
Journalister er blevet angrebet, og de lider ligesom alle andre i Ukraine under strømafbrydelser og udgangsforbud. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
I løbet af de seneste 12 måneder har DJ-medlemmer sendt hjælp til deres kolleger i Ukraine for i alt 585.000 kroner gennem DJ Safety Fund og International Media Support, IMS.
Pengene er gået til individuel hjælp til journalister, som har stået med akutte problemer, fordi de har måttet flygte fra deres hjem, da krigen brød ud.
Støtten har givet tag over hovedet og dækket transportudgifter, men også konkrete redskaber såsom walkie talkies, powerbanks og sikkerhedsudstyr, så journalisterne har kunnet fortsætte med at arbejde effektivt og sikkert.
”Støtten fra danske journalister gennem DJ Safety Fund har været afgørende for både enkelte journalister og medier i Ukraine. Pengene er naturligvis vigtige, men det er særligt den følelse af solidaritet, vi ved, at vores ukrainske partnere oplever på grund af opbakningen fra deres kolleger i Danmark, der betyder noget,” siger IMS’ direktør, Jesper Højberg, i en pressemeddelelse.
Har startet samlingssted for journalister
200.000 af DJ-medlemmernes støttekroner er gået til at starte et samlingssted for journalister i den vestukrainske by Lviv.
Lviv Media Hub fungerer som et tilflugtssted for fordrevne journalister, men også som et kontorfællesskab for internationale og ukrainske journalister, som dækker krigen.
Et andet fokus for IMS har været at støtte lokale ukrainske medier – særligt i de områder, der har været eller er besat af russiske tropper. Blandt andet ved at modarbejde disinformation.
Det sker blandt andet via medierne Stopfake og Detector, som har indsamlet russisk propaganda om invasionen af Ukraine.
IMS gav også støtte til, at den ukrainske public service-station Suspilme for nyligt var på besøg i DR for at lære at lave journalistisk til børn, hvilket Journalisten har skrevet om.
Du kan læse mere om, hvordan IMS arbejder i Ukraine her.
50 angreb har ramt journalister
Journalister i Ukraine har det seneste år været udsat for omkring 50 angreb. 26 af dem har ifølge organisationen Reporters Without Borders (RSF) været målrettede angreb, hvor der ikke er tvivl om, at de blev beskudt i kraft af deres virke.
I løbet af de første seks måneder, efter at Rusland invaderede Ukraine, blev otte journalister dræbt i Ukraine og 19 ukrainske og udenlandske journalister såret. Blandt dem var de danske journalister Stefan Weichert og Emil Filtenborg Mikkelsen.
Ifølge Committee to Protect Journalists er mindst 13 journalister blevet dræbt, mens de har dækket krigen.
Samtidig er journalister i landet – ligesom alle andre – påvirket af udgangsforbud og strømafbrydelser, og de har haft særlig mangel på veste, hjelme og gasmasker i mindre størrelser til kvinder.
DJ’s Safety Fund modtog sidste år over en million kroner fra forbundets kredse og specialgrupper og medarbejderforeninger på mediearbejdspladserne.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.