European Press Prize

Danske journalister modtager prestigefyldt europæisk pris

European Press Prize blev i aftes uddelt til fem projekter. Se vinderne her

De danske journalister Bo Elkjær og Brigitte Alfter er blandt dette års vindere af den prestigefyldte European Press Prize, der blev uddelt i Madrid i aftes.

Bo Elkjær og Brigitte Alfter er blandt modtagerne af prisen i kategorien ’The Innovation Award’ sammen med en række andre europæiske journalister, der sammen har undersøgt, hvordan multinationale firmaer opkøber ejendomme, mens huslejerne stiger i Europas største byer.

Projektet er lavet af flere end 25 journalister fra 16 forskellige europæiske lande og går under navnet ’Cities for rent: Investigating Corporate Landlords Europe’.

Her undersøger gruppen af journalister en tendens, man også kender fra Danmark – at internationale firmaer køber ejendomme, sætter beboerne på gaden, renoverer boligerne og lejer dem ud for et langt højere beløb.

Guantanamo-projekt får hovedprisen

De to tyske journalister Bastian Berbner og John Goetz vinder Distinguished Reporting Award ved dette års uddeling af den prestigefyldte European Press Prize, der blev uddelt i Madrid i går.

Prisen får de for historien ’What Guantanamo made of them’, der er udgivet af avisen Die Zeit.

Her får de to journalister for første gang en tidligere ansat på Guantanamo, kaldet Mister X, i tale, om hans arbejde i det amerikanske militærfængsel. Her havde Mister X blandt andet til opgave at torturere Mohamdeou Slahi, der var fange i lejren.

I 2020 fik journalisterne sat en samtale op mellem de to, der første gang mødte hinanden på Guantanamo i 2003.

”Jeg var ekstremt tilbageholdende med at foretage det her opkald. Men jeg vil gerne forklare dig nogle ting,” indleder Mister X i opkaldet til den tidligere indsatte, der indgår i historien.

Ud over den pris blev der uddelt fire andre priser.

Den lukkede efterforskning

Prisen for undersøgende journalistik går til Paavo Teittinen og Klaus Welp, der for Helsingin Sanomat har undersøgt, hvordan politiet efterforsker menneskehandel.

Afdækningen dækkede over 100 sager, hvoraf flere overhovedet ikke blev efterforsket, og at flere andre sager blev lukket nærmest med det samme.

Specialpris til spanske journalister

Ricard Marfà, Idola Longan og Lara Bonilla modtager European Press Prizes ’Special Award’ for en historie om kvindesygdomme og sundhedssystemets behandling og forebyggelse af sygdomme hos kvinder i forhold til mænd. Historien er udgivet hos spanske Diari ARA.

Diskurs-pris til ukrainsk journalist
Ukrainsk-fødte Peter Pomerantsev vinder prisen ’The Public Discourse Award’ for sin artikel ’Memory in the age of imputinity’.

0 Kommentarer

Læs også

European Press Prize

Danske journalister modtager prestigefyldt europæisk pris

03. JUNI 2022