Man behøver ikke rejse langt væk for at lave en fotoserie, der kan vinde internationale priser. Det har de tre danske fotografer Thomas Lekfeldt, Asger Ladefoged og Casper Dalhoff netop bevist.
Sammen har de nemlig ryddet bordet og snuppet både første-, anden- og tredjepladsen i kategorien ’Newspaper Local Picture Story’ ved den internationale fotoprisuddeling Picture of The Year International, POYi.
Førsteprisen går til Berlingskes Thomas Lekfeldt for en fotoserie fra neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital. Andenprisen går til Asger Ladefoged – også fra Berlingske – for en serie om en 6. klasse på lejrtur hos Carl-Mar Møller, mens Jyllands-Postens Casper Dalhoff vinder tredjeprisen for en serie fra det gamle børnehjem Himmelbjerggården ved Ry.
”Det er lidt vildt, at vi formår at sætte os så tungt på en hel kategori i en tid, hvor faget er under pres,” siger Casper Dalhoff.
Han modtager desuden også førsteprisen i kategorien "Community Awareness Award", mens Asger Ladefoged vinder tredjeprisen i POYi's konkurrence om at blive ’Photographer of the Year’.
Herunder har de tre fotografer hver udvalgt ét af deres egne favoritbilleder fra deres vinderserie i ’Newspaper Local Picture Story’-kategorien.
Thomas Lekfeldt: ”Jeg kan godt lide det symbolske i billedet”
Foto: Thomas Lekfeldt
”Billedet er af et lille barn, som ligger på et tæppe med ultraviolet lys i og bliver behandlet for gulsot på neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital,” fortæller Thomas Lekfeldt.
”Jeg kan godt lide det symbolske i billedet. Jeg har prøvet at fange den der underlige stemning af, at det her lille menneske er på vej ind i livet. Det er nærmest lidt alien-agtigt med det syrede blå lys, og det kan næsten se ud, som om barnet stadig ligger i morens mave.”
”Min serie handler dybest set om livet på neonantalafdelingen. Jeg tror, jeg brugte 12-15 nætter derude, hvor jeg både fulgte sygeplejerskerne og de indlagte familier. Alle billederne er taget efter mørkets frembrud. Der var et eller andet ved stemningen om natten, som fascinerede mig – det virkede som en god visuel ramme til at fortælle om livet og skrøbeligheden på den her afdeling,” siger Thomas Lekfeldt.
Du kan se flere billeder fra Thomas Lekfeldts serie her.
Asger Ladefoged: ”Jeg kan godt lide deres udtryk”
Foto: Asger Ladefoged
”På billedet ser man fire drenge efter en madkamp på lejrtur hos Carl Mar-Møller. De er i gang med at vaske sig rene, men man kan se, at de også synes, det er lidt sejt at være tværet ind i gammel marmelade. De står nærmest og poserer lidt,” siger Asger Ladefoged.
”Jeg kan godt lide, at man ikke rigtig kan se, hvad det er, de er smurt ind i. Er det blod, eller hvad fanden er det? Og så kan jeg godt lide deres udtryk – den der fornemmelse af at være på grænsen mellem barn og ung. De ser jo helt pumpede ud, og billedet er på en måde lidt en reference til filmen 'Kids' om en flok helt unge drenge, der render rundt i New York og ryger hash.”
”Det er anden gang, klassen er afsted på lejrskole hos Carl-Mar Møller. Klasselærerens teori er, at der alligevel er så mange hormoner i 6.-7. klasse, at det nærmest er umuligt at lære dem noget. Så turen handler om at se, hvad der sker, når de får lov at lege uden regler og konsekvenser,” fortæller Asger Ladefoged.
Du kan se flere billeder fra hans serie her.
Casper Dalhoff: ”Det fortæller historien om modløshed og utryghed”
Foto: Casper Dalhoff
”Pigen på billedet hedder Cecilie og ligger i skødet på en pædagog fra børnehjemmet Himmelbjerggården og bliver trøstet. Jeg brugte cirka otte arbejdsdage på Himmelbjerggården i måneden op til, at børnehjemmet blev lukket i juni 2016. Det var en ret intens og utryg tid for de her børn,” fortæller Casper Dalhoff.
”Jeg kan godt lide billedet af Cecilie, fordi det er meget sigende for historien. Det fortæller historien om den modløshed og utryghed, som de her meget udsatte børn og unge oplever ved at skulle flyttes fra ansatte og venner. Det, at hun ligger og omfavner et andet menneske, er et ekstremt udtryk for den omsorg og tryghed, som de har brug for.”
”Jeg har haft lyst til at lave noget fra Himmelbjerggården i mange år, og jeg har også uden held spurgt dem om lov flere gange tidligere. Da jeg så, at stedet skulle lukke, kørte jeg derop og bankede på og sagde, at jeg gerne ville lave et slags historisk dokument for eftertiden om, hvordan vi behandler børn og unge på børnehjem i 2016. Så fik jeg adgang,” fortæller Casper Dalhoff.
Du kan se flere billeder fra hans serie fra Himmelbjerggården her.
Opdateret kl. 13.11: Det er tilføjet til artiklen, at Asger Ladefoged også vinder tredjeprisen i kategorien ’Photographer of the Year’.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.