnyheder om kommunerne på KL.dk,« forklarer Tom Ekeroth til Journalisten.dk.
»Vi gør det også, så vi på Danske Kommuner kan koncentrere os om det trykte blad. Det gør, at vi kan styrke bladets uafhængighed og skærpe forskellen for læserne,« fortsætter han.
Danske Kommuner redigeres uafhængigt af KL og har egen økonomi. Det styrkede netunivers på KL.dk kommer ikke til at være uafhængigt, og det lægger hverken KL eller Danske Kommuner skjul på.
Vil den nye netredaktion producere et medie?
»Ja, det vil være et journalistisk medie. Men det er ikke et uafhængigt medie. I forarbejdet til projektet har det været vigtigt for os, at de også kan bringe historier, der er kritiske over for KL. Hvis det er journalistisk relevant, så skal den slags bringes – men på fair præmisser, så man også hører KL,« siger Tom Ekeroth.
Også i kommunikationsafdelingen understreger de, at den nye netredaktion ikke bliver et uafhængigt medie.
»Der er en klar afsender på KL.dk, og det er KL med den troværdighed, vi har som tværpolitisk organisation. Det er helt åbent. De nærmere redaktionelle retningslinjer vil blive fastlagt sammen med medarbejderne inden længe,« siger kommunikationschef i KL Line Aarsland til Journalisten.dk.
Forandringerne er planlagt til at træde i kraft 1. februar 2012.
Tom Ekeroth fortæller, at trækket er en del af en større proces omkring Danske Kommuner. Her vil han sammen med medarbejderne overveje, hvordan net og blad skal spille sammen i fremtiden.
Et element kan være at bruge de nyheder, det nye netteam producerer på KL.dk.
»Meningen med KLs produktion af netnyheder er, at det skal være et journalistisk produkt. Alle dem, der vil være ansat til det, er uddannede journalister. Derfor kunne vi godt forestille os, at vi kan bruge deres nyheder lidt ligesom Politiken har newsfeed, hvor man låner indhold fra andre, men markerer det,« siger Tom Ekeroth.
Han er som redaktør på Danske Kommuner glad for forandringen.
»Jeg synes, det er en god konstruktion for KL. Jeg forudser, at det bliver en styrkelse af det egenproducerede indhold samlet set. Hvor vi hidtil på DanskeKommuner.dk har lænet os meget op ad at citere andre medier, så vil den nye netredaktion helt bestemt producere mere selv,« siger Ekeroth.
Tror du, at læserne vil få problemer med at afkode, hvem der er afsender af nyhederne?
»Nej, jeg synes ikke, det behøver være et problem. Så længe journalisterne på den nye netredaktion leverer en god, solid vare efter almindelige journalistiske principper, og det er jeg fuldstændig sikker på, de gør.«
»I 2012 vil vi her på bladet diskutere vores uafhængighed, og hvad det er, vi vil bruge den til. Vi har jo heller ikke i uafhængighedens navn tænkt os at erklære krig mod vores udgiver.«
Hvad kunne det være, I overvejer at ændre?
»Det kunne handle om bevidst at lade nogle relevante kritikere komme til orde. Det gør vi allerede lidt. Så vil vi måske finde en ny måde at skrive kritiske historier om kommunerne. Det har vi muligvis ikke gjort så meget på det seneste.«
Han nævner også, at Danske Kommuner kan skærpe sin uafhængighed, når netredaktionen er nedlagt.
Hvorfor kan I skærpe uafhængigheden ved at nedlægge netredaktionen?
»Vi kan koncentrere de resurser, vi har, om at udvikle bladet. Det har lidt været en diskussion, hvad vi skulle udvikle først. Jeg tror ikke, vi er alene om at have haft det problem. Det har også været svært at få de to platforme til at spille sammen. Derfor kan jeg se en fordel i, at vi nu kun skal kigge på bladet.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.