Danske journalister overvejer at forlade mediebranchen

Mens krisen i mediebranchen fortsætter, overvejer mere end halvdelen af alle danske journalister at skifte til en anden branche. Det viser ny undersøgelse fra Dansk Journalistforbund. Langt de fleste kunne tænke sig kommunikation.

Mens krisen i mediebranchen fortsætter, overvejer mere end halvdelen af alle danske journalister at skifte til en anden branche. Det viser ny undersøgelse fra Dansk Journalistforbund. Langt de fleste kunne tænke sig kommunikation.

»Jeg har lagt journalistikken på hylden og etableret et firma, der udvikler nyt træningsudstyr til fodbold. Folk spørger ofte hvorfor, og den korte forklaring er: Fordi jeg havde lyst til det. Ingen dramatik og brændte broer. Bare en mavefornemmelse – og en voksende bevidsthed om, at mavefornemmelsen i mit tilfælde altid vinder.«

Sådan fortæller medeejer af Munin ApS, Nikoalj Thomassen, i det nye nummer af fagbladet Journalisten, som udkommer i dag.

Han er blot en af mange journalister, der har fået nok af den journalistiske hverdag og har gjort alvor af sine overvejelser om at skabe et andet liv.

Spørger man medlemmerne af Dansk Journalistforbund tyder meget på, at endnu flere kunne have lyst til at tage springet.

Ifølge en helt ny undersøgelse med 1.423 deltagere erklærer 54 procent, at de i et eller andet omfang overvejer at skifte til en anden branche. Nogle mere end andre: Størstedelen, 27 procent, overvejer det således i mindre grad, mens næsten hver fjerde (21 procent) overvejer det i nogen grad, og 6 procent angiver, at de spekulerer over det i høj grad.

Samlet giver det et flertal på 54 procent, der overvejer et skifte.

Den anden halvdel – 46 procent – af de adspurgte tilkendegiver, at de slet ikke overvejer at søge over i en anden branche.

»Resultatet er meget sigende for, at journalister i høj grad er tro mod deres branche og ønsker at bedrive journalistik. Samtidig ser vi dog også en opløftende tendens til, at vores medlemmer orienterer sig i andre og beslægtede sammenhænge. Det er godt i perioder, hvor der er færre jobs i den traditionelle mediebranche,« siger næstformand i DJ, Fred Jacobsen, til Journalisten.dk.

Undersøgelse viser samtidig, at blandt de 764 journalister, der kunne have lyst til at skifte branche, ligger kommunikation helt i top.

Her har syv ud af 10 således på et tidspunkt overvejet kommunikationsbranchen. Og blandt de 540 personer, der overvejer at skifte til kommunikation, har 26 procent allerede tidligere arbejdet i kommunikationsbranchen.

Karen Lumholt, partner og journalist i Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation, er en af dem, der for år tilbage troede fuldt og fast på, at hun skulle være journalist. Færdiguddannet som 34-årig med to småbørn blev hun tilrettelægger og vært på radioens P1. Siden fik hun job i Forbrugerstyrelsen. Men de sidste fem år har hun haft selvstændig konsulentvirksomhed sammen med journalist Anders Stahlschmidt med speciale i strategisk brug af historie:

»Vi har det godt. Tjener lige så mange penge, som da vi var ansat – til tider en del mere,« fortæller hun i det nye nummer af fagbladet Journalisten, der sætter fokus på, hvordan græsset nogle gange reelt er grønnere på den anden side.

Undersøgelsen fra DJ viser i øvrigt, at det primært er ønsket om at prøve noget nyt, der lokker de fleste. Hele 65 procent. Men også forestillingen om bedre løn (29 procent) og mere tid til det daglige arbejde (29 procent) angives som grunde til at skifte.

Det er samtidig journalisternes indtryk, at der er flere jobs i kommunikationsbranchen end i den traditionelle mediebranche (29 procent).

»For folk, der ikke tidligere har prøvet at arbejde i kommunikationsbranchen, kan der naturligvis være en masse forestillinger om, hvordan det er. Dér vil vi i DJ gerne gå forrest og være med til at nedbryde myter og hjælpe de, der måtte have lyst til at prøve noget nyt,« siger Fred Jacobsen og påpeger, at nogle år i kommunikationbrachen ikke behøver at betyde, at vejen tiltage til den uafhængige journalistik er lukket.

»Tværtimod har man sikkert høstet nogle meget værdifulde erfaringer,« siger han.

Læs hele det nye nummer af fagbladet Journalisten her

0 Kommentarer